Sanatsal faaliyetlerin çok yönlü katkısı
Geçtiğimiz yıllarda uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapan ilçemizde, düzenlenen sanatsal faaliyetler, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmuştu. Genel olarak yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanan sanatın, ilçemizde daha fazla kesime yayılması ve tanıtılması adına çeşitli etkinlikler düzenlenmişti. 1993 yılından bu yana Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yapılan Değirmendere Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’na katılan sanatçılar birbirinden güzel sanat eserleri ortaya çıkarmış ve bu eserler Değirmendere Çınarlık meydanında sergilenmişti.
Sanat; bireylerin anlama, düşünme, algılama, yetilerini açık tutar, duygusal yanlarını harekete geçirir. Sanat aynı zamanda evrensel bir dildir. Bir sanat eseri ile insan duygu ve düşüncelerini diğer insanlara kolaylıkla aktarabilmektedir. İnsanların kendilerini yansıtmak için duygu ve düşüncelerini katarak oluşturdukları sanat, aynı zamanda insanın kendini ifade edebilme, başka kişilere ulaşabilme aracıdır. En genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanan sanata, çocukların ve gençlerin ilgi duyması ve sanat dalıyla ilgilenmesi, aynı zamanda sosyal olarak gelişimine de katkı sunmaktadır. Bu yönüyle çocuklarımızın sanatla uğraşması ve ilgilendiği sanat dalına bağlı olarak eserler ortaya çıkarması, kendisine duymuş olduğu özgüvenin de artmasına katkıda bulunacaktır.
Geçtiğimiz yıllarda Gölcük Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında Değirmendere Yalı Evleri’nde düzenlediği ‘Çocuk Gözüyle Yalı Evleri’ isimli projeye katılan çocuklar, okulların tatilde bulunduğu dönemde, sanatsal yaratıcılıklarını ortaya çıkarmışlar, Yalı Evleri’ni resimlemişlerdi. Çocukların yapmış oldukları birbirinden güzel eserler, beğeni toplamıştı. Çocuklar hem yaz tatillerini daha verimli değerlendirmiş, hem de sanatsal yönlerini göstermişlerdi.
Bir sanat eseri ile insanlar duygu ve düşüncelerini diğer insanlara daha kolaylıkla aktarabilmektedir. Boş zamanlarını bazen internet başında, bazen de tablet veya cep telefonlarıyla geçiren çocukların, sanata ilgi duyması ve yatkın olduğu bir sanat dalıyla ilgilenmesi gelişimlerine büyük katkı sağlayacak ve zamanlarını olumlu bir şekilde geçireceklerdir. Çocuklarımızı sanatsal ve sosyal etkinliklerin olduğu yerlere götürmenin, çocuklar için faydalı olacağını düşünüyorum.
Bununla birlikte çocukları daha çok kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarında küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Kitap okumanın, insanların yeni şeyler öğrenmesinde en büyük faydayı sağladığı unutulmamalı. Kitap okuma kültürü küçükten itibaren kazanılan bir alışkanlık olmalı. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Kültürlerin tanıtılması… 11 Eylül 2024 Çarşamba
- Araç yoğunluğu artış gösterdi… 10 Eylül 2024 Salı
- Okuma alışkanlığı olabilmeli… 09 Eylül 2024 Pazartesi
- Eğitim-öğretim dönemi başlarken… 08 Eylül 2024 Pazar
- Hastane büyük katkı sunacak 06 Eylül 2024 Cuma
- Otopark alanlarında duyarlılık… 05 Eylül 2024 Perşembe
- Çalışmalar toplum için yapılıyor 04 Eylül 2024 Çarşamba
- Köprülü kavşakların ulaşıma katkısı… 03 Eylül 2024 Salı
- Festivalde renkli görüntüler… 02 Eylül 2024 Pazartesi
- Balık sezonu başladı 01 Eylül 2024 Pazar