Kütüphaneler ve okuma alışkanlığı

11 Åžubat 2019 15:11

Günümüz teknoloji çağında insanlar her ne kadar ulaşmak istedikleri bilgilere internet yoluyla bilgisayar ve tabletler vasıtasıyla erişerek ihtiyaçlarını karşılasa da, kitap sayfalarını karıştırmak ve kitabın kokusunu hissetmek ayrı bir keyif vermektedir. Kütüphane ortamında, kitaplar arasında araştırma yapmanın ve emek emek bilgiye ulaşmanın da ayrı bir zevki vardır.

 Çok sayıda kitabın bir arada bulunduğu ve günümüzde de güncelliğini yenilenen kitaplarla koruyan kütüphaneler, her yaştan insana ve her konuda bilgiye ulaşmak için okuyucularına olanak sunuyor. Bu hafta boyunca öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırılıp, kitap sevgisi arttırılarak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını amaçlanıyor. Bazı insanlar kitap okumaya yeterince vakit bulamadıklarını ifade etsede, kitap okuyabilmek için zaman bulamamak düşüncesi bahaneden ileri gitmiyor.

 Kitap okumak yalnızca okul dönemi ile sınırlı kalmamalı, hayatımızın her anında okuma alışkanlığı edinebilmeliyiz. Bir konu hakkında bilmeden fikir yürütmektense, o konu hakkında bilerek fikirlerimizi söylemek elbette okuyarak olacaktır. Kütüphanede  okunan kitaplar, bulunmuş olduğu ortam itibariyle, akıllarda daha kalıcı bir yer ediniyor. İnternete erişimin olmadığı veya zor olduğu yıllarda, öğrencilerin derslerini yapmaları veya kaynak araştırması için kullanılan kütüphaneler, günümüzde de yenilenerek hizmet vermeye devam ediyor.

 Yıl içerisinde çok sayıda kitapseverin ziyaret ettiği kütüphaneler, vatandaşların ilgi gösterdiği yerler haline gelebilmeli, çocuklarımızı da kütüphane kültürüne alıştırabilmeliyiz. Yani kütüphanelere daha fazla zaman ayırma konusunda büyükler küçüklerine örnek olabilmelidir.

Belki birçok kimsenin öğrencilik yıllarından sonra uğramadığı kütüphanelerin, günümüzde modern imkanlarla donatılması ve içinde bulunan kitap sayısındaki artış, hepimizi kütüphanelere yöneltebilmelidir. Kitap okumak insanlara daima yeni bilgiler kazandırarak, yeni dünyalara açılmasına ve ufkunu geliştirmesine olanak sağlar.

 Çocuklarımız her ne kadar bilgiye erişme noktasında kısa yolla teknolojik imkanlardan faydalansada, onlara kütüphane kültürünü aşılayabilmeliyiz. Kitap ve üye sayısı olarak hiçte azımsanmayacak olan kütüphanelere, özellikle çocukların ve gençlerin alıştırılması ve yönlendirilmesi, onların eğitim hayatında olduğu gibi, sosyal hayatında da gelişmelerine katkı sağlayacaktır.

 Kitap okuma ve kütüphaneyi kullanma alışkanlığı kazandırmak için yapılacak en önemli konu ise örnek alınacak kişi olmaktır. Bu konuda anne ve babaların çocuklarını kütüphanelere yönlendirmede yol gösterici olduğu kanaatindeyim.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X