Tasarruf hayatın her alanında olmalı
Tasarruf; idareli kullanma, boş yere sarf etmeme, tutumlu olma, harcamalarda israftan kaçınma anlamına gelmektedir. Günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz maddelerin veya ihtiyaçların dikkatli bir şekilde tüketilmesi veya idareli olarak kullanılması olan tasarruf, günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’dür. Bu önemli günde tasarrufun önemine daha fazla dikkat çekilir.
Tasarruf, ihtiyacı karşılayıp israfa kaçmadan ölçülü harcama yapmak ve geleceği düşünmektir. Kullanmış olduğumuz malzemeleri, gıda maddelerini, teknolojinin getirmiş olduğu kolaylıkları, kısacası hayatımızın idamesini sağlayan ürünleri kullanırken tasarruflu olmak gerekiyor. İnsan ihtiyaçlarının sınırı yoktur ancak ihtiyaçlarımızı karşılayan kaynaklar ise sınırlıdır. Günümüzde en önemli tasarruf kalemi olarak, canlılar için büyük önem haiz olan su konusunda tasarruf öne çıkmaktadır.
Evlerimizde, işyerlerimizde, okulda, tarımda, sanayide, hayatımızın her alanında kullanmış olduğumuz su konusunda gereken tasarrufta bulunabilmeliyiz. Aslında basit gibi görünen diş fırçalamada bile boşa akan su, oldukça büyük rakamlara tekabül etmektedir. Alınacak küçük önlemlerle, su tüketimini azaltmak mümkün olmaktadır. Su tasarrufu konusunda büyükler çocuklara örnek olmalı, suyun önemini iyi anlatabilmelidir.
Susuz bir hayatın var olabilmesi mümkün değildir. Farkında olmadan dikkatsiz bir şekilde kullandığımız suyun, canlılar için ne kadar önemli olduğunun da farkına varabilmeliyiz.
Evlerimizde, işyerlerimizde, sanayide hemen her alanda kullandığımız su konusunda tasarruflu davranmalı ve yeni yetişen nesillere de suyun yaşam için ne denli önemli olduğu bilincini aşılayabilmeliyiz.
Hayatımızın her alanında kullandığımız elektrik konusunda da tasarruflu olmaya özen göstermeliyiz. Evlerimizde gereksiz yere yanan lambaları kapatarak veya kısa sürelide olsa odadan ayrılırken elektrikleri kapatmakta tasarrufta önemli bir yer tutmaktadır. Bu konunun da önemli olduğunu çocuklarımıza anlatmalı ve gereksiz yere yanan lambanın aile bütçesine olumsuz etki yapabileceğini anlatabilmeliyiz.Kış aylarında kapı ve pencerelerde alınacak basit önlemlerle, bulunmuş olduğumuz ortamın ısısının kaybolması önlenebilir ve yakıttan tasarruf edilebilir.
Tasarruf konusunda geri dönüşümünde önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Geri dönüşüme tabi olan malzemeleri, çöp kutuları yerine geri dönüşüm kutuları veya konteynırlarına atarak ekonomiye katkıda bulunabilir ve tasarrufa katkı sağlamış oluruz.
Kullanılmış kağıt, cam ve plastik malzeme gibi atıkların geri dönüşümünün yapılmasıyla, enerji tüketimi ve üretim maliyetleri azaltılabilmektedir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek tüketimi konusunda da tasarruflu davranmalıyız. Tüketebileceğimiz kadar ekmeği almalı, israf olmamasına özen göstermeliyiz.
Tasarruf ile neler yapabiliriz? Tasarruf yaparken; ev veya işyeri bütçesine katkı yapar, kaynak tüketimini azaltır, doğaya katkı sağlamış oluruz. Tasarruf günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz ve hayatımızı kolaylaştıran malzemeleri tüketirken çevreci olmaktır. Tasarruf, bugünü olduğu gibi yarınlarımızı, geleceğimizi düşünmek ve buna göre davranmaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Değirmendere yoğun ilgi görüyor 13 Eylül 2024 Cuma
- Gürültü kirliliğinin etkisi… 12 Eylül 2024 Perşembe
- Kültürlerin tanıtılması… 11 Eylül 2024 Çarşamba
- Araç yoğunluğu artış gösterdi… 10 Eylül 2024 Salı
- Okuma alışkanlığı olabilmeli… 09 Eylül 2024 Pazartesi
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı