Kitap okuma kültürümüz var mı?
Günümüzde birçok insana sorsanız kitap okuyormusun diye, zaman bulamadığından bahsetmektedir. Öğrencilik yıllarında belkide derslerin vermiş olduğu zorunluluktan okumak durumunda olduğumuz kitaplar, ilerleyen dönemlerde anı olarak kalıyor hafızalarda.
Kitap okumak insan beynini güçlendirmekle birlikte, anlama ve algılamamızın da daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Böylece gerek okul gerekse iş hayatımızda yüksek oranda başarı sağlamamıza katkıda bulunuyor. Ama okumak önce için istemek gerekir.
Bazılarımız için kitap okumak çok zordur. Tabi canım ne gerek varki okumak için! Kitap okumak çok zor gelir insana. Bazen uykunuz gelir, bazen de gözleriniz yaşarır...
Kitap okumak yorar adamı...! Kaç zaman olmuştur bir kitapçının önünden geçmeyeli kim bilir? Belkide en son okuduğumuz kitabı sorsalar, en az onbeş dakika düşünürüz... Haksızlıkda etmeyelim. Belkide kafamızda ilk mektep de okuduğumuz resimli romanlar kalmıştır. Ya da Cin Ali'yi hatırlarız...!
Akşam işten eve döndüğümüzde koltuğa boylu boyunca uzanıp, çekirdeğimizi çitlemek varken okumakta nereden çıktı...! Lakin yan gözle de bir köşede oturan oğlumuzu kolaçan edip "Okuda Adam Ol"demeyi ihmal etmeyiz öyle değilmi? Nede olsa serdengeçlik te babalık var...
Sizlere zaten kimse kızmıyor okumadığınız için..! Okursanız düşüneceksiniz, düşündükçe sorgulayacak ve sorguladıkça yeni şeyler öğreneceksiniz. Onun için okumanıza ve faydalı yeni birşeyler öğrenmenize gerek yok! Ama herhangi bir konuda ahkam kesmesinide iyi biliriz. Bilgimiz olmadığı halde, okumadan öğrenmediğimiz halde, bazen çok biliyoruz gibi atıp tutmasını da bildiğimiz zamanlarda olmuştur.
İyi ki uzaktan kumanda diye bir şey icad etmişler. Bütün kanalların ismi bu sayede bilinir oldu. Ama iş kitap okumaya gelince binbir türlü bahane buluruz okumamak için...Sonrada çocuklarımızdan okumalarını, büyük insan olmalarını bekleriz.
İyi de aynı şey değilmi? Biz çocuklarımıza bilgi dağarcıklarını geliştirmeleri, yeni şeyler öğrenmeleri ve iyi bir meslek sahibi olmaları için okumalarını söylüyoruz yani okumanın çocuklarımıza birçok şey katacağını düşünüyoruz fakat bizler okumuyoruz.
Toplum olarak okuma kültürümüz maalesef çok az. İlçemizde kütüphanenin nerede olduğunu bir düşünün bakalım... Kütüphanenin nerede olduğunu bilmediğimiz halde, çocuklarımızdan kitap okumalarını bekliyoruz. Kendimize veya yakınlarımıza herhangi bir şey alırken acımadığımız paramızı, çocuğumuz kitap alırken para istediğinde şöyle bir suratımızı ekşitiyoruz. Belkide yanılıyorumdur kimbilir?
Kitap okuyan insan kültürlüdür ve nerede ne konuşacağını bilen bilinçli bir insandır. Kitap okuyan insan hızlı düşünür ve doğru karar verme mekanizması daha iyi çalışır. Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamak gerekir ki, okumak insanı yormaz, aksine rahatlatır. Daha önce kitap okumayı denemediyseniz isterseniz bir deneyin derim...
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Ulaşımda yaya önceliği 25 Mart 2025 Salı
- Yardımlaşma ve paylaşma duygusu… 24 Mart 2025 Pazartesi
- Su tasarrufuna katkıda bulunmak… 23 Mart 2025 Pazar
- Ormanların büyük faydası… 20 Mart 2025 Perşembe
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Duyarlı ve bilinçli hareket etmek… 18 Mart 2025 Salı
- Yaşlılara karşı sorumluluklar… 17 Mart 2025 Pazartesi
- Değirmendere sahili ilgi görüyor 16 Mart 2025 Pazar
- Üstyapı çalışmaları katkı sağlıyor 13 Mart 2025 Perşembe