Örnek davranışlar sergileyebilmek
Bugünün küçükleri yarının büyükleri ve geleceğimiz olan çocuklar, küçük yaşlardan itibaren büyüklerinin davranışlarını örnek alırlar. Çocukların küçük yaşlarda örnek aldığı kimseler ise anne babaları ve aile büyükleridir. Aileler ise çocuklarını yarınlara en iyi şekilde hazırlayabilmek için bütün imkanlarını adeta seferber eder. Ebeveynler, çocuklarının dürüst, sorumluluk sahibi ve büyüdüğünde iyi bir meslek sahibi olmasını isterler ve bunun için çocuklarına desteklerini esirgemezler. Çocukların iyi yetişmiş, çevresine saygılı, arkadaşlık ilişkileri kuvvetli, sosyal, paylaşımcı, yardımsever olmasını isteyen ve bekleyen aileler, aynı zamanda onlara örnek olacak davranışlar sergiler.
Çocuklardan kitap okumasını bekliyorsak, onlara örnek olabilmek için kitap okumalıyız. Şayet bir ailede kitap okuma alışkanlığı var ise çocukta da ailenin diğer fertleri gibi kitap okuma eğilimi fazla olacak, okuma alışkanlığı kazanabilecektir. Çocuklara kitap alarak okumasını beklemekten ziyade, okumuş olduğu kitabın içeriğini birlikte değerlendirmek, daha farklı bir ilgi yaratacaktır.
Çocuklara yardımlaşma ve paylaşma konusunda da örnek olabilmeliyiz. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunmanın ne kadar önemli bir davranış olduğu bilincini onlara aşılayabilmeliyiz. Bu konuda ilçemizde bulunan okullardaki öğrenciler yapmış oldukları faaliyet ve etkinliklerle örnek olacak davranışlar sergilemeye devam ediyor. Trafikte de çocuklarımıza örnek olabilmeliyiz. Yayalara öncelik verilmesi gerektiğini, trafikte saygılı olmanın ve kurallara uymanın önemli olduğunu çocuklara iyi anlatmalıyız. Ama önce bunları, yaşça büyüklerin uygulaması gerekir ki, çocuklarda onları örnek alabilsin.
Büyükler, çocuklarına çevre temizliği konusunda da örnek olabilmelidir. Kendimizden yaşça büyük olanlara ziyarette bulunmanın, büyüklere saygı, küçüklere sevginin önemini anlatmalıyız. Eğitimin önce ailede başladığını unutmamak gerekiyor. Çocukların ailede almış oldukları eğitim, daha sonra çevresiyle birlikte şekillenmektedir. Çocuklarımıza olumlu olan davranışları kazanmaları konusunda yardımcı olmalı, örnek olacak davranışlar sergileyebilmeliyiz.
Duyarlı olunmalı
İlçemizde vatandaşların anayolun diğer tarafına geçmek için kullanmış oldukları üstgeçitlerin, daha temiz tutulması ve gereken özenin gösterilmesi konusunda, bazı vatandaşların gerekli duyarlılığı göstermediğini ve bu durumdan dolayı da, alt ve üst geçitleri kullanan vatandaşların mağdur olduğunu önceki yazılarımda dile getirmeye çalışmıştım. Aradan geçen zaman içerisinde pekte fazla bir şeyin değişmediğini üzülerek gözlemliyoruz.
Bu konuda duyarsız davranan ve çevre temizliğine gereken özeni göstermeyen bazı vatandaşların alt geçitlere çöplerini atması, aydınlatmalara zarar vermesi ve duvarlarını karalaması gibi toplumda kabul görmeyen davranış şekilleri, duyarlı vatandaşların da tepkisini çekiyor. Üstelik alt geçitlerin bazılarının okullara yakın noktalarda bulunması, buraların daha temiz tutulmasını gerektirirken, bahsetmiş olduğum gibi bazı kimseler, aynı duyarlığı göstermiyor. Alt geçitlerde bu gibi istenmeyen görüntülerle karşılaşılırken, üst geçitlerde de benzer durumlara denk gelebilmek mümkün olabiliyor. Üstgeçitlere ve asansörlü üst geçitlerin içlerine atılan atıklar da hiçte hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Toplumda ortak alanları kullanan bireylerin, birbirlerine daha saygılı olması ve çevre temizliğinde gereken duyarlılığı göstermesi ise büyük önem taşıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Trafikte duyarlı hareket etmek… 19 Haziran 2025 Perşembe
- Önemli değerler ve anlayış kavramı… 18 Haziran 2025 Çarşamba
- KOSKEM’in önemli görevi… 17 Haziran 2025 Salı
- Sahillerin doğal güzelliği… 16 Haziran 2025 Pazartesi
- Su tasarrufunda farkındalık 15 Haziran 2025 Pazar
- Ulaşım çalışmaları ve sağladığı katkı 12 Haziran 2025 Perşembe
- Duyarlı davranışlar sergilemek… 11 Haziran 2025 Çarşamba
- Sıcak havalar ve çevre temizliği… 10 Haziran 2025 Salı
- Bayramın ardından… 09 Haziran 2025 Pazartesi
- Bayramınız kutlu olsun… 05 Haziran 2025 Perşembe