Festivalde gelenekler yaşatıldı
Geçtiğimiz ay düzenlenen Uluslararası Değirmendere Zühdü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu henüz tamamlanmışken, gözler bu kez, Saraylı-Örcün Tarih Koridoru Doğal Yaşam Projesi kapsamında düzenlenen Gölcük Belediyesi Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali’ne çevrildi.
Saraylı-Örcün Tarih Koridoru Doğal Yaşam Projesi kapsamında düzenlenen Gölcük Belediyesi Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali, hafta sonu her iki köyün meydanlarında gerçekleştirilen renkli etkinliklerle gerçekleştirildi. İlçemizdeki kültürün ve geleneklerin yaşatılmasında büyük pay sahibi olduğuna inandığım festivalde Gölcüklüler ve ilçe dışından gelen misafirler, tam anlamıyla kültür şenliğine tanık oldular.
Uzun soluklu bir proje olan Saraylı-Örcün Tarih Koridoru Doğal Yaşam Projesi, yöresel gelenek ve kültürümüzün yaşatılmasının yanında, ilçemizde yaşayan vatandaşların hafta sonlarını en iyi şekilde geçirmelerine de katkıda bulundu.
Festivalin başladığı ilk gün olan 12 Ağustos Cumartesi günü Örcün’e gittiğimde, meydandaki alana kurulu olan stantları gezme fırsatı buldum. Açılan stantlarda kadınların sergilemiş oldukları el emeği göz nuru eserler, orada bulunan herkesin büyük beğenisini toplamıştı. Yöresel el işlemeli ürünlerin yanında, yine yöresel tatlarında sergilendiği stantlarda gezerken, kadınların gözlerinde, başarmış olmanın vermiş olduğu gururla birlikte, misafirperverlikleri, güleryüzlü karşılamaları ve heyecanlarını gözlemledim.
Yine Örcün’de yetkililerden aldığım bilgilere göre, el işlemeli ürünler için açılan kurslara katılan kadınların, büyük bir titizlikle ve özenle katılım gösterdiğini, hatta kurs saatinden önce kurs merkezinde bulunduklarını öğrendim. Kursa katılan kadınlar açısından önemli bulduğum konular ise, kurs sayesinde kadınlar evlerinden dışarı çıkarak sosyal hayatın daha fazla içinde yer almışlar, verilen kurslar sayesinde bir meslek sahibi olmuşlar, yöresel kültürlerin yaşatılması adına önemli bir görevi yerine getirmenin yanında, en önemlisi de kendilerine imkan ve fırsat verildiğinde başaramayacakları hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha göstermişlerdir.
Festivalde ilk gün çeşitli yarışmalar sergilenirken, vatandaşların bu yarışmalara katılımının yüksek olması alanda bulunan izleyenlerin hoşça vakit geçirmelerinde etken oldu. Örcün’de festivalin yapıldığı ilk gün akşam saatlerinde düzenlenen temsili kına gecesi, gerçeğini aratmadı. Alanda bulunan vatandaşların eşlik ettiği kına gecesinde, yöremize ait türküler söylenerek, oldukça güzel başlayan günün devamı getirildi. Bölgemizde eski bir gelenek olan Heyamola’da, festival kapsamında tekrar canlandırılmış oldu. Saraylı’da da, Örcün’dekine benzer şekilde açılan stantlarda kadınlar, el emeği eserlerini gelen konuklara sergilemenin heyecanını yaşadılar. Önceki yıl yapılan kent meydanları projesinin de, Saraylı ve Örcün’e ayrı bir güzellik kattığını da ifade etmek istiyorum.
Gölcük Belediyesi Saraylı-Örcün Kültür ve Turizm Festivali’nin düzenlenmesinde, böylelikle geleneklerimizin yaşatılmasında emeği geçen kurum, kuruluş, kişilere ve katılmış oldukları kurslar sonucunda el emeği göz nuru eserlerin ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan kadınlara bir kez daha teşekkür etmek gerekiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi
- Çevrenin korunmasına katkı… 05 Ocak 2025 Pazar
- Saygı kuralları ve davranışlar… 02 Ocak 2025 Perşembe
- Otopark alanları… 01 Ocak 2025 Çarşamba