Körfezin incisi Değirmendere
İlçemize bağlı beldelerden olan ve Körfezin incisi olarak adlandırılan Değirmendere, dört mevsim, insanların vazgeçemediği yerlerin başında geliyor. Değirmendere, doğal güzelliğiyle olduğu kadar, beldede yıl içerisinde düzenlenen sosyal etkinliklerle de vatandaşların tercih yerlerinden olmayı bilmiştir. Her ne kadar havaların soğuk olduğu bugünlerde, insan kalabalığı çok fazla görünmese de, yine de vatandaşların deniz havası alarak çay içmek için sahile gelmesine neden oluyor.
Değirmendere sahilinde kimi vatandaşlar çay içerek belkide günün yorgunluğunu çıkarmaya çalışırken, bazı vatandaşlar sahilde yürüyüş yapmayı, bazıları da balık tutarak zamanını değerlendirmeye çalışıyor. Böylesine güzel bir belde olan Değirmendere’de bazı eksiklikler ve ihtiyaçlar da bulunuyor. Yaşamış olduğumuz 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında Değirmendere’nin üst kesimlere doğru genişlediği düşünüldüğünde, şu anki mevcut yapısı itibariyle, dar olan sokakları ve caddeleri, aynı şekilde yaya kaldırımları yeterli gelemeyebiliyor.
Bunun doğal sonucu olarak da belde de trafik sorunu özellikle hafta sonları semt pazarının kurulduğu günde daha da artıyor. Bahsetmiş olduğum gibi beldedeki cadde ve sokakların bugünkü nüfus yoğunluğuna cevap verememesi yüzünden, araçlarına park yeri bulmakta zorlanan bazı sürücüler, hatalı araç parklarına da neden olabiliyor. Bu aşamada Değirmendere’nin bir otoparka ihtiyacı olduğu da görülüyor.
Bazı duyarsız vatandaşların yapmış olduğu davranışlar ise Değirmendere’nin güzelliğine gölge düşürüyor. Sahil kenarında vatandaşların hizmetine sunulan çardak ve banklar, gerek yazılar yazılmak suretiyle, gerekse kırılarak zarar görüyor. Yine aynı şekilde beldenin içinden geçen dereye çeşitli malzemeler atılıyor. Atılan bu malzemeler hem Değirmendere’nin üst kesiminden gelen akarsuyun denize karışmasına engel oluyor, hem de duyarsız vatandaşlar çevre kirliliğine sebebiyet veriyor. Sahilde bulunan çeşitli spor aletleri de, bu duyarsız kişilerin yapmış olduğu kötü davranışlardan nasibini maalesef alıyor.
Böyle olduğunda Yukarı Değirmendere’den gelen ve Değirmendere merkezinden denize dökülen dere ise içerisinde barındırdığı birçok plastik ve metal atıkları denize sürükleyebiliyor. Derenin denizle birleştiği noktaya derenin getirdiği atıkları önleyici bir bariyerin yapılmasıyla birlikte atıklar denize karışmayacak, dolayısıyla denizin temiz kalması sağlanacaktır. Tabi öncelikle daha bilinçli bir toplum olarak derenin içerisine çöplerin atılmaması gerekiyor.
Geçtiğimiz yıllarda sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan beldede düzenlenen Seramik Sempozyumu, Ahşap Heykel Sempozyumu ve Uluslararası Kırkyama Şenliği Çalıştayı Değirmendere’ye ayrı bir canlılık getirmişti. Yapılan sanat etkinliklerinde yurtiçi ve yurtdışından konuklar Değirmendere ve ilçemizin tanıtımında büyük katkıları olduğu da bir gerçek.
Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından misafirlerini ağırlayan beldenin, ilimizden ve çevre ilçelerden gelen vatandaşların daha temiz bir Değirmendere bulması için herkesin çevre temizliğine sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle doğal güzelliklere sahip çıkmalı, gelecek nesillerimiz daha temiz bir çevre bırakmalıyız. Bu konuda vatandaşların da gerekli duyarlılığı göstermesi ayrıca önem taşıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Tarihi değerler… 23 Ocak 2025 Perşembe
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar