Gürültü kirliliği ve duyarlılık

25 Haziran 2021 16:32

Toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdeki gürültü seviyesinin fazla olması, insanların işitme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmekte, bununla beraber psikolojik ve fiziksel dengeyi bozabilmektedir. Çünkü gürültü, insanları rahatsız eden bir olgudur. Günümüzde teknolojik alet ve makinelerin çoğalmasına bağlı olarak gürültü kirliliği artış göstermiş olsada, bazı gürültüler var ki, insanların elinde olan ve karşı tarafa yapılmaması gereken hareket ve davranışlar olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğim gibi gürültü yapılması veya başka bir deyişle başkalarını rahatsız edecek boyutta ses düzeyinin artması, insan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

 Gürültüye en çok trafikte, toplu olarak bulunulan yerlerde, toplu ulaşım araçlarında ve insanların ikamet etmiş olduğu binalarda daha çok rastlanabilmektedir. Trafikte oluşan gürültü kirliliğinde, araçların motorundan çıkan sesler belirli bir ölçüye kadar gürültüye neden olabilirken, bazı duyarsız araç sürücülerinin çıkarmış olduğu gürültüler ise topluma rahatsızlık veriyor. Nedendir bilinmez ama araç kullanırken bazı sürücüler elini adeta araçlarının kornasından çekmezler.Zamanla alışkanlık yapmış olacak ki bazı kimseler, en küçük bir şeyde hemen kornaya basma gereksinimi duyabiliyor. Bazen sabırsız davranarak, bazen de alışkanlıktan olacak ki, bazı kimseler, toplumda hoş karşılanmayan bu davranışlarını sürdürürler.

 İnsanların ikamet etmiş olduğu binalarda da gürültü seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle belirli bir saatten gürültü yapılması, diğer vatandaşların rahatsız olmasına neden olduğu gibi aynı zamanda komşuluk ilişkilerine de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. İnsanların bir arada bulundukları yerlerde en fazla dikkat etmeleri gereken konulardan birisinin de diğer kimselerin hakkına saygı duymaları olmaktadır. Bazı kimseler saygı kavramını ikinci plana atabilmekte ve istediği gürültüyü yapma hakkını kendisinde görebilmektedir. Bazıları, sabah erken saatte işe gidecek olanı, vardiyalı bir işte çalışanı, okulda okuyan öğrencileri, hasta olan kimseleri düşünmez veya düşünmek istemez. Bazıları yalnızca kendilerini düşünüp, oturmuş olduğu binadaki vatandaşları çokta fazla düşünmeyerek, istedikleri gürültüyü çıkarma yetkisini kendisinde gören kimselerde bulunmaktadır. 

 Toplu ulaşım araçlarında da ses seviyesini düşürmek gerektiğini düşünüyorum.Telefonla veya yanındaki ile yüksek sesle konuşarak etrafı rahatsız edenlere de denk gelebilmek mümkün oluyor. İnsanların topluolarak bulundukları yerlerde bu gibi davranışlara daha dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Aslında yalnızca toplu ulaşım araçlarında değil, ortak olarak bulunulan alanlarda da bu hususta daha duyarlı davranmak gerekiyor.

 Toplumda yaşayan vatandaşlar olarak kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmamalıyız. Yani bir nevi empati kurabilmeliyiz. Sırf kendisinin hoşuna gidiyor diye gürültü çıkarıp, etrafta yaşayan insanları rahatsız etmeye kimsenin de hakkı olmadığını düşünüyorum. Bu aynı zamanda toplumda bir arada yaşayan kimselerin birbirlerine karşı olan saygısından ileri gelmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X