Yardımlaşma ve paylaşma duygusu…
Toplumları bir arada tutan en önemli unsurlardan biri, insanların birbirine yardım etme ve paylaşma isteğidir. Yardımlaşma, aynı zamanda yardım eden kişiye de bir huzur verir. Paylaşma ise yardımlaşmanın temel yapı taşıdır. Paylaşmanın insanlar arasında empatiyi artıran bir gücü vardır. Bir insan, karşısındaki kişinin ihtiyaçlarını anlamaya başladığında, sadece başkalarına yardım etmekle kalmaz, kendi hayatında da farkındalık kazanır.
Yardımlaşmanın ve paylaşmanın güzel örneklerinden birisine ise ilçemizde birçok fırında yapılmakta olan askıda ekmek uygulamasını gösterebiliriz. İhtiyaç sahipleri için uzun bir süredir ilçemizdeki birçok fırında uygulanan askıda ekmek uygulamasıyla, vatandaşlar fırından kendi ihtiyacı olan ekmeğini aldıktan sonra, askıda olmasını istediği ekmeğin ücretini fırına bırakarak katkıda bulunmuş oluyor. Fırınlarda bulunan askıda ekmek tabelalarında, o anda askıda kaç ekmeğin olduğu da görülebiliyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, askıda ekmek uygulamasının olduğu fırınlara gelerek ekmek ihtiyacını karşılayabiliyor.
Askıda ekmek uygulamasına devam edilen fırınlarda askıda ekmek panosunda günün her saatinde ekmek bulunması, vatandaşların yardım konusunda duyarlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu ise yardımlaşma ve paylaşmanın güzel bir örneğini sergiliyor. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak için fırınlara bırakacağımız askıda ekmekle katkıda bulunabiliriz diye düşünüyorum.
Böylece hem yardımlaşma duygusunu pekiştirmiş olacağız, hem de fazla ekmek alıp israf etmemiş olacağız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardımda bulunarak, deyim yerindeyse ‘çorbada benimde tuzum olsun’ diyen vatandaşları, göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü ayrıca tebrik ediyorum. Geçmişten gelen ve bir o kadar da anlamlı olan askıda ekmek uygulamasıyla, aynı zamanda toplumsal duyarlılıkta arttırılmış oluyor.
Saygı ve empati bir arada…
Kişilerin birbirlerine karşı olan davranışları, sözleri, karşısındaki kişinin düşünce ve değerlerine değer vermesi ve önemsemesi gibi kavramları içerisinde barındıran saygı kelimesi toplumda önemli bir yer tutuyor. Saygılı olmanın birinci kuralının empati yapmak ve ‘ben değil biz’ duygusuyla hareket etmek olduğu kanaatindeyim. Yapılmasını istemediğimiz hareket ve davranışları başkalarına yapmamak olarak tanımlanan empati sayesinde, insanlar birbirlerine karşı daha saygılı ve hoşgörülü yaklaşabilmektedir.
Bazı insanlar karşılaşmış oldukları olaylar karşısında, iyice anlayıp dinlemeden kesin bir hükme varma gayretindedir. Bu davranış şekli ise önyargı olarak tanımlanmaktadır. Öyle ki, karşısındaki kimsenin söylediklerinin önyargılı davranan kimseler için bir önemi yoktur. Yalnızca kendi fikirlerinin karşısındaki kimsenin fikirleri ile uyuşmadığını düşünür ve erkenden önyargıya varır. Yani önyargı, bir yerde aslında peşin fikirli olma durumudur. Önyargı, bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli bir bilgi edinmeden, önceden, peşin bir karara varmış olma durumu olarak da tanımlanmaktadır.
Karşımızdaki insanlara saygıyla yaklaşmalı, çok konuşmak yerine iyi bir dinleyici olmayı bilmeliyiz. İnsanlara önyargı ile değil, anlayışla yaklaşabilmeliyiz. Çok konuşmak yerine, ne konuştuğumuzu bilmeliyiz. Her yolun saygıdan geçtiğini düşünmek, istenmeyen durumlarla karşılaşılmamasında önemli rol oynayacaktır.
Saygı karşılık beklemeden gösterilen bir değer olmalıdır ki, bir anlam kazanabilsin. İnsanlara, insan olduğu için değer verelim. İnsanların ortak olarak yaşamış oldukları yerlerde en başta gelen şeyin ise saygı ve hoşgörü olduğunu düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Hizmet ve emeğe sahip çıkılmalı 12 Mart 2026 Perşembe
- Teknoloji ve zaman kavramı 11 Mart 2026 Çarşamba
- Trafikte gereken duyarlılık… 10 Mart 2026 Salı
- Evsel atık sorunu… 09 Mart 2026 Pazartesi
- Beklenen davranışlar… 08 Mart 2026 Pazar
- Örnek davranışlar sergilemek 05 Mart 2026 Perşembe
- Gereken bilinç ve farkındalık 04 Mart 2026 Çarşamba
- Sabırlı olabilmek önemli bir etken 03 Mart 2026 Salı
- Okuma alışkanlığı ve teknoloji… 02 Mart 2026 Pazartesi
- Afet bilinci ve farkındalık… 01 Mart 2026 Pazar