Yağışlı hava ve yaya duyarlılığı…
Son günlerde hava sıcaklığının değişkenlik göstermesi, sağlığa daha fazla dikkat etmek gerektiğini gösteriyor. Hava sıcaklığının son günlerde düşüş göstermesi ve bununla birlikte görülen yağmur yağışı, vatandaşların da evlerinden dışarı çıkmamalarında etken olmuşa benzedi. Gölcük’te yağan yağmur yağışı,hem barajlardaki su seviyesinin yükselmesine hem de tarıma olumlu etki yaptığını düşünüyorum.
Yağışların barajlara olumlu etki yapmasının yanında su tasarrufu konusuna da değinmeden geçemeyeceğim. Günümüzde en önemli tasarruf kalemi olarak, hemen her alanda kullanılan su bulunuyor.Susuz bir yaşam düşünmenin mümkün olmadığı günümüzde, yaşantımızın her alanındakullanmış olduğumuz suyun önemini bilinmeli ve su tüketiminde daha duyarlı davranmalıyız.
İlçemizin içinden geçen ve önemli bir ulaşım ağı olan D-130 karayolunun bazı kesimlerinde asfaltta oluşan bozulmaların etkisi yağışlı havada etkisini hissettirdi. Anayolun bazı noktalarında asfaltta oluşan bozulmaların meydana getirdiği su birikintileri, araç sürücülerini etkilediği gibi yayalara için de sorun oluşturmuş göründü.
Yağmur yağışı ilçemizin merkezindeki bazı ara sokaklardaki yollarda da yayalar için sorun oluşturdu. Buralardaki sorun ise bazı araç sürücülerinin yağışlı havalarda gereken duyarlılığı göstermemesi olarak göründü. Ara sokaklarda kaldırımların dar olması, yol ile olan mesafesinin yakın olması ve bazı araç sürücülerinin hız konusunda dikkatli olmaması, yayaların araçlardan sıçrayan su ile ıslanmasına neden olabiliyor. Yağışlı havalarda araç sürücülerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermesi ise önem taşıyor.
Bazı araç sürücülerinin bir konuda daha duyarsızlığını görebilmek mümkün oluyor. O da şehir merkezinde, yağışlı havalarda yolun karşısına geçmeye çalışan ve yağmurda ıslanan yayaların, adeta araç sürücülerinin gözlerinin içine bakarak yol istemesi. Bu konuda yayaların hakkını gözeten ve duyarlı hareket eden sürücüler olduğu gibi, tam tersine davranan sürücüleri de görebilmek maalesef mümkün olabiliyor.
Gereken duyarlılık gösterilmeli…
İlçemizde engelli vatandaşlarımızın ulaşımında kolaylık adına engelli rampaları, görme engelli vatandaşlar için sarı renkli kılavuz yollar bulunuyor. Engelli rampaları nispeten daha fazla yerde olmasına rağmen, kılavuz yollarının daha çok yapılmasına da ihtiyaç olduğu da görülebiliyor. Son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarda, kılavuz yolların kapladığı alan arttırılmış olsa da engelli vatandaşlarımızın, hayatlarını kolaylaştırma adına yapılan bu çalışmaların daha da genişleyerek ilçe geneline yayılması olarak görülüyor.
Yapılan çalışmalar engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için ama gelin görün ki engelliler için kaldırımlara yapılan engelli yollarına vatandaş malzemesini koyuyor, sarı renkli yürüme yolları ise engelli olmanın ne demek olduğunu bilmeyen, kendisinin de bir engelli adayı olduğundan bihaber insanlar tarafından yerlerinden sökülebiliyor veya zarar verilebiliyor.
Kılavuz yolların bitiş noktalarına bazı sürücülerin araçlarını park etmesi, engelli vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Hal böyle iken engelli vatandaşlarımızda doğal olarak kendilerine karşı yapılan bu davranışlara tepki gösteriyor.Engelli vatandaşlarımız engelleri kaldırmak adına uğraş verirken, bazı duyarsız vatandaşlar ise engellerin önüne bir yenisini ekliyor. Engellerin kaldırılması adına gereken çabayı ve duyarlılığı göstermeli ve bu duyarlılığı toplumun geneline yansıtmaya çalışmalıyız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Hizmet ve emeğe sahip çıkılmalı 12 Mart 2026 Perşembe
- Teknoloji ve zaman kavramı 11 Mart 2026 Çarşamba
- Trafikte gereken duyarlılık… 10 Mart 2026 Salı
- Evsel atık sorunu… 09 Mart 2026 Pazartesi
- Beklenen davranışlar… 08 Mart 2026 Pazar
- Örnek davranışlar sergilemek 05 Mart 2026 Perşembe
- Gereken bilinç ve farkındalık 04 Mart 2026 Çarşamba
- Sabırlı olabilmek önemli bir etken 03 Mart 2026 Salı
- Okuma alışkanlığı ve teknoloji… 02 Mart 2026 Pazartesi
- Afet bilinci ve farkındalık… 01 Mart 2026 Pazar