Gölcük’ün üst kesimindeki kentleşme

04 Ekim 2017 13:49
Gölcük’ün üst kesimindeki kentleşme

 Asrın felaketi olarak bilinen 17 Ağustos Depremi’nin ardından ilçemizde başlayan kentleşme, Gölcük’ün yukarı kısımlarına doğru her geçen gün artarak devam ediyor. 17 Ağustos Gölcük Depremi’nde ilçemizde birçok binanın yıkılması, bazı binalarında hasar görmesinden sonra yeni yapımına başlanan binaların şehir merkezi yerine ilçemizin üst kesimlerine yapılması, adeta ikinci bir Gölcük’ü meydana getirdi. Kalıcı konutların da yukarı kesimlere yapılması, Gölcük’te yeni bir yerleşim alanı oluşturdu.

 Bazı vatandaşların sahip olduğu fındık bahçeleri veya boş arsalara yeni binaların yapılması, yeni yerleşim yerlerinin oluşmasına neden olduğu gibi, diğer bir taraftan Değirmendere’nin simgesi olan fındıklık alanlarında azalmasında etken oldu. İlçemizde yaşayan vatandaşlar Değirmendere’de yetişen fındığın eskilere nazaran iyice azaldığı ifade ederek, bu konuda önlem alınması gerekliliğini ifade ediyor.

 Depremi yaşamış olan ilçemizdeki vatandaşların, o tarihten sonra en büyük tercih sebepleri depreme dayanıklı binalarda oturmak oldu. Neredeyse D-130 Karayolu’nun alt tarafındaki nüfus kadar, üst kesimlerinde artan nüfus yoğunluğu, yeni yerleşim alanlarını da cazibe merkezi konumuna getirdi.      

 Yeni yerleşim alanlarının oluşmasıyla birlikte, yeni yolların açılması ve daha önceleri yalnızca ilçe merkezinde hizmet veren esnaflarında, yeni yapıların yakınlarında hizmet sunmaları, ilçe ticaretine de olumlu katkıda bulundu. Yeni yerleşim alanların olduğu bölgelerde hemen her kesimden esnafın hizmet vermesi, üst kesimlere aynı zamanda canlılıkta getirdi. Anayolun alt kesiminde bulunan sosyal alanlar üst kesimlerde de yapıldı.

 İlçemizde üç bölgede gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşümün bir ayağını da Merkez Mahallesi’nin bir kısmı oluşturuyor. Burada yapılacak olan dönüşümle birlikte, ilçe merkezinde de yeni binalar yükselmeye başlayacak, tıpkı Gölcük’ün üst kesimlerinde olduğu gibi vatandaşlar güvenlik açısından daha sağlam binalarda oturacaklar ve tercih edilebilir yaşam alanları oluşacaktır.

 İlçemizin genelinde ihtiyaç duyulan sosyal donatılarında, yapılacak olan kentsel dönüşümle birlikte giderilmesi düşünülüyor. Sosyal donatılar arasında vatandaşların en büyük beklentisinin ise sinema olduğunu düşünüyorum. İlçemizde yaşayan vatandaşların belirli bir kısmının yalnızca vizyona giren bir filmi izleyebilmek için İzmit’e gittiği düşünülürse, sinemanın ilçemiz için ne denli önemli olduğu da görülecektir. Sosyal etkinliklerin fazla olması, ilçemizde yaşayan vatandaşların Gölcük’te daha fazla zaman geçirmelerine de katkı sağlayacaktır. Bu da aynı zamanda ilçe ticaretine olumlu etki yapacaktır.

 Bu konuda daha önce Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ile yapmış olduğumuz röportajda, yapılacak olan kentsel dönüşümle birlikte, ilçemize cep sinemaların yapılacağının müjdesini vermişti. Kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte ilçe merkezi de bir yerde nefes alacak, daha geniş alanların ve yolların oluşmasına katkıda bulunacaktır. İlçemizde yaşayan vatandaşlar, deprem sonrasında ilçemizin üst kesimlerinde oluşan yoğunluk ve tercihini, kentsel dönüşümle birlikte şehir merkezinde ikamet etmekten yana kullanabileceklerdir.

 

      

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X