Kitap okumak için iyi bir fırsat
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte birçok şeye ulaşmak daha kolay olabiliyor. İnternet yoluyla bir tık uzakta olan ve öğrenmek istenilen konulara daha hızlı erişebilmek mümkün olabiliyor. Bununla beraber kitap okuma kültürünü de geliştirmek ve çocuklara aşılayabilmek önem taşıyor. Okuma kültürü, ilerleyen zamanlarda değil, küçük yaşlarda başlıyor. Henüz küçük yaşlarda olan çocukları daha çok kitap okumaya teşvik edebilmeli, yaşça büyük olanlarında küçüklerine kitap okuma kültürünün yerleşmesi konusunda örnek olabilmelidir. Kitap okumak insanları cehaletten uzaklaştırdığı gibi, yeni şeyler öğrenmesinde büyük fayda sağlıyor.
Kitaplar, insanlara yeni şeyler öğreten, bilgi dağarcığımızı genişleten ve aydınlatan kültür düzeyimizi arttıran nesnelerdir. Unutulmamalıdır ki, kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz. Eskiden araştırmak gereken bir konuya veya okulda verilen ödevlere ansiklopediler vasıtasıyla ulaşır, böylece kitap okuma alışkanlığı da devam ederdi. Şimdilerde kitaplıkların doldurduğu odalar, bilgisayarlar ve tabletlerle görebilmek mümkün oluyor. Kitap okuma kültürü,küçük yaşlardan itibaren kazanılan bir alışkanlık olmalı. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak için ödül sistemi bile düşünülebilir. Getirilen ödül sistemi sayesinde çocukların okuma alışkanlığı kazanması kolaylaşabilir. Önemli olan çocukların kitaplara ilgi duyması ve bu alışkanlığını devam ettirmesi olmalıdır.
Kitaplar sayesinde yeni bilgiler öğrenip, ufkumuzu genişletebiliriz. Bir konu hakkında sağlıklı bilgi edinmek için okuma kültürümüzü geliştirmeliyiz. Bazıları, okumaya niyetlendiği bir kitaba başlayamaz veya başlamış olduğu bir kitabın ise sonunu getiremez. Bazıları ise okumaya çok fazla zamanını olmadığını bahane edip, işin içinden kolayca sıyrılıverir. Aslında kitap okumamak değil de okumak için bahane üretmemiz gerekmiyor.
Koronavirüs ile mücadele kapsamında tam kapanma sürecinde kitap okumaya daha fazla zaman ayırabiliriz. Evimizde geçirdiğimiz zamanı iyi değerlendirmenin bir yolunun da kitap okumadan geçtiğini düşünüyorum. Yani aslında bu durumu bir fırsata dönüştürüp, işlerimizi ve başka şeyleri bahane edip okuyamadığımız kitapları okuyabiliriz. Bu süreç içerisinde kitap okumak isteyen kişiler, Gölcük Belediyesi’nin Dijital Kütüphanesi’ne de daha çok ilgi gösterebilir. Kitap, dergi ve makale okumayı seven birçok kişi, bu dönemde dijital kütüphaneden birçok konuda dijital kitabı okumayı tercih edebilir.Gölcük Belediyesi Dijital Kütüphanesi’nde, kütüphane otomasyon sistemi, mobil uygulama ya da web sitesinden, 300 ayrı yayın evinin yayınladığı, 24 bin e-kitaba ücretsiz olarak cep telefonu, tablet ve bilgisayarınızdan ulaşabilmek mümkün oluyor.
Teknolojiden mutlaka faydalanacağız fakat sosyal medyaya ayrılan zamanımızın yarısı bile kitap okumaya ayrılsa daha çok okuyan bir toplum olabiliriz. Kitap okumak insanlara birçok bilgi kazandırmanın yanında, hafızamızı canlı tutmamıza da yardımcı olur. Kitap okumak yalnızca okul dönemi ile sınırlı kalmamalı, hayatımızın her anında okuma alışkanlığı edinebilmeliyiz. Evimizde belirli zamanlarda televizyon, bilgisayar, telefon ve tabletleri kapatarak ailede herkesin kitap okuması, çocukların bu alışkanlığı kazanmasına da yardımcı olacaktır.Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak, yaşça büyük olanlarında kitap okumaya önem göstermesi ve onlara örnek olması gerektiğini düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Trafikte duyarlı hareket etmek… 19 Haziran 2025 Perşembe
- Önemli değerler ve anlayış kavramı… 18 Haziran 2025 Çarşamba
- KOSKEM’in önemli görevi… 17 Haziran 2025 Salı
- Sahillerin doğal güzelliği… 16 Haziran 2025 Pazartesi
- Su tasarrufunda farkındalık 15 Haziran 2025 Pazar
- Ulaşım çalışmaları ve sağladığı katkı 12 Haziran 2025 Perşembe
- Duyarlı davranışlar sergilemek… 11 Haziran 2025 Çarşamba
- Sıcak havalar ve çevre temizliği… 10 Haziran 2025 Salı
- Bayramın ardından… 09 Haziran 2025 Pazartesi
- Bayramınız kutlu olsun… 05 Haziran 2025 Perşembe