Soğuk ve yağışlı havanın etkisi
Ülkemizin büyük bölümünde etkili olan soğuk hava, son günlerde ilçemizde de etkisini oldukça fazla hissettirmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda görülen kar yağışı, bu yıl her ne kadar henüz görülmesede, ilçemizin üst kesiminde bulunan Erikli Tabiat Parkı’nda mevsimin ilk kar yağışının görülmesi, kış mevsimin başladığının da bir yerde göstergesi oluyor.Havaların soğuması ile birlikte ilçe merkezinde önceki günlere nazaran daha az yoğunluğun görülmesi,vatandaşların soğuk havalardadışarıyı pekte tercih etmediğini gösteriyor.Bu ise en tahmin ediyorum en fazla ilçemizde ticaretle uğraşan esnafları etkiliyor.
Havaların güzel olduğu dönemlerde bile, ilçemizde yaşayan vatandaşların bir kısmının alışveriş merkezlerinin daha fazla olduğu İzmit’i tercih ettiğini ifade eden bazı esnaflar, havaların soğuması ile birlikte ilçemizde ticarette belirli bir durgunluğun görüldüğünü belirtiyor. Soğuk havayla birlikte dışarıda bulunan insan sayısında azalma gözlenirken, aynı durumla yalnızca ilçe merkezinde değil, Değirmendere’de de karşılaşmak mümkün olabiliyor. Yaz aylarında gerek ilçemizden, gerekse ilçe dışından çok sayıda misafiri konuk eden Değirmendere’deki esnafların bir kısmı da, yaz aylarında görülen yoğunluğun azaldığını belirterek, soğuk havalardan dolayı oluşan sessizlikten şikayetçi görünüyor.
Değirmendere’de ticaretin en yoğun olarak yaşandığı gün tahmin ediyorum cumartesi günleri olsa gerek. Cumartesi günleri Değirmendere’de kurulan semt pazarı bir nebze olsun ticari hayat katkıda bulunuyor. Ticari hayatın canlanması, ilçe ekonomisine de olumlu olarak yansıyacaktır.
Yağışlı havalarda yollarda oluşan bozulmalar ise gerek araç sürücülerini gerekse yayaları etkiliyor. Özellikle yoğun su birikintilerinin olduğu kesimler araç sürücülerini zorlayabiliyor.
Soğuk havalarda sağlığımıza ise her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle, soğuk algınlığına yakalanma ihtimali biraz daha fazla oluyor. Bunların yanında soğuk algınlığı geçiren kimselerin etraflarına karşı biraz daha özenli ve hassas davranması da gerekiyor.
Özellikle kapalı alanlarda, toplu ulaşım araçlarında, insanların daha fazla bir arada bulundukları ortamlarda bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Soğuk algınlığı nedeniyle hasta olan kimselerin, etrafındaki kişilere hastalığı bulaştırmaması için gerekli hassasiyeti göstermesi gerekirken, karşılaştığımız bazı durumlarda bunun gerçekleşmediğini hatta bazı kimselerin duyarsız davrandığını gözlemlemek mümkün olabiliyor. Toplu ulaşım araçlarında özellikle soğuk havalarda artan soğuk algınlığı ile birlikte hapşururken kendi önlemini almayanlar, orada bulunan herkesi tehlikeye atabiliyor.
Soğuk havalarda ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak, büyük önem taşıyor. Bu konuda ilçemizde bazı fırınlarda uzun bir süreden beri devam eden askıda ekmek uygulaması, yardımlaşmanın ve paylaşmanın en güzel örneklerinden birisini oluşturuyor. Soğuyan havalarda sokak hayvanlarının da unutulmaması gerekiyor. Kapımızın önüne koyacağımız bir kap yemek ile sokak hayvanlarına yardımda bulunabiliriz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 27 Ocak 2026 Salı
- Teknoloji ve iletişim… 26 Ocak 2026 Pazartesi
- Sorumluluk ile hareket etmek… 25 Ocak 2026 Pazar
- Otopark alanları ve duyarlılık… 22 Ocak 2026 Perşembe
- Kapalı pazarlar fayda sağlıyor 21 Ocak 2026 Çarşamba
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Önyargılı olmamak… 19 Ocak 2026 Pazartesi
- Duyarlılık ve empati sorunları giderir 18 Ocak 2026 Pazar
- Yarıyıl tatili iyi değerlendirilmeli… 15 Ocak 2026 Perşembe