Gürültünün insan sağlığına etkisi

19 Ağustos 2019 16:19

Gürültü kirliliği denilince akla, insanların yaşamında olumsuzluklara neden olan ve buna bağlı olarak psikolojisini de bir o kadar etkileyen insan veya makine kaynaklı sesler gelmektedir. Günümüzde teknolojik alet ve makinelerin çoğalmasına bağlı olarak gürültü kirliliği artış gösterse de, bazı gürültüler var ki, insanların elinde olan ve karşı tarafa yapılmaması gereken hareket ve davranışlar olarak karşımıza çıkıyor. 

 Uzmanlar, gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça fazla olduğu konusunda görüş belirtiyor. Sağlık ve davranışsal yönde ortaya çıkabilen gürültü kirliliği, sağlık üzerinde pek çok sonuçlar doğurmaktadır. Gürültü kirliliğine ise en çok trafikte denk geliyoruz. Bu gürültü kirliliği araçların motorundan çıkan seslerden çok, bazı duyarsız araç sürücülerinin çıkarmış olduğu gürültüler olarak toplumda rahatsızlık veriyor.

 Nedendir bilinmez ama araç kullanırken elimizin kornaya gitmesine alışık olan bir toplumuz.

Bazen sabırsız davranarak, bazen de sırf havasına bu eylemi çok defa gerçekleştiririz. Hatta bazı kimseler, arkadaş ziyaretinden ayrılırken gecenin bir yarısı saatin kaç olduğuna bakmaksızın, kornaya basarak vedalaşır. Bir türlü anlam veremediğim bu davranışın, o esnada istirahat halinde olan kimseleri rahatsız edeceğini düşünmez veya düşünmek istemezler.

 Oturmuş olduğumuz binalarda veya yakınlarında olan ve insanları oldukça rahatsız eden gürültüler de vardır. Burada da bazıları yalnızca kendilerini düşünüp, oturmuş olduğu binadaki vatandaşları çokta fazla düşünmeyerek, istedikleri gürültüyü çıkarma yetkisini kendisinde görenlerde vardır. Toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdeki gürültü seviyesi, aynı zamanda tüm vatandaşları ilgilendirmektedir. Özellikle insanların istirahat saatleri olan akşam saatlerinde veya gece, duyarsız kimselerin gürültü çıkaran davranışlarda bulunması, toplum tarafından hiçte hoş karşılanmayan davranışlar olarak görülmektedir.

 Her konuda olduğu gibi bu konuda da saygı ön plana çıkmaktadır fakat gün geçtikçe söylenmesi çok kolay olan kelime galiba pekte akıllara gelmiyor. Toplumda yaşayan vatandaşlar olarak kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmamamız gerektiğini unutmamalıyız. Yani bir nevi empati kurabilmeliyiz. Sırf kendisinin hoşuna gidiyor diye gürültü çıkarıp, etrafta yaşayan insanları rahatsız etmeye kimsenin de hakkı olmadığını düşünüyorum.

 İnsanların bir başkasının düşüncesine, hareketlerine yaşam biçimine ve değerlerine önem vermesi, tutum ve davranışlarında empati kurması, toplumda beklenen değerlerin başında gelmektedir. Toplumda yaşayan bireyler olarak karşımızdaki insanlara önce insan olduğu için saygı göstermeliyiz ki, saygı duyulan vatandaşlar olabilelim. Saygılı olmak yaşamın bir gereğidir. Toplum içinde belirlenen saygı kurallarına, toplumda yaşayan bireyler olarak uymak durumundayız. 

 Saygının olduğu yerde hayata pozitif bakabilmek, anlayabilmek ve kavrayabilmek de oluşur. Sevgi kadar, saygının da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Saygının olduğu yerde, sevgide oluşur. Birbirimize önce insan olduğumuz için saygı duymalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X