Doğa ve çevrenin kıymetini bilmek
İzmit Körfezi’nde son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte, körfez her geçen gün daha temiz bir görünüm kazanmaya başlamıştı. İzmit Körfezi’nde yapılan denetimler, arıtma istasyonlarının kurulması, denizin temiz kalmasında oldukça büyük etken oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Değirmendere Çınarlık Meydanı’ndan 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplamda 6 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakılmıştı. Projenin 2. etabında kalkan, levrek ve çupradan oluşan 6 bin balık Karamürsel sahilinden denize bırakılmıştı.Projenin devamı olan üçüncü aşamasında ise balıklar Darıca Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı’ndan denize bırakılmıştı.Körfezin temizlenmesi ile birlikte eko çeşitlilikte artışlar meydana geldi.
İzmit’te sahil kesiminde kuşlar için ayrılan sulak alan, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yapılan çalışmaların neticesinde bu alan adeta flamingoların uğrak noktası haline geldi. İlçemiz ve beldelerinde yapılan çalışmaların sonucunda da amatör olarak balık tutkunlarının sayısında son yıllarda artış meydana geldi. Bu ise yapılan çalışmaların bir sonucu olmakla birlikte sahillerde de renkli görüntüler oluşturdu.İlçemiz ve beldelerindeki sahillere giden birçok amatör balıkçı, hem vakitlerini sahil kenarında diğer amatör balıkçılarla sohbet ederek geçiriyor hem de kovalarını doldurmaya çalışarak kısmetleriyle evlerine dönüyor. İzmit Körfezi’nde görülen yunus balıkları da vatandaşlara görsel şölen sunuyor.
Yaşamış olduğumuz doğanın, denizin temiz kalması ve yarınlara daha güzel bir çevre bırakmak adına çalışmalar yapılırken, bu çalışmalara vatandaşlar olarak katkı sunmak için herkesin üzerine düşen görevi de yapması gerekiyor. Oldukça güzel sahil şeritlerine sahip bulunan ilçemiz ve beldelerinde sahillerde karşılaştığımız bazı görüntüler, konuya yeterli duyarlılığı göstermeyen bazı kimselerin olduğunu, duyarlı vatandaşların yaklaştığı hassasiyetle yaklaşmadığını da gösteriyor.İzmit Körfezi’nin adeta doğal bir akvaryum halini alması için yapılan tüm çalışmaların bizler için olduğunu unutmadan, denizin ve doğanın temiz kalması adına gereken katkıyı verilmesiyle, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmak mümkün olacaktır.
Gölcük, bulunmuş olduğu coğrafya itibariyle birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. Bu güzellikleri, belki de kanıksamış olacağız ki bazen farkına varamayabiliyoruz. Aslında deniz ve yemyeşil bir doğa birçok kimse için çok şey ifade ederken, bazen de gözlerimizin önündeki değerleri göremediğimiz zamanlarda olabiliyor.Çevre denildiğinde aklımıza yaşadığımız yer, oturduğumuz mahalle, sokaklar, caddeler, doğal güzellikler, kısacası yaşam alanları gelmektedir. Toplumda yaşayan vatandaşlar, çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni göstermelidir.
Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir.Çevre bilincinin oluşması konusunda toplumun her kesiminin katkıda bulunması ve bütün toplumda yaygınlaşması gerekmektedir.Çevreye olan duyarlılık ancak doğayı ve denizi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Çevre temizliği yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’nin temiz kalması adına yaptığı başarılı çalışmalar ise vatandaşların büyük takdirini topluyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Su tasarrufuna katkıda bulunmak… 23 Mart 2025 Pazar
- Ormanların büyük faydası… 20 Mart 2025 Perşembe
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Duyarlı ve bilinçli hareket etmek… 18 Mart 2025 Salı
- Yaşlılara karşı sorumluluklar… 17 Mart 2025 Pazartesi
- Değirmendere sahili ilgi görüyor 16 Mart 2025 Pazar
- Üstyapı çalışmaları katkı sağlıyor 13 Mart 2025 Perşembe
- İletişimde saygı önemli kavram 12 Mart 2025 Çarşamba
- Tasarruf ve evsel atıklar… 11 Mart 2025 Salı