Okuma alışkanlığı ve teknoloji

26 Mayıs 2021 16:53

Günümüzde birçok bilgiye kısa yoldan erişmeye katkıda bulunan teknolojik aletler bulunuyor. Teknoloji sayesinde hayatımızda daha uzun zaman alan işler kısaldı, işgücü ile yapılan bazı işler ise teknolojik aletler ile yapılır oldu. Her gün gelişen teknoloji insan hayatına büyük katkılar sağlamaya devam ediyor. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde birçok şeye ulaşmak daha kolay olabiliyor. İnternet yoluyla bir tık uzakta olan öğrenmek istenilen konulara daha hızlı erişebilmek mümkün olabiliyor.

 Günümüzde her ne kadar bilgiye erişme noktasında kısa yollarla teknolojik imkanlardan faydalanılsa da, özellikle çocuklara kitap okuma kültürünü aşılayabilmeliyiz. Okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, henüz küçük yaşlarda başlıyor. Çocukları kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarda küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Toplum olarak okuma alışkanlığımızın olduğunu söyleyebilir miyiz bilmiyorum fakat kitap okumak insanları cehaletten uzaklaştırdığı gibi, yeni şeyler öğrenmesinde en büyük etken olacaktır. Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek veya bir konu hakkında doğru yorumda bulunabilmek için daha fazla kitap okumaya zaman ayırmalıyız. Şimdilerde ise kitaplıkların doldurduğu odalarda, bilgisayar veya tabletleri görebilmek mümkün oluyor.

 Günümüzde bilgi teknolojileri oldukça yoğun bir kullanım alanına sahip bulunuyor. Bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları hayata olumlu ve büyük katkıda bulunurken, bilinçsiz ve gereğinden fazla kullanımı, zarar verebiliyor. Yeni nesil, teknolojinin getirmiş olduğu faydalardan yararlanma adına şanslı görünüyor. İletişimde büyük rol oynayan teknolojik aletler yerinde ve yeterince kullanılmadığında ise kişiler arasında iletişimin zayıflamasına neden olabiliyor. Teknoloji vasıtasıyla her ne kadar bilgiye kolay erişebiliyor olunsa da, kitap okumaya da zaman ayrılabilmeli. Bazı kimseler gün içerisinde sosyal medya ile daha fazla ilgilenip, daha çok zaman ayırabiliyor. Sosyal medyaya zaman ayrılıyorsa, kitap okumaya da zaman bulunacağını düşünüyorum.

 Kitap ve üye sayısı olarak hiçte azımsanmayacak olan kütüphanelere, çocukların ve gençlerin alıştırılması ve yönlendirilmesi, onların eğitim hayatında olduğu gibi, sosyal hayatında da gelişmelerine katkı sağlayacaktır. Kitap okumanın sağladığı faydaları unutmamak gerekiyor. Kitap okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar.Kitap okumak insanlarda empati yeteneğini de geliştirir. Kitap okuyan bir kimse farklı kültürleri tanıma imkanı bulur. Kitap okumanın dikkat eksiklini gidermede de katkısı olduğunu düşünüyorum. Kitap okumak insanların genel kültürünü geliştirmesinde en büyük etkendir. Kitap okumanın bunca faydası varken, çeşitli bahanelerle kitap okumaya zaman ayıramadığımızı söylemek, kendimizi kandırmaktan başka bir şey olmasa gerek.

Bazıları ise kitap okumak için niyetlenir, ama bazı bahanelerin arkasına sığınıp kitap okumayı öteleyebilirler. Bazıları da, okumaya niyetlendiği bir kitaba başlayamaz veya bir türlü sonunu getiremez. Unutulmamalıdır ki, kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz.Yeni bir bilgi edinmek kadar güzel bir şey yoktur. Yeni bilgilere de kitap okuyarak ulaşabilmek mümkün olacaktır.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X