Saygı, her yerde geçerli olmalı…
Günlük yaşantı bazı kimselerin sergilediği yalnızca ‘ben’ duygusu, maalesef saygı kurallarını bir kenara bıraktırmaktadır. İnsan hayatının her şeyden değerli olduğunu umursamayan veya duyarsız davranışlarda bulunan bazı kimseler, toplumda kabul görmeyen davranışlarda bulunabiliyor. Bazıları, karşısındaki insanların gün içinde yapmış olduğu birçok davranışı saygısız bulur ve homurdanır. Ama aynı hataları bilerek veya bilmeyerek o kimselerde yapar fakat kendi yanlışlarını çoğu kez görmezden gelir.
Günlük yaşantıda, vurdumduymaz insanlarla karşılaşmak maalesef mümkün olabiliyor. Yalnızca kendi yaptıklarını doğru kabul eden vurdumduymazlar, toplum içinde yaptığı davranışlarla tepki çekmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Öyle ki hiçbir şeyi umursamaz, yaptıkları davranışların sonunun ne olacağını da düşünmezler. Bu insanlar hayatta yaşadığı olaylardan veya karşılaştıkları durumlardan ders çıkarmadıkları gibi, aynı kötü alışkanlıklarına da devam ederler.
Trafikte güvenli sürüşün sağlanması hem sürücü hem de trafikte bulunan diğer kişiler için yaşamsal düzeyde önemlidir. Güvenli sürüş için insan faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve bunda en önemli payın ise sürücülere düştüğünü görüyoruz. Saygı kurallarının dışına çıkan insanlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Buna en çok karşılaşılan durum ise trafikte yaşanıyor. Aracının direksiyonunun başına geçen bazı sürücüler, kendilerinden başka kimse yokmuş gibi, yollar yalnız onlara ayrılmış gibi sorumsuz ve duyarsızca hareket edebiliyor.
Birçok kimse zamanının belki de önemli bir kısmını trafikte geçiriyor. Araç sürücüleri için ise trafik kurallarına uymak, sürüş emniyeti için önemli bir yer tutuyor.
Artan nüfus ile birlikte, araç sayısında da artış meydana geliyor. Bazı araç sürücülerinin yaptığı davranışlar ise tepki çekiyor. Bazı araç sürücüleri, önündeki arabanın normal süratinde seyretmesinden sabırsızlanıp korna çalmak veya selektör yapmak suretiyle önceliği kendisinde görebiliyor. Bu kabul edilmeyen davranış şekline trafikte sıkça rastlamak mümkün olabiliyor.
Bazı araç sürücüleri ise o kadar sabırsız davranışlarda bulunabiliyor ki, trafik lambalarında yeşil ışık yanar yanmaz önündeki aracı rahatsız edici davranışlarda bulunabiliyor. Bazı kimseler ise yağışlı havalarda yayaların olduğu yerlerde hızla seyrederek tepki çekiyor. Zaman herkes için oldukça kıymetli bir kavram fakat hiçbir şey insan hayatından daha önemli değil. Bunu unutmamak gerekiyor.
Toplu ulaşım araçlarında kendisinden yaşça büyük olan kişilere yer vermeyen insanlar aslında kendilerinin de bir gün aynı yaşa gelip saygı bekleyeceklerini unutmamaları ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor. O halde bir kimse kendisine yapılmasını istemediği davranışları başkasına da yapmaya hakkı yok diye düşünüyorum.
İstenmeyen davranış biçimlerini sergileyen kimselerin yalnızca, ‘bana yapılsaydı ne düşünür, ne hissederdim’ diye düşünmeleri bile yaşanan birçok olumsuzlukların önüne geçmesinde büyük etken olacaktır. Bir kimsenin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Bir kimse kendisi saygı bekliyorsa, önce karşısındaki insanlara saygı duymalı ve buna uygun davranışlar sergileyebilmeli diye düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 27 Ocak 2026 Salı
- Teknoloji ve iletişim… 26 Ocak 2026 Pazartesi
- Sorumluluk ile hareket etmek… 25 Ocak 2026 Pazar
- Otopark alanları ve duyarlılık… 22 Ocak 2026 Perşembe
- Kapalı pazarlar fayda sağlıyor 21 Ocak 2026 Çarşamba
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Önyargılı olmamak… 19 Ocak 2026 Pazartesi
- Duyarlılık ve empati sorunları giderir 18 Ocak 2026 Pazar
- Yarıyıl tatili iyi değerlendirilmeli… 15 Ocak 2026 Perşembe