Emeğe saygı duyulmalı…
Bulunmuş olduğu konum itibariyle birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Gölcük’teki Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi sahiller, ilçemize ayrı bir güzellik katıyor. Çevreye karşı duyarsız bazı vatandaşların yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan birçok malzemeye zarar vermesi, hem güzelliklere gölge düşürüyor hem de verilen emeklere saygı duyulmadığını gözler önüne seriyor
Gölcük’te son dönemler içerisinde birçok noktada üstyapı ve altyapıda çalışmalar yapılıyor. İhtiyaç duyulan yollarda yapılan asfalt çalışmaları ise devam ediyor. Yapılan çalışmalarla birlikte yollar daha sağlıklı bir hale getirilerek, yol konforu arttırılıyor.
Mahallelerde bulunan parklar ise vatandaşların hoşça vakit geçirdiği, kamelyalarında dinlediği yerler olarak tercih ediliyor. Parklarda bulunan ve vatandaşların kullanımına sunulan hizmetlere, bazı noktalarda zarar verildiği de görülüyor. Vatandaşların kullanımı için sunulan ve toplumu ilgilendiren hizmetlere hiç kimsenin zarar verme hakkı bulunmuyor.
Gerek parklarda, gerekse sahil kesimlerinde bulunan oturma banklarına yazılar yazılması veya çeşitli şekillerde zarar verilmesi anlaşılacak gibi değil. Bu şekilde istenmeyen davranışlara, birçok oturma bankında denk gelmek mümkün oluyor. Bazı noktalarda ise bankları kullanan kimselerden geriye kuruyemiş kabukları veya çeşitli atıkları görmek, duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor.
Yeşil alanlarda görülen bir başka husus ise bu alanların temiz tutulmaması. Bu alanları kullanıp geride temiz bir şekilde bırakanlar olduğu gibi tam tersi olarak geride çöp yığını bırakanlar da bulunabiliyor. Yapılması çok basit olan kendi çöpünü, en yakın çöp kutusuna atmak, bu kadar zor olmasa gerek.
Bu gibi hizmetlere verilen zararı birkaç örnekle daha belirtelim. Daha çok mahalle ve sokak aralarında araç sürücülerinin kör noktası diye tabir edilen köşe başlarına aynalar konuluyor. Bazı kimseler için bir şey ifade etmese de, araç sürücülerinin, diğer yönden gelen araçları görebilmesi için konulan ve sürücüler için emniyet açısından büyük fayda sağlayan aynalara verilen zararlar, sürücüler için tehlikeli durumların yaşanmasına neden olabiliyor.
Gölcük’te gerek araç sürücülerinin gerekse yayaların yön bulmada kullandıkları yön gösterici, trafik uyarı veya ikaz levhaları bulunuyor. Yapılan çalışmalarda eksik olan yön levhaları tamamlanmış, eski ve yıpranmış durumda olanlar ise yenilenmişti. Bu levhalara da bazı kimseler tarafından zarar veriliyor. Bazısı eğik olan levhaların nasıl eğik durduğu ise anlaşılamıyor.
Altgeçitlerde de benzer durumlara rastlamak mümkün olabiliyor. Duyarsız davranan bazı kimselerin alt geçitlerdeki aydınlatmalara zarar vermek veya duvarlarını karalamak suretiyle yapmış oldukları davranışlar ise tam bir duyarsızlık olarak görülmektedir.
Araçların hatalı park etmesini önlemek için yapılan dubalara verilen zararı söylemeye gerek yok herhalde. Yine son dönemler içerisinde yapılan çalışmalarda yenilenen kaldırımlardaki dubalar sabit dubalar ile değiştirilip daha sağlam olmuşsa da eski dubalara verilen zararlarda gözlerden kaçmıyor.
Duyarsız bazı kimselerin toplumun hizmetine sunulan değerlere zarar vermeye hakkı olmadığı gibi, sahip çıkılması gerekiyor. Toplumu ilgilendiren ve vatandaşlara sunulan hizmetlere zarar vermek demek, ekonomiye de, verilen emeklere de zarar vermek demektir. Bir kimsenin kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmaya da hakkı olmadığını düşünüyorum. En azından verilen emeklere saygılı olunması gerekiyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- İhtiyaç ve talepler tamamlanıyor 09 Temmuz 2026 Perşembe
- Trafikte sabır önemli kavram 08 Temmuz 2026 Çarşamba
- Desteklerle tarımda üretim artıyor 07 Temmuz 2026 Salı
- Duyarlılık daha fazla yer bulmalı 06 Temmuz 2026 Pazartesi
- Ormanların büyük faydası 05 Temmuz 2026 Pazar
- Geri dönüşümün önemi 02 Temmuz 2026 Perşembe
- Doğal güzelliklere sahip çıkmak… 30 Haziran 2026 Salı
- Araçlar farklı sorun aynı… 29 Haziran 2026 Pazartesi
- Empati ile gelen farkındalık 28 Haziran 2026 Pazar
- Gürültü kirliliği önemli etken… 25 Haziran 2026 Perşembe