Sorumluluk bilinci başarıyı getirir
İnsanların sorumluluk alması başarıya götüren en büyük etkenlerden birisidir. İnsanların bulunduğu yaş gurubuna veya konumuna göre bazı sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza da yapabilecekleri sorumlulukları vermek, aynı zamanda onların kendilerine olan özgüvenini pekiştirecek, cesaretlendirecek, paylaşma ve başarma duygularını da harekete geçirebilecektir. Çocukların hangi yaşlarda neleri kendi başlarına yapabilecekleri bellidir. Çocuklarımıza bulunmuş oldukları yaş guruplarına göre sorumluluk vermek, onların gelecekteki hayatlarında karşılaşmış oldukları sıkıntıları aşmalarında kolaylıklar sağlayacaktır.
Çocukların her alanda başarılı olabilmeleri adına aileler gereken her türlü desteği vermeye çalışıyor. Eğitim-öğretim konusunda çocuklarına büyük destekte bulunan aileler, sanatsal ve sportif etkinliklerinde de gereken desteği sağlayıp, sosyalleşmesi adına katkıda bulunuyor. Anne ve babaların tüm uğraşı, çocuklarının ileride bir meslek sahibi olması ve çocuklarının başarılı olduğu alanda ilerleyebilmesi için.
Çocuklara her konuda yardımcı olabilmek ve onları hayata hazırlayabilmek için gayret gösterirken, çocuklara yaşına göre sorumluluk vermek ise gözardı edilebiliyor. Bunun için bulunmuş olduğu yaşa göre çocukların sorumluluk sahibi olabilmesi adına da ailelerin gereken sorumluluk bilinci konusunda yardımcı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çocuklara bulundukları yaşlarda verilen sorumluluk, onların hayata hazırlanmasında ve ileriki yaşlarda kendilerinin bir şeyleri başarabilmesinde etken olacaktır.
Çocukta sorumluluk doğuştan değil, sonradan öğrenilen bir kavramdır. Çocuklarda sorumluluk öğrenilebilen bir beceri olduğundan, çocuklara yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verilip sonuçlarını görmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımıza yaşına göre sorumluklarının neler olduğunu anlatıp, öğretebilirsek, kendi başlarına başarma duygusu onları da mutlu edecektir.
Çocuklarımızın kendi başarabilecekleri bir işi, sürekli aile büyükleri yerine getirip, onlara yapabilecekleri sorumluluk verilmezse, çocukta hiçbir sorumluluk almayacak, bu da onun gelecek hayatında sorunlarla karşılaşmasına neden olabilecektir.
Çocuklara sorumluluk vermekteki amaç, çocuğun bizim ya da hayatındaki diğer kişilerin isteklerini yerine getirmesi değil, öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve yaşına göre yapabileceği bazı şeylerin olduğunu onlara aktarmak olmalıdır. Sorumluluk duygusunun, çocuklarda kendilerine olan özgüvenin de gelişmesine yardımcı olacağı kanaatindeyim.
Eğitim gören çocuklarımızın geleceklerini şekillendirme adına yapmış oldukları çalışmaların yanında, onları sosyal etkinlik ve aktivitelere yönlendirmek te büyük önem taşıyor. Çocuklar, kendi el becerileri, hobileri, ilgi duyduğu sanatsal faaliyetler ve spor dallarına da yönlendirilebilmeli. Çocukların uğraş verdikleri sanatsal veya sportif faaliyetler, ruhen dinlenmelerine olanak sağlayacaktır. Sanatla ilgilenen çocukların hayal dünyası da gelişir. Sanatla uğraşan çocukların, kendilerinde olan yeteneği ortaya çıkar, özgüveni ve başarma azmi de gelişir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Duyarlı olmak ve destekte bulunmak… 17 Nisan 2025 Perşembe
- Tarıma önemli katkı... 16 Nisan 2025 Çarşamba
- Ulaşımda empati… 15 Nisan 2025 Salı
- Çalışmalar turizme katkı sunuyor 14 Nisan 2025 Pazartesi
- Konuşmak kadar, dinlemekte önemli 13 Nisan 2025 Pazar
- Sorumluluk bilinci ve davranışlar… 10 Nisan 2025 Perşembe
- Doğal güzelliklere sahip çıkılmalı 09 Nisan 2025 Çarşamba
- Tasarruf ile temiz bir çevre… 08 Nisan 2025 Salı
- Ulaşım çalışmaları… 07 Nisan 2025 Pazartesi
- Sağlık, değerli bir hazinedir 06 Nisan 2025 Pazar