Dinlemeyi de bilmek lazım
Söz, bir insanın düşüncesini dışarı vurmasıdır. Söz söylemek çok kolaydır. Ağzımızdan bir anda çıkıverir. Bazen ağzımızdan neler çıktığını hiç düşünmeyiz. Bilip bilmediğimiz birçok konu hakkında yorumda bulunuruz. Bazı kimseler için bir konu hakkında ne kadar bilgisi olduğu değil, önemli olan yorumda bulunmaktır. Bazıları dinlemek yerine konuşmayı tercih eder. Zaten iki kişi arasında meydana gelen anlaşmazlıkların büyük bir kısmı karşı tarafı iyice dinlememekten ileri gelmiyor mu?
Bazı kimselerde ağzından çıkan kelimelere dikkat etmediği gibi bir de çokbilmişlik gösterirler. Bu şekilde davranışlar sergileyen kimseler, düşünmeden söylediği bir sözün ileride telafisi olmayan hatalara sürükleyebileceğini düşünmez veya düşünmek istemez. Her ne kadar düşünceler ve davranışlar insanların kişiliği hakkında bilgi verse de, ağzımızdan bir anda çıkıveren kelimeler de bizler için veya karşımızdaki için önemli değil midir?
Bazılarının kendisini topluma kabul ettirme, kendi fikirlerinin önemsenmesi ve bir yerde saygı görmesi gibi yanlış algıları da bulunur. Aslında bu kimseler yanıldıklarının da farkında değildir. Bilmediği bir konu ile ilgili yorum yapmaya başlayanlar, konuştukça veya karşıdaki kimse onun fikirlerini çürütmeye başlayınca içinden çıkılamaz bir duruma girer ve bir müddet sonra yalnızca konuşmuş olmak için konuştuğu da anlaşılır.
Bazı kimselerde dinlemek yerine duymak istediklerini duyarlar. Oysa iletişim açısından iyi bir dinleyici olmak önemlidir. İyi bir dinleyici olabilmek için önce sabırlı olmak gerekiyor. Karşımızdaki kimsenin sözünü kesmeden, ‘duymak istediklerimizi değil’, anlatılanları dikkatle dinlemenin, sağlıklı iletişimin en önemli kuralı olduğunu düşünüyorum. İyi bir dinleyici olabilmenin diğer bir kuralının da kişileri önyargısız dinlemek olduğunu düşünüyorum.
Empati kurabilmekte iyi bir iletişimde önemli etkendir. Kendimizi karşımızdaki kimsenin yerine koyup, tutum ve davranışlar sergilemek, biz konuşurken sözümüz kesilse ne hissederiz diye düşünebilmekte fayda sağlayacaktır. Sağlıklı iletişim ve iyi bir dinleyici olabilmek için beden dili de oldukça önemlidir. Karşımızdaki kimseleri dinlerken göstereceğimiz beden dili oldukça önemlidir. Beden dili pozitif olan kimseler, karşısındaki kimse ile daha iyi anlaşır.
Bazı kimseler ise siz konuşurken, ya elindeki cep telefonu ile uğraşır veya dikkatini başka bir yöne verir. Bu şekilde davranmanın da karşımızdakini önemsememek olduğunu unutmamalıyız. Önemli olan çok konuşmak değil, bildiğimiz doğruları karşımızdakine aktarabilmektir. Bazen karşımızdaki insanları bir anda ağzımızdan çıkıveren bir cümle ile kırabilir, telafisi olmayan sonuçlara neden olabiliriz. Kalp kırmak ne kadar kolaysa, kırılan bir gönlü de almak bir o kadar zordur. Dinliyormuş gibi davranmamalı, içten ve samimi olmalıyız. İyi bir iletişim yalnızca konuşmayı değil, aynı zamanda iyi bir dinleyici olmayı gerektirir. Ama önce dinlemeyi iyi bilmeliyiz…
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Tarihi değerler… 23 Ocak 2025 Perşembe
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar