Sahiller ve çevre duyarlılığı

01 Mayıs 2025 13:08
Sahiller ve çevre duyarlılığı

Birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi sahiller, ilçemize ayrı bir güzellik ve renk katıyor. Kavaklı, uzun bir sahil şeridine sahip bulunması ve yeşil alanları ile vatandaşların sahil boyunca yürüyüş imkanı bulabildiği yerler arasında geliyor. Değirmendere, Yüzbaşılar’dan başlayarak Kuruçeşme’ye kadar uzanan uzun bir sahil şeridinin olması, sahildeki parkları ve kamelyaları ile vatandaşların ilgisini çekiyor.

Halıdere ve Ulaşlı’da bulunan sahiller de doğal güzellikleri ile vatandaşların ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor. Doğal güzellikleriyle, ilçemizde yaşayan vatandaşların adeta nefes aldığı, günün yorgunluğunu çıkardığı sahiller, sahip çıkılması gereken yerlerin başında geliyor. Sahillerin bunca güzelliğine rağmen duyarsız bazı kimselerin çevre temizliği konusunda gereken duyarlılığı göstermemesi sahillerin güzelliğine gölge düşürebiliyor.

Yaşamış olduğumuz doğanın, denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara katkı sunmak için toplumda yaşayan bireylerin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor. 

Son yıllarda yeşil alanların  çoğaltılmasına yönelik çalışmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Fakat bazı duyarsız kimselerin doğa ve çevreye karşı kayıtsız kalmasını anlamakta mümkün olmuyor. Sahillerde, parklarda ve mesire yerlerinde insanların dinlenmeleri için oturma bankları bulunuyor. Bazı kimseler oturma banklarında oturma yerlerine değil de, üst kısımlarına oturarak oturulması gereken yerlere ayaklarını koyarak, orayı kullanacak olan kimselere büyük saygısızlık yaptıklarının farkında olmuyor.

Daha temiz bir Gölcük için yapılan çalışmalar kapsamında, Gölcük Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından ilçemizde bulunan mahallelerde temizlik çalışması yapılıyor. Bildirim dışı atılmış olan tüm evsel ve kaba atıklar toplanıyor. İlçemizin bazı noktalarında karşılaşılan ve artık neredeyse kanıksanan evsel atıklar ve moloz atıkları ise duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Üstelik bazı yerlerdeki atılan eski eşyalar veya molozların çok olması, bu konuda gereken hassasiyetin ve duyarlılığın gösterilmediğini de gözler önüne seriyor. 

İzmit Körfezi’nde yapılan denetimler, arıtma istasyonlarının kurulması, denizin temiz kalmasında büyük etken oldu.  Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor.

Toplumda yaşayan bireylerin çevresini temiz tutmakla sorumlu olduğunu unutmaması gerekiyor. Bireylerin temizlik konusunda kendi evlerine gösterdiği özeni, cadde ve sokaklar içinde göstermesi ile birlikte daha sağlıklı ve temiz bir çevre mümkün olacaktır. Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir. Çevre temizliğinde duyarlılık ancak doğayı ve denizi temiz tutmakla mümkün olabilecektir.

Canlıların yaşamış olduğu çevrenin temiz kalması, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması, ancak çevre temizliğine karşı duyarlı olmak sayesinde olacaktır. Bu açıdan çevre temizliği sağlığımızı da çok yakından ilgilendirmektedir.  Toplumda ortak kullanım alanlarında yaşayanların birbirlerinin hakkına riayet etmesi, ‘ben’ değil ‘biz’ duygusu ile hareket etmesi, en önemlisi de toplumda yaşayan bireylerin sorunlara duyarlı yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X