Doğal güzellikler ve daha temiz çevre
Gölcük’teki Kavaklı, Değirmendere, Halıdere ve Ulaşlı gibi sahiller, birçok yerde bulunmayan doğal güzellikler sunuyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla sahiller, daha modern bir görünüme kavuşturuldu. Uzun bir sahil şeridine sahip bulunan Kavaklı, yaz aylarında çok sayıda misafiri konuk eden Değirmendere sahili, Halıdere ve Ulaşlı sahillerinde vatandaşların hizmetine sunulan yeşil alanlar, kamelyalar ve spor aletleri yer alıyor.
İzmit Körfezi’nde son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte, balık çeşitliliği artmış ve her geçen gün körfez, daha temiz bir görünüm kazanmaya başlamıştı. İzmit Körfezi’nde yapılan denetimler, arıtma istasyonlarının kurulması, denizin temiz kalmasında oldukça büyük etken oldu.
Balık çeşitliliğinin artması vatandaşların da ilgisini çekmiş ve amatör balık tutkunları da buna bağlı olarak artış göstermişti. Sahillerde balık tutmayı hobi edinen her yaştan insanı görebilmek mümkün oluyor. Bu ise sahilde renkli görüntüler oluşturuyor.Bununla birlikte, bazı duyarsız kimseler ise yaşamış olduğumuz coğrafyadaki güzellikleri görmezden gelerek vatandaşların hizmetine sunulan ve toplumun ortak kullanımında bulunan malzemelere zarar verebiliyor. Doğayı ve yeşili korumak gerekirken, yapılan yanlış davranışların toplumun genelini ilgilendirdiğini ve yapılan hizmetlerin bazı kimselerin değil tüm toplumun kullanması için sunulduğunu unutmamak gerekiyor.
Denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor.Öncelikle, yaşamış olduğumuz coğrafyanın kıymetini ve değerini iyi bilmeli, denizin temiz kalması için ilk kural olan kirletmemeyi toplumun geneline yaymamız gerekiyor. Uzun sahil şeritlerine sahip bulunan ilçemiz ve beldelerinde sahillerde karşılaştığımız bazı görüntüler, konuya yeterli duyarlılığı göstermeyen bazı kimselerin olduğunu, duyarlı vatandaşların yaklaştığı hassasiyetle yaklaşmadığını da maalesef gösteriyor.
Yeşil alanların üzerine bırakılan malzemeler, çöpler veya kaldırımlar varken daha kestirme diye yeşil alan üzerinden geçerek burada bulunan süs bitkilerini ezenler de maalesef oluyor. Vatandaşların dinlenebildiği, bir yerde nefes aldığı yeşil alanları korumamız gerekiyor.
Gölcük’te yapılan çalışmalarla yeşil alanların daha da artması ve ilçemize kazandırılan parkların, yalnızca oyun alanları, sportif alanlar değil aynı zamanda meyve ağaçlarıyla donatılması da, bambaşka bir güzelliğe bürünmesine vesile oluyor.
İlçemizin bazı noktalarında çeşmeler bulunuyor. İnsanların olduğu kadar sokak hayvanlarının da su ihtiyacını karşılayan çeşmelerde zarar görüyor Çeşmelerde birtakım maddelerin temizlenmeye çalışılması, giderlerin tıkanmasına ve çeşmenin bulunduğu haznenin dolmasına neden oluyor.
Yeraltı çöp konteynırlarının olduğu yerlerde, çöp konteynırına çöpünü atmaktan imtina eden bazı kimseler, yeraltı çöp konteynırının yanına çöpünü bırakarak gidebiliyor. Bu şekilde bulunan yeraltı çöp konteynırının yanından geçerken, bu şekilde çöpleri gördüğümde merakta etmiyor değilim, bir kimse neden böyle davranır diye. Öyle ya, orada yeraltı çöp konteynırı dururken çöpleri yanına bırakmak olacak iş değil.
Toplumda yaşayan vatandaşlar, çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni göstermelidir.Çevreye olan duyarlılık ancak çevreyi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Çevre temizliği yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi
- Çevrenin korunmasına katkı… 05 Ocak 2025 Pazar
- Saygı kuralları ve davranışlar… 02 Ocak 2025 Perşembe
- Otopark alanları… 01 Ocak 2025 Çarşamba