Okuma kültürü
Kitaplar, insanlara yeni şeyler öğreten, bilgi dağarcığımızı genişleten ve aydınlatan, kültür düzeyimizi arttıran nesnelerdir. Ancak kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz. Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek için ise okuma kültürümüzü geliştirmeliyiz.
Okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, küçük yaşlarda başlıyor. Çocuklarımızı kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarında küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Toplum olarak okuma alışkanlığımızın olduğunu söyleyebilir miyiz bilmiyorum fakat kitap okumak insanları cehaletten uzaklaştırdığı gibi, yeni şeyler öğrenmesinde en büyük faydayı sağlıyor.
Bazıları, okumaya niyetlendiği bir kitaba başlayamaz veya başlamış olduğu bir kitabın ise sonunu getiremez. Bazılarımız ise okumaya çok fazla zamanını olmadığını bahane edip, işin içinden kolayca sıyrılıverir. Aslında kitap okumamak değil de okumak için bahane üretmemiz gerekiyor. İhtiyaç duyduğumuz şeyler için alışveriş yaparız. Alışverişe çıktığımızda kitapçılara da uğrayıp, bilgi dağarcığımızı genişletmek veya çocuklarımıza örnek olmak içinde alışveriş yapıyor muyuz?
Bazılarımız, yeni bir kitap alırken adına bakar, yazarına bakar, ama en çokta sayfaları şöyle hızlıca bir karıştırıp, en sonuna yani kaç sayfa olduğuna bakabilmektedir. Kitabın sayfa adedi çoksa bazen almaya tereddüt edenler bile bulunabiliyor. Önemli olan kitabın kaç sayfa olduğumu, yoksa bizlerin o kitabın içindeki bilgilerden ne kadar faydalanacağımız mı?
Kitap okuma kültürü kazanılması gereken ve küçükten itibaren kazanılan bir alışkanlık olmalı. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bilgiye ulaşmak her ne kadar kolay olsada, kitapların dünyasında gezinmek başka bir keyif veriyor. Okul çağımızda ödevlerimize yardımcı olması adına ansiklopediler edinir ve odamızda bir kitaplık oluşturarak, bu kitaplardan faydalanırdık. Şimdilerde kitaplıkların doldurduğu odalar, bilgisayarlar ve tabletlerle görebilmek mümkün oluyor.
Teknolojiden mutlaka faydalanacağız fakat sosyal medyaya ayırdığımız zamanımızın sadece yarısını kitap okumaya ayırabilirsek, daha çok okuyan ve bilgi sahibi olan bir toplum olabiliriz. Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur. Çocuklarımızın da kitap okumasını istiyorsak, bizlerde kitap okumaya önem vermeli ve onlara da örnek olmalıyız. Çocukların kitap okuma alışkanlığını edinebilmesi için ise büyüklerin onlara örnek olabilmesi ile daha da artacaktır. Okuma kültürünü çocuklarımıza aşılayabilmek için gayret göstermeli, çocukları kütüphanelere yönlendirebilmeliyiz.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi