Değişen bir şey yok…
İlçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında karşılaşmış oldukları sorunlara daha önceki yazılarımda değinmiş ve toplumda gereken duyarlılığın oluşması gerektiğini ifade etmiştim. Aradan geçen süre içerisinde bazı konularda bir şeyin değişmediğine de maalesef üzülerek şahit oluyoruz.
Gölcük’te yaşayan engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer alması hedeflenerek, ilçemizde çeşitli kurslar açılarak etkinlikler düzenleniyor. İlçemizde bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi, engelli vatandaşlarımızın bir araya geldiği, açılan kurslara iştirak ettiği bir merkez olarak, birçok yerde olmayan imkanlara sahip bulunuyor. Gölcük Engelliler Derneği Başkanı Hasan Bat’ın da gayretleriyle, engelli vatandaşlarımızın her alanda yer alması sağlanıyor.
Daha önceki yazımda belirtmiş olduğum konulara şöyle bir bakacak olursak; İlçemizde yaşayan engelli vatandaşların en çok karşılaştığı sorunların başında ulaşım sorunu, daha doğrusu duyarsız olarak hareket eden bazı kimseler tarafından ulaşımda önlerine konulan engeller geliyordu. Bu sorunda değişen bir şey olmadığını geçen zaman içinde görebilmek mümkün oluyor.
Duyarsız bazı araç sürücüleri engelli rampalarının önlerine araçlarını park ediyor ve engelli vatandaşlarımızın ulaşımında güçlük yaşanmasına neden oluyordu. Bugün baktığımızda değişen bir şeyin olmadığını da üzülerek görebiliyoruz. Engelli rampalarının önlerine park eden araçlar değişiyor fakat sorun değişmiyor.
Görme engelli vatandaşlarımızın kullanmış oldukları sarı renkli görme engelli yollarına zarar verildiğini ve bu yolların ilçe geneli ile beldelerine yayılması ihtiyacı olduğunu da ifade etmiştim. Bu konuda zarar gören bazı noktalardaki kılavuz yolların yenilendiğini görebiliyorken, bu yollara bir başka noktada zarar verildiğini görebiliyoruz.
İlçemizin bazı sokak ve caddelerinde bulunan engelli vatandaşlarımızın araçları için ayrılan araç park yerlerine, araçların park edilmesi sorunu da güncelliğini korumaya devam ediyor. Bazı sokaklarda engelli araç tabelalarının bazılarına da zarar verildiğini belirtmiştim. Bu sorunun da bazı sokak ve caddelerde devam ettiğini görebiliyoruz.
Belirtmiş olduğum konuların aradan geçen süre zarfında değişmemesi, bu konuda bazı kimselerde gereken duyarlılığın maalesef yeterince oluşmadığını da gözlemleyebiliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunların en aza indirgenmesinde toplumda yaşayan herkese görevler düşüyor.
Engelli vatandaşların karşılaşmış oldukları sorunlara empati ile bakabilmeli, yaşanan sorunların ortadan kaldırılması adına gereken çalışmalara katkı vermeliyiz. Öncelikle yapılması gereken şey ise, engelli vatandaşların karşılaştıkları engellere, yeni engeller çıkarmamak olmalı.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Hizmet ve emeğe sahip çıkılmalı 12 Mart 2026 Perşembe
- Teknoloji ve zaman kavramı 11 Mart 2026 Çarşamba
- Trafikte gereken duyarlılık… 10 Mart 2026 Salı
- Evsel atık sorunu… 09 Mart 2026 Pazartesi
- Beklenen davranışlar… 08 Mart 2026 Pazar
- Örnek davranışlar sergilemek 05 Mart 2026 Perşembe
- Gereken bilinç ve farkındalık 04 Mart 2026 Çarşamba
- Sabırlı olabilmek önemli bir etken 03 Mart 2026 Salı
- Okuma alışkanlığı ve teknoloji… 02 Mart 2026 Pazartesi
- Afet bilinci ve farkındalık… 01 Mart 2026 Pazar