İletişimde samimi olunmalı
İster gelişen teknoloji deyin, isterseniz çağımızın getirdiği gereklilikler deyin, aile içinde iletişim kanallarının günümüzde tam olarak işletilebildiğini çoğu kez görmek mümkün olamayabiliyor. Aile bir toplumun temel taşıdır. Çocuklar davranış biçimlerini ailede öğrenir.
Ailelerde, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için mücadele eder. Aile tarafından çocuklara kazandırılan saygı, sevgi, özgüven, yardımlaşma gibi sayamayacağım birçok özellik, çocukların ileriki hayatlarında da yön gösterici olmaktadır.
Çocukları gelecek yaşamlarına hazırlarken elbette ailelerinde üzerinde önemle durması gereken konularda vardır. Çocuklarımıza öncelikle doğruluğu ve dürüstlüğü öğretmeli, onlara yardımlaşmanın, büyüklerine karşı saygılı, küçüklerine karşı sevgi içerisinde olmalarının ne denli önemli olduğunu aşılayabilmeli, çevremizi ve doğayı korumanın gelecek için önemli olduğunu aktarabilmeliyiz.
Okul çağında olupta gün içinde zamanının büyük bir kısmını okul ve dersane arasında geçiren çocuklarımızla yeterince iletişim kurabiliyor, dertlerine sorunlarına ortak olup, çözüm arayabiliyor muyuz? Burada en öne çıkan ise aile içindeki iletişim oluyor. Aile içi iletişim denilince yalnızca rutin yapılan konuşmalar değil, gün içerisinde yaşananlar, bir gün sonrasında nelerin yapılacağı, varsa sorunların konuşulması ve çözüm önerilerinin getirilmesi, ailedeki bir bireyin sorun ve sıkıntılarında ailenin bir bütün olması ve o kişiye yardımcı olmak amacıyla nelerin yapılacağının konuşulması, tam bir aile örneğinin yaşatılması için temel taşlardır.
Aile içinde sağlıklı bir şekilde işlemesi gereken iletişimin, eskiden olduğu gibi günümüzde de çok önem taşıyan bir konu olduğu halde, yeterince üzerinde durulmadığı kanaatindeyim. Çağımızda teknolojik aletlerin gelişmesi, çocukların ayrı odalarının bulunması, bazı ailelerde gençlerin büyüklerine aktaramadığı sorunları arkadaşları ile paylaşması, iletişimde yaşanan eksikliklere örnek olabiliyor. Aile içinde sağlıklı iletişimin gerçekleşmesi için öncelikle büyüklerin çocuklarına yapacakları yönlendirme ve konuşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Yani çocuklarımızla yeri geldiğinde bir ebeveyn, yeri geldiğinde bir arkadaş, yeri geldiğinde ise bir sırdaş olabilmeliyiz. Ancak böyle olduğunda çocuklar büyükleri ile daha fazla şey paylaşmaya başlar. Çocuklarla aramıza koyacağımız katı bir disiplin anlayışı, onların bizlerden uzaklaşmasına neden olacaktır. İyi veya kötü şeyleri çocuklarımıza örneklerle anlatmak, çocuklarımızın fikirlerine ön yargı ile yaklaşmak yerine onları dikkatlice dinlemek, çocuklarımızın düşüncelerine verdiğimiz değerinde bir göstergesi olacaktır.
Aile içinde tam ve sağlıklı bir iletişimin gerçekleşebilmesi için çocukların kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamalı, onların fikirlerinin bizler için ne kadar değerli olduğunu karşı tarafa aktarabilmeliyiz. Tek taraflı bir iletişim kurmanın hiç kimseye faydası olmayacağı gibi, etkili bir iletişim hem aile, hem de çocuğun geleceğinde önemli rol oynayacaktır. Çocuklarla kuracağımız iletişimde samimi olmalıyız. Onların sorunlarını dinliyormuş gibi değil, sözlerine ciddiyetle kulak vermeliyiz. Hayatımızda büyük yer kaplayan teknolojik aletleri bir kenara bırakıp, aile bütünlüğünü sağlayabilmeliyiz. Bunda en büyük görevin ise ebeveynlerin olduğu kanaatindeyim.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi