İletişim ve özgüven başarı getirir

25 Ekim 2019 16:58

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren verilen öğretici değerler, onların gelecek hayatlarında yol gösterici olmaktadır. Bununla birlikte çocuklar bulunmuş oldukları yaş guruplarına göre sorumluluk vermek, onların gelecekteki hayatlarında karşılaşmış oldukları sıkıntıları aşmalarında büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Çünkü çocuklarımız, yarınlarımızın teminatı ve güvencesidir.

Çocuklarımıza her konuda yardımcı olabilmek ve onları hayata hazırlayabilmek için gayret gösterirken, çocuklara sorumluluk vermeyi ise bazen göz ardı edebiliyoruz. İnsanların sorumluluk alması başarıya götüren en büyük etkenlerden birisidir. Bunun için çocukların sorumluluk sahibi olabilmesi adına da elimizden gelenin fazlasını yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çocuklara bulundukları yaşlarda verilen sorumluluk, onların hayata hazırlanmasında ve ileriki yaşlarda kendilerinin bir şeyleri başarabilmesinde etken olacaktır.

Çocuklarda sorumluluk doğuştan değil, sonradan öğrenilen bir kavramdır. Çocuklarda sorumluluk öğrenilebilen bir beceri olduğundan, çocuklara yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verilip sonuçlarını görmesine izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımıza yaşına göre sorumluklarının neler olduğunu anlatıp, öğretebilirsek, kendi başlarına başarma duygusu onları da mutlu edecektir.

Çocuklarımıza  kendisini ifade etme imkânı tanımalıyız. Aile içinde etkili bir iletişimin oluşturulamadığı, iletişim engellerin yer aldığı bir ortamda çocukların kendilerini geliştirmesini beklemekte doğru olmasa gerek. Aile bireyleri arasında, özellikle anne baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişim kurulmasının, hem aile birliği, hem de çocukların geleceği için oldukça önemli olduğu kanaatindeyim.

Aile içindeki etkili iletişim, aile üyelerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını anlamalarını sağlar. Yine aile içinde işbirliği, yardımlaşma ve paylaşma davranışlarının da kuvvetlenmesine yol açar, çocukların gelişmesi içinde uygun bir ortam oluşmasına neden olur.

İyi bir iletişimin olduğu ailelerde, çocukların kendilerine olan güvenleri artar, daha fazla sorumluluk üstlenmeye başlarlar. Çocuklarımızla olan iletişimde, karşımızdakini dikkatli dinlemek, sorun ve sıkıntılarını iyi analiz etmek gerekiyor. Çocuklarla iletişimde olayların olumsuz yönlerinden daha ziyade, olumlu yönlerinin de olduğunu onlara aktarabilmeliyiz. Bununla birlikte çocuklara özgüven duygusunu da öğretmeliyiz. Kendine özgüveni yüksek olan çocukların başarı durumunun da yüksek olduğu görülmektedir.

Çocuklarımızı sanatsal ve sportif faaliyetlere de yönlendirebilmeli, onlara bu konularda destek olmalıyız. Çocukların sanat, spor ve müzik gibi faaliyetler içinde bulunması, onların sosyal faaliyetler içinde yer almasının eğitim hayatına ve sorumluluk duygusuna da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çocuklarımızı yarınlara hazırlarken onlara doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma ve paylaşma duygularını da aşılayabilmeliyiz.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X