Değişen bir şey olmuyor
İlçemiz D-130 Karayolu üzerinde bulunduğundan, yayaların anayolun karşısına geçişte kullanmış oldukları alt ve üstgeçitlerin de önemi bir hayli artıyor. İlçemizin çeşitli noktalarında bulunan alt ve üst geçitler, yaya emniyeti konusunda önemli bir işlev görüyor. Gölcük’te asansörlü olarak hizmet veren iki adet üst geçit bulunurken, ilçemiz ve beldelerinde de bulunan alt ve üst geçitler vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Özellikle okullara yakın noktalarda bulunan altgeçitler, öğrencilerin yolun karşısına emniyetli bir şekilde geçmesine imkan sağlıyor.
İlçemizde bulunan üst geçitler, fiziki şartlardan dolayı zamanla bakıma ihtiyaç duysada, alt geçitler ise çevresine karşı duyarsız kimseler tarafından zarar görebiliyor. Alt geçitler yetkili ekiplerin yapmış oldukları bakım ve temizlik çalışmalarına rağmen, nedense en çok zarar gören yerlerin başında geliyor. Altgeçitlerdeki duvarlara yazılar yazılması, buralarda bulunan aydınlatmaların kırılması, yerlere çöp atılması da altgeçitlerde karşılaşılan çirkin görüntüler olarak karşımıza çıkıyor.
Öğrenciler ve yaşlı vatandaşların yoğun olarak kullanmış olduğu alt geçitleri kirletmek ve zarar vermek, toplumda yaşayan insanlara olan saygısızlığın bir başka örneği olarak karşımıza çıkıyor. Altgeçitlerdeki kötü görüntüleri önlemek adına daha başka çözümlerin üretilmesi gerekiyor. Yoksa her defasında yapılan temizlik çalışmasıyla sorunun önüne geçilecek gibi görünmüyor. Buraları kullanan vatandaşlar, alt geçitlere zarar verilmesini önlemek adına kameralarla donatılmasını istiyor.
Altgeçitlerin duvarlarına yazılan yazılar, tıpkı yaz-boz tahtasını andırıyor. Duyarsız kimselerin duvarlara karalamış olduğu yazılar, görsel kirliliğe neden olduğu gibi, buraları kullanan vatandaşlara da saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Altgeçitlerde görevli ekiplerin her defasında yapmış oldukları temizlik çalışması, yaşamış olduğu topluma karşı saygısı olmayan kimselerin yapmış olduğu davranışlar yüzünden boşa gidiyor. Yani verilen emeğe de saygı duyulmuyor.
Alt ve üst geçitler ne kadar temizlenirse temizlensin, oralara zarar verilmemesi gerektiği ve toplumun ortak olarak kullandığı yerlerin bilincinde olunmadıkça bir fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. Toplumda ortak kullanılan yerlere sahip çıkmak en azından zarar vermemenin, herkesin vatandaşlık görevi olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Bununla birlikte bazı üstgeçitlere de benzer şekilde yazılar yazılması, anlaşılır gibi değil.
Bir kat yukarı veya aşağı çalışan üstgeçitlerdeki asansörlerin içerisine de çöp atmanın, asansörü kullanan kimselere de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Asansörlerin iç kısımlarına yazılar yazılması da, çevreye karşı duyarsızlığın bir başka boyutu olarak karşımıza çıkıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 14 Haziran 2026 Pazar
- Değirmendere sahiline yoğun ilgi… 11 Haziran 2026 Perşembe
- Ortak alanlarda sorumluluklar… 10 Haziran 2026 Çarşamba
- İletişimde empati yapmanın önemi… 09 Haziran 2026 Salı
- Deniz ekosistemi hayat buluyor 08 Haziran 2026 Pazartesi
- Geri dönüşüm tasarruf sağlıyor 07 Haziran 2026 Pazar
- Sahillere ilgi artıyor 04 Haziran 2026 Perşembe
- Ulaşımda empati yapabilmek… 02 Haziran 2026 Salı
- Proje, büyük katkı sağlayacak 01 Haziran 2026 Pazartesi
- Bayramın ardından… 31 Mayıs 2026 Pazar