Kitap okumaya önem verilmeli
Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur. Kitap okumak yalnızca okul dönemi ile sınırlı kalmamalı, hayatımızın her anında okuma alışkanlığı edinebilmeliyiz. Bir konu hakkında bilmeden fikir yürütmektense, o konu hakkında bilerek fikirlerimizi söylemek elbette okumakla olacaktır. Yeni bir bilgi edinmek kadar güzel bir şey yoktur. Yeni bilgilere de kitap okuyarak ulaşabilmek mümkün olacaktır.
GeliÅŸen teknoloji ile birlikte günümüzde birçok ÅŸeye ulaÅŸmak daha kolay olabiliyor. Ä°nternet yoluyla bir tık uzakta olan öğrenmek istenilen konulara daha hızlı eriÅŸebilmek mümkün olabiliyor. Günümüzde her ne kadar bilgiye eriÅŸme noktasında kısa yollarla teknolojik imkanlardan faydalanılsa da, özellikle çocuklara kitap okuma kültürünü aşılayabilmeliyiz.Â
Eskiden araştırılması gereken bir konuya veya okulda verilen ödevlere ansiklopediler vasıtasıyla ulaşır, böylece kitap okuma alışkanlığı da devam ederdi. Şimdilerde kitaplıkların doldurduğu odalar, bilgisayarlar ve tabletlerle görebilmek mümkün oluyor. Kitap ve üye sayısı olarak hiçte azımsanmayacak olan kütüphanelere, çocukların ve gençlerin alıştırılması ve yönlendirilmesi, onların eğitim hayatında olduğu gibi, sosyal hayatında da gelişmelerine büyük katkı sağlayacaktır.
Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek veya bir konu hakkında doğru yorumda bulunabilmek için, okuma kültürünü geliştirmeliyiz. Okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, henüz küçük yaşlarda başlıyor. Çocukları kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarda küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek veya bir konu hakkında doğru yorumda bulunabilmek için daha fazla kitap okumaya zaman ayırmalıyız.
Bazıları kitap okumak için niyetlenir, ama bazı bahanelerin arkasına sığınıp kitap okumayı öteleyebilirler. Bazıları da, okumaya niyetlendiği bir kitaba başlayamaz veya bir türlü sonunu getiremez. Kitap okumamak değil de okumak için bahane üretmek gerekiyor. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır. Kitaplar, insanlara yeni şeyler öğreten, bilgi dağarcığımızı genişleten ve aydınlatan kültür düzeyimizi arttıran nesnelerdir. Unutulmamalıdır ki, kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz.
Teknoloji vasıtasıyla her ne kadar bilgiye kolay erişebiliyor olunsa da, kitap okumaya da zaman ayrılabilmeli. Bazı kimseler gün içerisinde sosyal medya ile daha fazla ilgilenip, daha çok zaman ayırabiliyor. Sosyal medyaya ayrılan zamanın sadece yarısı kitap okumaya ayrılsa, daha çok okuyan ve bilgi sahibi olan bir toplum olabiliriz. Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur. Çocukların kitap okuma alışkanlığı edinilmesi isteniyorsa, yaşça büyükler de kitap okumaya önem vermeli ve onlara bu konuda örnek olmalı diye düşünüyorum.  Özellikle çocukların odasında kitaplığın oluşturulması ve çocuklarla birlikte kitap alışverişi yapılması da, çocukların okuma alışkanlığı edinebilmesi için olumlu etki yapacaktır.
YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI
- Ulaşımda yaya önceliği 25 Mart 2025 Salı
- Yardımlaşma ve paylaşma duygusu… 24 Mart 2025 Pazartesi
- Su tasarrufuna katkıda bulunmak… 23 Mart 2025 Pazar
- Ormanların büyük faydası… 20 Mart 2025 Perşembe
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Duyarlı ve bilinçli hareket etmek… 18 Mart 2025 Salı
- Yaşlılara karşı sorumluluklar… 17 Mart 2025 Pazartesi
- Değirmendere sahili ilgi görüyor 16 Mart 2025 Pazar
- Üstyapı çalışmaları katkı sağlıyor 13 Mart 2025 Perşembe