Sorunlar, duyarlı yaklaşımla aşılabilir
İlçemizde tekrar eden sorunların bir kısmından dünkü yazımda bahsetmiştim. İlçemizde sorunların en büyüğü olarak görülen trafik yoğunluğu ise son yapılan trafik düzenlemesinden sonra bir nebze giderilmiş olarak gözüksede, şehir merkezindeki trafik yoğunluğu özellikle sabah mesai başlangıç ve akşam mesai saati bitiminde etkili oluyor.
Yapılan düzenleme D-130 Karayolu’nda ulaşımın daha akıcı olarak işlemesine katkıda bulunurken, şehir merkezindeki yoğunluğun sebeplerinden birisinin de bazı sürücülerin araçlarını hatalı park etmelerinden kaynaklanıyor. Şehir merkezinde yaşanan trafik yoğunluğunun büyük bir kısmını oluşturan hatalı araç parkları da araç sürücülerinin duyarlı yaklaşımlarıyla aşılabilecektir.
İlçemizde kapalı otoparklar olmak üzere araç parkı için uygun alanlar bulunuyorken, bazı sürücülerin işlerinin olduğu yerlere araçlarının yakın olmasını tercih etmeleri, hatalı parkların oluşmasında etken oluyor. Eski Gazi Ortaokulu arsasının da otopark olarak kullanıldığı ilçemizde, bazı sürücülerin bu alanda dahi hatalı araç park etmeleri diğer araç sürücülerini de olumsuz etkiliyor.
Daha önceki yazılarımda ifade etmiş olduğum ve bundan sonrada dile getirmeye çalışacağım, engelli rampalarının önlerine yapılan araç parkları maalesef devam ediyor. Üstelik bu şekilde davranışlar sergileyen araç sürücüleri engelli rampasının önüne araç park ettiğini de gayet iyi biliyor. Araçlarını engelli rampalarının önlerine park eden araç sürücülerine tavsiyem, empati yapmaları. Yani kendileri engelli bir birey olmuş olsalar ve engelli rampasının önüne duyarsız bir sürücü aracını park etmiş olsa acaba ne düşünürlerdi?
Araç sürücülerinin yollarda hız yapmasını önlemek amacıyla hız kesici kasisler buluyor. Olası kazalara engel olmak için yapılan hız kesici kasislerin birçoğunun özelliğini yitirmiş olması, bazı durumlarda yayalar için, bazen de araçlar için tehlikeli olabiliyor. İlçemizdeki sokak ve caddelerde, mahalle aralarında bulunan kasisler, araç sürücülerinin hız yapması konusunda caydırıcı olsada, kasislerin bir bölümünün veya tamamının yerinden çıkması araçlar için hız kesici özeliğini kaybetmesine neden oluyor.
Yine aynı şekilde bazı hız kesici kasislerin üst kısmındaki aksamın çıkması da, kasislerin alt kısmında zemine sabitlenmesi için kullanılan vida türü materyallerde araçların lastik aksamları için zararlı olabiliyor. İlçemizde bu şekilde bulunan kasislerin elden geçirilerek sağlıklı hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum.
Bazı sokak ve caddelerde bulunan kasislerinde, asfaltın veya beton zeminin yükseltilmesi ile yapıldığını görmek mümkün oluyor. Bu tür kasislerin bazılarında kasis olduğunu belirten işaret bulunmaması veya kasis olduğunu gösteren ve zamanla deforme olmuş boyalı kısımların olması, araç sürücüleri için tehlikeli olabiliyor. Gerek yaya, gerekse araç sürücülerinin emniyeti açısından eksik olan kasis levhalarının tamamlanması veya görünür şekilde boyanması da önem taşıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Ulaşım çalışmaları ve araç parkları 12 Aralık 2024 Perşembe
- Nurettin Sağsöz’ü rahmetle anıyorum… 12 Aralık 2024 Perşembe
- Sahillerde çevre duyarlılığı… 10 Aralık 2024 Salı
- Davranış biçimleri ve saygı… 09 Aralık 2024 Pazartesi
- Küçük katkılar büyük fayda sağlıyor 08 Aralık 2024 Pazar
- GESOTİM’in başarılı çalışmaları… 05 Aralık 2024 Perşembe
- Çalışmalar ve sorumluluklar… 04 Aralık 2024 Çarşamba
- Geri dönüşümün çok yönlü katkısı… 03 Aralık 2024 Salı
- Duyarlılık ve farkındalık… 02 Aralık 2024 Pazartesi
- Empati yapmak önemli etken… 01 Aralık 2024 Pazar