Trafikte empati yapmanın önemi…
Gölcük’te ihtiyaç duyulan noktalarda altyapı ve üstyapıda çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalarla ihtiyaç duyulan noktalarda asfalt ve kaldırım çalışmaları yapılıyor. Yapılan çalışmalarla yollar daha konforlu bir hale gelirken, kaldırım çalışmaları ile de yaya güvenliği sağanmış oluyor.
İlçemizin merkezindeki cadde ve sokakların dar olması, araç sürücüleri ve vatandaşlar için zaman zaman sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Dar olan cadde ve sokaklara yapılan araç parkları nedeniyle bazı durumlarda yayalar sorun yaşayabiliyor. Dar sokak ve caddelerde araç sürücüleri araçlarını bir yerlere park etme uğraşı verirken, diğer taraftan ise yaya güvenliği ikinci planda kalabiliyor. Araç parkları konusunda en büyük duyarlılık ise elbette araç sürücülerine düşüyor.
Otopark alanları tam olarak ihtiyaca cevap vermese de, çok sayıda aracın park etmesine de imkan sağlamaktadır.Bazı sürücülerin ilçemizin çeşitli noktalarında yaya kaldırımlarına araçlarını park etmesi ise normal işleyişin tersine bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Üstyapıda yapılan çalışmalarla birlikte, ilçemizin birçok noktasına yapılan hız kesiciler ise yaya ve araç sürücülerinin güvenliği için etkili oluyor.
İster araç kullanan bir kimse olun, isterseniz yaya olun hiç fark etmez nihayetinde bir yerden bir yere giderken ulaşım araçlarını kullanmak durumundasınız. Trafikte araç kullanan bazı duyarsız ve sorumsuz sürücüler, araç kullanırken yol yalnızca ona aitmiş gibi davranarak, hem kendilerini hem de karşıdaki araç sürücülerini veya yayaları tehlikeye atabilmektedirler.
Trafikte sıkça görülen ve bazılarınca neredeyse olağan hale gelen bir davranış biçimi olan durumlardan birisi aracının kornasından elinin ayırmayan kimseler olduğu görülüyor.
Araç kullanırken önündeki arabanın normal süratinde seyretmesinden sabırsızlanıp korna çalanlar veya selektör yapıp önceliği kendisinde gören kişiler, aynı zamanda diğer aracı tehlikeye attığının farkında olmuyor.
Bazı araç sürücülerinin bir konuda daha duyarsızlığını görebilmek mümkün oluyor. O da yağışlı havalarda yolun karşısına geçmeye çalışan ve yağmurda ıslanan yayaların, adeta araç sürücülerinin gözlerinin içine bakarak yol istemesi. Bu konuda yayaların hakkını gözeten ve duyarlı hareket eden sürücüler olduğu gibi, tam tersine davranan sürücüleri de görebilmek mümkün olabiliyor. Hatta bu duruma yaya şeritlerinin olduğu yerde bile denk gelebiliyorsunuz. Normalde yaya şeridinin başında yolun karşısına geçmek için bekleyen yayalara yer vermek gerekirken, bazı sürücüler ise adeta yayaları görmezden gelerek kendi bildiklerini okuyor.
İstenmeyen davranış biçimlerini sergileyen kimselerin yalnızca, ‘bana yapılsaydı ne düşünür, ne hissederdim’ diye düşünmeleri bile yaşanan birçok olumsuzlukların önüne geçmesinde büyük etken olacaktır. Bir kimsenin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Yani özellikle trafikte empati yapmanın oldukça önemli ve gerekli olduğu kanaatindeyim.
İnsanların bir arada bulunduğu toplumda sergilemiş oldukları örnek davranışlar, hem o kimseye olan saygınlığı arttırır hem de diğer bireylerin o kimsenin yaptığı davranışları örnek almasında etken olur.İnsanların ortak olarak yaşamış oldukları yerlerde saygı önemli bir yer tutmaktadır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- KO-MEK hayata dokundu 29 Nisan 2026 Çarşamba
- Gereken özen ve duyarlılık… 28 Nisan 2026 Salı
- Engel değil, destek olmak… 27 Nisan 2026 Pazartesi
- Önyargılı olmadan dinleyebilmek… 26 Nisan 2026 Pazar
- Okuma alışkanlığı edinmek… 23 Nisan 2026 Perşembe
- Sahillerin doğal güzelliği… 22 Nisan 2026 Çarşamba
- Yeşil alanlar ve parklar… 21 Nisan 2026 Salı
- Evsel atıklar ve görsel kirlilik 20 Nisan 2026 Pazartesi
- Hoşgörü hayatın her alanında… 19 Nisan 2026 Pazar
- Ulaşımda saygı ve empati… 16 Nisan 2026 Perşembe