Gürültü kirliliğine dikkat edilmeli
Günümüzde teknolojik alet ve makinelerin çoğalmasına bağlı olarak gürültü kirliliği artış gösterse de, bazı gürültüler var ki, insanların elinde olan ve karşı tarafa yapılmaması gereken hareket ve davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Sağlık ve davranışsal yönde ortaya çıkabilen gürültü kirliliği, sağlık üzerinde pek çok sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle trafikte gürültü kirliliğine çok sık denk gelmişizdir. Bu gürültü kirliliği araçların motorundan çıkan seslerden çok, bazı duyarsız araç sürücülerinin çıkarmış olduğu gürültülerdir. Nedense araç kullanırken elimizin kornaya gitmesine alışık olan bir toplumuz. Bazen sabırsız davranarak, bazen de sırf havasına bu eylemi çok fazla gerçekleştiririz.
Birde oturmuş olduğumuz binalarda veya yakınlarında olan ve insanları oldukça rahatsız eden gürültüler vardır. Burada da bazıları yalnızca kendilerin düşünüp, oturmuş olduğu binadaki vatandaşları çokta fazla düşünmeyerek, istedikleri gürültüyü çıkarma yetkisini kendisinde gören vatandaşlarda vardır.
Toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdeki gürültü seviyesi, aynı zamanda tüm vatandaşları ilgilendirmektedir. Özellikle insanların istirahat saatleri olan akşam saatlerinde veya gece, duyarsız bir kimsenin gürültü kirliliğine neden olması, tahmin ediyorum herkesin tepki göstermesine neden olacaktır. Bu konuda ise saygı ön plana çıkmaktadır. Toplumda yaşayan vatandaşlar olarak kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmamalıyız. Yani bir nevi empati kurabilmeliyiz.
Sırf kendimizin hoşuna gidiyor diye gürültü çıkarıp etrafta yaşayan insanları rahatsız etmek, hiçte doğru bir davranış olmasa gerek. Bu konuda gelecek nesillere de örnek olmak durumundayız.
Yıkım çalışması devam ediyor
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında ilçemizde ve bağlı beldelerdeki bazı binalarda hasar meydana gelmişti. Ağır hasar alan ve yıkımına karar verilen binaların yıkım çalışmaları, zaman içerisinde gerçekleştirildi. Bulundukları mahallelerde vatandaşlar tarafından tedirginlikle karşılanan binalardan son yıkım çalışması ise ekipler tarafından Halıdere’de gerçekleştirildi.
Depremden sonra adeta harabe görüntüsüyle, mahalle sakinlerinin de tepkisini çeken binanın yıkım çalışmasının gerçekleşmesi üzerine, vatandaşlarda derin bir nefes almış oldu. İlçemizde üç ayrı bölgede yapılacak olan kentsel dönüşümle birlikte, şu andaki mevcut binaların yerine de daha sağlam ve kalıcı binaların yapılması, hem vatandaşların daha sağlam binalarda ikamet etmelerine olanak sağlayacak, hem de estetik olarak güzellik katacaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Önemli değerler ve anlayış kavramı… 18 Haziran 2025 Çarşamba
- KOSKEM’in önemli görevi… 17 Haziran 2025 Salı
- Sahillerin doğal güzelliği… 16 Haziran 2025 Pazartesi
- Su tasarrufunda farkındalık 15 Haziran 2025 Pazar
- Ulaşım çalışmaları ve sağladığı katkı 12 Haziran 2025 Perşembe
- Duyarlı davranışlar sergilemek… 11 Haziran 2025 Çarşamba
- Sıcak havalar ve çevre temizliği… 10 Haziran 2025 Salı
- Bayramın ardından… 09 Haziran 2025 Pazartesi
- Bayramınız kutlu olsun… 05 Haziran 2025 Perşembe
- Ormanların önemi ve daha yeşil çevre… 04 Haziran 2025 Çarşamba