11. Kalkınma Planı ve esnaf sanatkarlar
Sevgili Gölcük Postası Gazetesi okuyucuları,
11. Kalkınma Planı'nın oluşturulması yönünde yapılan çalışmalarda esnaf sanatkarların da görüşlerine yer verilmesini memnuniyetle karşılamaktayız. Ekonomik hayata katkı koyan, sosyal ve kültürel yaşamda ağırlığını hissettiren esnaf sanatkarlar, Türkiye'nin vazgeçilmez mozaiğini oluşturmaktadırlar. Toplum içinde sayısal çoğunluğu bulunan bu kesimin ihtiyaçlarının karşılanması da, zincirin devamında toplumsal refahı ve huzuru sağlayan bir etken olacaktır.
ÖNERİLER VE TALEPLERİMİZ
Kobi ve Esnaf Sanatkar Tanımının Yeniden Yapılması: Yapılacak makro ve mikro çalışmalarda, hedef kitlenin doğru tanımlanması ve bu kitleye yönelik doğrudan etkili olacak bir stratejinin hayata geçirilmesi önemlidir. Bu noktada bağımsız bir esnaf ve sanatkar tanımının yapılması önerilmektedir. Bu bağlamda; işyeri/işletme türü, sermaye, ciro, vergilendirilme şekli, yapılan işin niteliği, istihdam miktarı, SGK ile olan bağlantının türü, bağlı olunacak oda/sicil türü gibi kriterler göz önünde bulundurularak yeni bir tanım yapılmalıdır. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun: AVM'ler ve bu yapıların işleyişi hakkında 2015 yılında çıkarılan kanun teşkilatımız açısından olumlu karşılanmıştır. Kanunun çıkarılmasına katkı koyan tüm kesimlere teşekkür ederiz. Ancak kanun beklentileri tam olarak karşılayamamaktadır ve güncellenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda taleplerimiz; - Kanunun uygulama aşamasında yol gösterici olacak yönetmeliklerde ve diğer düzenlemelerde esnaf sanatkarlara pozitif ayrımcılık tanınması, - Açılış kapanış saatlerinin ve çalışma günlerinin düzenlenmesi, - Anayasanın 173. Maddesi'ne uygun olarak esnaf sanatkarların devlet nezdinde korunması, - Yeni açılacak alışveriş merkezlerinin şehir dışında konuşlandırılmasına ilişkin mevzuatın yapılandırılması şeklinde olacaktır.
Teşvik - Destekler: Bakanlıklarca sağlanan kredi, teşvik ve destek olanakları ağırlıklı olarak büyük ölçekli işletmeleri veya endüstriyel kuruluşları kapsamakta, üyelerimizi destekleyici teşvik mekanizmaları kısıtlı düzeyde kalmaktadır. Öte yandan, esnaf sanatkarların kısa vadeli nakit gereksinimlerini karşılamanın yanında, üyelerimize mesleki eğitim, inovasyon, kümelenme, Ar-Ge çalışmaları konularında da teşvik ve destek olanakları sunulmalıdır. KOSGEB, Kalkınma Ajansları, Ulusal Ajans gibi kurumların kesimimize yönelik programlarını artırmalı, küçük işletmelerin finansı için geliştirilen uluslararası fonlardan daha fazla yararlanabilmenin yolları aranmalıdır. Bu amaçla hükümet ve ilgili kuruluşlarca düzenlemelere gidilmelidir.
UYGUN KREDÄ° KAYNAK TEMÄ°NÄ°
Kredi - Finansmana Erişim: Doğru esnaf sanatkara, doğru gerekçelerle uygun nitelikte (meblağ/faiz/vade) kredi - kaynak temini sağlanması gerekmektedir. Bunun için objektif bir kurum tarafından, ülkemiz finansal koşullarını dikkate alan belirli standartlara sahip bir raporlama sistemi geliştirilmelidir. Böyle bir sistem içinde, finansman kaynağı için başvuruda bulunan esnaf sanatkarın gereksinimleri ile bu gereksinimleri en verimli biçimde karşılayan kaynakların belirlenmesi, ayrıca başvuru sahibine uygun meblağ/faiz oranı ve vade ile yönlendirme yapılabilmesi mümkün olacaktır. Öte yandan bankalarla esnaf kesimine yönelik işbirlikleri geliştirilmeli ve küçük işletmelerin daha uygun faiz ve komisyon oranları ile, daha az maliyetle finansa ulaşması sağlanmalı, bunun yanında ödemelere ek taksit ve öteleme esnekliği getirilmelidir. Bir sonraki yazımızda üyelerimizin mesleki eğitimden sosyal güvenliğe, vergilerden yasal düzenlemelere kadar uzanan sıkıntılarını ve bu sorunlara dair Gölcük Esnaf Odamızın geliştirdiği çözüm önerilerini işlemeye devam edeceğiz.
 Sağlık,huzur ve bereket dolu günler diliyorum.
YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI
- Kendisi ile yarışan kazanır… 16 Aralık 2024 Pazartesi
- Dış görünüş ve karar alma… 09 Aralık 2024 Pazartesi
- Gönüllü olmak 05 Aralık 2024 Perşembe
- Tarihten ibret almalıyız… 28 Şubat 2023 Salı
- Aşısız çalışan kalmamalı 02 Ağustos 2021 Pazartesi
- Kurban Bayramı indirimlerine kanmayın 07 Temmuz 2021 Çarşamba
- Kısa Çalışma Ödeneği desteği uzatılmalı… 23 Mart 2021 Salı
- Kira stopaj oranının düşürülmesi sevindirici 07 Ağustos 2020 Cuma
- Özel markalı ürünler sınırlanmalı 23 Ekim 2019 Çarşamba
- Yazın bolluk ve bereketini fırsata çevirelim 23 Ağustos 2019 Cuma