Ulaşım çalışmaları…

13 Ağustos 2025 16:57
Ulaşım çalışmaları…

Geçtiğimiz dönemler içerisinde D-130 Karayolunda, trafiğin kesintisiz ve daha akıcı işlemesi adına birçok proje hayata geçirilmiş ve yapılan yatırımlarla birlikte, anayolda eskiden görülen trafik yoğunluğu daha da azalmıştı. Anayolda trafiğin daha akıcı bir hale gelmesinde, geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen trafik düzeni de etkili olmuştu.

Bununla birlikte Gölcük’te geçtiğimiz yıllarda tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulan köprülü kavşaklar, ulaşım konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldırmış ve köprülü kavşakların bulundukları bölgelerde trafiğin kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde işlemesine olanak sağlamıştı. Gölcük’te ihtiyaç duyulan cadde ve sokaklarda yapılan asfaltlama çalışmaları da, ulaşım konusunda büyük katkı sağlıyor.

Artan nüfusla birlikte araç sayısında da gözle görülür bir artış yaşandığı muhakkak. Zaten bu durum, ilçemizdeki otopark olarak kullanılan yerlerin yoğunluğundan da anlaşılıyor. İlçemizde bulunan otopark alanlarında gün içerisinde araç parkı bulabilmek, neredeyse imkansız hale gelebiliyor. Şehir merkezi ve civarında bulunan otopark alanlarına araç sürücüleri yoğun ilgi gösteriyor.

D-130 Karayolu’na alternatif olacak ve anayolda oluşan trafik yoğunluğunun azalmasında etkili olacak olan Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki çalışmaların tamamlanıp, vatandaşların hizmetine sunulmasıyla birlikte, cadde bambaşka bir görünüme kavuşmakla beraber, araç sürücüleri de bu caddeyi alternatif olarak kullanabiliyor.  

İlçemize İzmit yönünden giriş yapan bazı araç sürücüleri, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ni kullanmak suretiyle, şehir merkezine daha kolay ulaşım sağlayabiliyor veya D-130 Karayolu’na ulaşımda bu caddeyi tercih edebiliyor. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ni araç sürücüleri daha yoğun olarak kullanıyor. Bu ise D-130 Karayolu’nda ki trafiğin daha az olasına katkıda bulunuyor. Bazı araç sürücüleri ise anayolda oluşan yoğunluğun trafik ışıklarının fazla olmasında etken olduğunu ifade ediyor.

İlçemizde araç sürücülerinin yoğun olarak kullandığı caddelerden birisi de, Donanma Caddesi olarak görülüyor. Önceden Donanma Caddesi’ni kullanarak D-130 Karayolu’na çıkış yapabilen araçlar, Kerimağa mevkiindeki köprülü kavşağı kullanarak İzmit yönüne ulaşım sağlayabiliyor. Yapılan düzenleme çalışması, D-130 Karayolu’nda önceden yaşanan sorunları da sona erdirmiş görünüyor.

Bununla birlikte, Değirmendere yönünden gelen araçlar, şehir merkezine girişlerde Donanma Caddesi’ni yoğun olarak kullanıyor. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki çalışmaların şehir içi ve D-130 Karayolundaki trafiği oldukça rahatlattığını belirten vatandaşlar, Donanma Caddesi’nde de, tıpkı Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki çalışmaya benzer çalışmanın yapılmasını temenni ediyor. Böylelikle gerek Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nden gelip Donanma Caddesi’ni kullanmak suretiyle D-130 Karayolu’na çıkacak olan araç sürücüleri için gerekse de Değirmendere istikametinden gelip ilçe merkezine giriş yapan araçlar için büyük kolaylık sağlayacağı görüşünde birleşiyor.

İlçemizin birçok noktasındaki cadde ve sokaklarda, araçların hızlarını düşürmeleri için kasisler yapıldı. Yapılan kasisler faydalı olmakla birlikte aynı zamanda çok olması da, bu konuya bazı araç sürücülerinin yeterince uymadıklarının da bir yerde göstergesi oluyor.
Yeni yapılan kasislerde kasis işaretini belirten uyarı levhaları bulunurken ve belirli bir standarda göre yapılmışken, önceden mahalle aralarında yapılan bazı kasislerde hem levhalar bulunmuyor hem de belirli bir standartta olmadığı kanaatine vardığım kasisler, araçlar için sorun olabiliyor. Aslında araçların belirlenen hız dahilinde seyretmeleri için mutlaka bir kasis olmasına da gerek olmaması gerekiyor. Bu konuda araç sürücülerinin daha dikkatli ve duyarlı hareket etmesi önem taşıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X