Kitap okumada örnek olunmalı
Kitaplar insanlara yeni şeyler öğreten, bilgi dağarcığını genişleten ve aydınlatan kültür düzeyini arttıran nesnelerdir. Toplum olarak kitap okuma alışkanlığımızın olduğu pek söylenemez. Her defasında bir kitabı okumaya niyetleniriz ama nedense bir türlü başlayamayız veya başladığımız bir kitabı bitiremeyiz. Kitap almaya karar verdiğimizde önce nelere dikkat ederiz. Yazarına bakarız, adına bakarız ama en çokta sayfaları şöyle hızlıca bir karıştırıp, en sonuna yani kaç sayfa olduğuna bakarız. Yani kitap kalınsa almaya veya okumaya tereddüt ederiz. Kitabın kalın olması gözümüzü korkutmamalı, önemli olan kitabın içindeki bilgilerin bize öğrettiği veya anlattığıdır.
Gölcük Belediyesi Değirmendere Halk Kütüphanesi binlerce kitabıyla Yalı Evleri’ndeki yeni binasında hizmet veriyor. Servet-i Fünun dönemi konseptiyle kurulan kütüphane de mobilya renk seçiminden, aksesuarlarına her şey dönemi yansıtıyor. Toplamda 14 bin adet olan basılı kitap sayısına dijital ortamdaki 18 bin adet kitap da eklendi. Dijital ortamda kitap okumak isteyen kişiler, 15 günde iki kitap okuma hakkına sahip oluyor. Basılı ve dijital ortamda toplam 32 bin kitapla halka hizmetini sürdüren kütüphane, yeni yerinde daha fazla ilgi çekmeye başladı. Eğitim dönemi olmasından ötürü kütüphaneyi günde 100’den fazla kişi ziyaret ederek kitaplarını okuyor aynı zamanda öğrenciler de derslerini çalışıyor.
Aslında kitap okumak küçükten başlayan bir alışkanlık olmalı. Çocuklara küçük yaşta kitap alışkanlığı kazandırmak çok daha kolay olur. Çocuklarımıza kütüphanelerden faydalanması veya kitap okuması konusunda öğütler verirken, ebeveynler olarak bizlerde çocuklara diğer davranışlarımızda olduğu gibi örnek olmalıyız. Biz çocuklarımıza kitap okumanın faydasından bahsederken, acaba bizler onlara örnek olabiliyor muyuz? Okumayan, çocuklarının okumasına destek olmayan ebeveynlerin çocuklarının gerçek anlamda okuma alışkanlığına sahip olması da beklenemez. Anne babaların bu konuda çocuğuna karşı göstereceği ilgi ve vereceği destek çocuğun okuma eğiliminin sürekli, düzenli biçimde ve eleştirel bir biçimde olmasını sağlayacaktır. Bu konuda ebeveynlere büyük görevler düştüğü kanaatindeyim.
Bazıları kitap okuma konusunda çoğu kez mazeret üretebiliyor. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yapılacak en önemli konu ise örnek alınacak kişi olmaktır. Evde anne ve babaları düzenli olarak kitap okuyan çocukların da bu alışkanlığı kazandığı bilinmektedir. Mutlaka kitap okumak da şart değil, evde bir gazete veya bir dergi bile okumak çocuğun ilgisini ve dikkatini çekecektir. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için önce kendimiz kitap okumalıyız. Sosyal medyada gezinmek için fırsat ve zaman bulabiliyorsak, kitap okumak içinde pekala zaman bulabilir, fırsat yaratabiliriz diye düşünüyorum. Evimizde belirli zamanlarda televizyon, bilgisayar, telefon ve tabletleri kapatarak ailede herkesin kitap okuması çocukların bu alışkanlığı kazanmasına da yardımcı olacaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe