Empati yapmak ve sorumluluk duygusu
Empati kurmak, bir insanın kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri daha da gelişir. Empati sayesinde bireyler karşındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır. Özetle empati, kendimize yapılmasını istemediğimiz bir hareketi başkasına yapmamaktır. Günlük hayatta karşılaşılan bazı durumlar, bazı kimselerin empati ile hareket etmediğini gösterebiliyor.
İlçemizde görülen trafik yoğunluğunu en aza indirgemek maksadıyla geçtiğimiz yıllarda yeni trafik düzeni hayata geçirilmiş, yeni düzenlemeyle birlikte başta D-130 Karayolu olmak üzere, şehir içinde de trafik akışında belirgin bir rahatlama olmuştu. Şehir merkezi ve civarındaki bazı sokaklar tek yönlü araç trafiği olarak düzenlenmiş ve böylece ulaşımın daha da akıcı hale gelmesi amaçlanmıştı. Uygulamanın başladığı günden bugüne kadar gerek şehir merkezinde gerekse D-130 Karayolunda, trafikte belirgin bir rahatlama gözlenmişti.
Gölcük’te geçtiğimiz yıllarda tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulan köprülü kavşaklar, ulaşım konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldırmış ve köprülü kavşakların bulundukları bölgelerde trafiğin kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde işlemesine olanak sağlamıştı.
Bununla birlikte şehir içindeki trafik yoğunluğunun nedeninin büyük bir kısmının ise, bazı sürücülerin gereken önem ve özeni göstermediğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Bazı sürücüler, kendileri de trafikte araç kullanmalarına rağmen, diğer sürücülere gereken duyarlılığı göstermeyip, kendi bildiklerini okumaya devam ettiklerini görebilmek maalesef mümkün olabiliyor. Bazı sürücüler, diğer sürücülerin haklarına gereken saygıyı göstermeyebiliyor.
İlçemizde ihtiyaç duyulan otopark eksikliği konusunda, ilçemizde boş olan alanlar değerlendirilerek, otopark olarak kullanılması için araç sürücülerinin hizmetine sunulmuştu. Hizmete sunulan otopark alanları tam olarak ihtiyaca cevap vermese de, çok sayıda aracın park etmesine de imkan sağlamaktadır. Tabi bunda nüfusla doğru orantılı olarak artan araç sayısı da etkili olmaktadır. Değirmendere Başkomutan Caddesi’ne yapılarak hizmete sunulan kapalı otopark ile önemli ölçüde çözüme kavuşmuş görünüyor. Araç sürücülerinin de kapalı otoparkı tercih etmesiyle birlikte beldenin merkezinde önceleri yaşanan hatalı otoparkların da büyük ölçüde azaldığı görülebiliyor. Bazı araç sürücülerinin Başkomutan Caddesi üzerinde araçlarını kısa süreliğine de olsa çift sıralı olarak park etmeleri, caddede ulaşımı olumsuz etkiliyor.
Araç parkları konusunda en büyük görev ise elbette araç sürücülerine düşüyor. Bazı sürücülerin yaya kaldırımlarına araçlarını park etmesi ise normal işleyişin tersine bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle dar olan sokaklarda yaya kaldırımlarına araçların park edilmesi ile birlikte yayalarda araç yolunda yürümek zorunda kalıyor ki bu da, emniyetsiz durumların yaşanmasına neden olabiliyor.İlçemizde Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde yapılan çalışmaların tamamlanması ve hizmete girmesi de hem anayolda hem de caddede trafiğin daha da akıcı işlemesine büyük katkı sunmaktadır. Bazı sürücülerin Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde hızlı seyretmesi, bu caddenin Amiral Sağlam Caddesi ile kesişim noktasında bulunan yaya geçidin kullanan vatandaşları tedirgin edebiliyor.Bir kimsenin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Özellikle trafikte empati yapmanın oldukça önemli ve gerekli olduğu kanaatindeyim.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 27 Ocak 2026 Salı
- Teknoloji ve iletişim… 26 Ocak 2026 Pazartesi
- Sorumluluk ile hareket etmek… 25 Ocak 2026 Pazar
- Otopark alanları ve duyarlılık… 22 Ocak 2026 Perşembe
- Kapalı pazarlar fayda sağlıyor 21 Ocak 2026 Çarşamba
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Önyargılı olmamak… 19 Ocak 2026 Pazartesi
- Duyarlılık ve empati sorunları giderir 18 Ocak 2026 Pazar
- Yarıyıl tatili iyi değerlendirilmeli… 15 Ocak 2026 Perşembe