Değirmendere sahili renklendi

01 Kasım 2021 17:19

İzmit Körfezi’nde son dönemler içerisinde yapılan çalışmalar, balık çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunduğu gibi aynı zamanda amatör olta balıkçısının da sayıca artmasında büyük etken oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni Balıklandırma Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda Değirmendere Çınarlık Meydanı’ndan 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplamda 6 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakılmış,projenin 2. etabında kalkan, levrek ve çupradan oluşan 6 bin balık Karamürsel sahilinden denize bırakılmıştı. Projenin üçüncü aşamasında ise balıklar, Darıca Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı’ndan denize bırakılmıştı. Son olarak 6 bin adet levrek, çupra ve kalkan balığı daha Hereke sahilinden denize bırakılmıştı. Böylece proje kapsamında bugüne kadar İzmit Körfezi’ne toplamda 24 bin adet yavru balık bırakılmış oldu. Böylelikle İzmit Körfezi adeta doğal bir akvaryum halini aldı.

Şimdiye kadar adını uluslararası festival, sempozyumlar, çeşitli konser etkinlikleri ve sportif faaliyet gibi çok sayıda etkinlik ile duyuran Değirmendere’de, geçtiğimiz hafta sonunda renkli görüntüleroluştu.Değirmendere sahilinde düzenlenen ve iki gün süren 4. Uluslararası Balık Yakalama Yarışması, ülkemizle birlikte 9 farklı ülkeden 90 amatör olta balıkçısının katılımı ile gerçekleştirildi. Daha öncede ifade ettiğim gibi, adeta bir akvaryumu andıran İzmit Körfezi’nde çok sayıda balık çeşidinin bulunması, şimdiye kadar yapılan başarılı çalışmaların bir sonucu olarak görülüyor.Yarışmada; İzmarit, Lapin, Hani, İstavrit, İspari, Kırlangıç, Öksüz, Dil, Gelincik, Barbun, Eşkina, Mezgit, İskorpit ve Vatoz türlerinde toplamda bin 240 balığın oltalara takıldığı ifade ediliyor.Yarışmacılar bayanlar ve erkekler kategorileri olmak üzere ilk üç dereceye girmek için yarıştı. Yarışmada en büyük balığı yakalayan yarışmacı da ayrı bir kategoride kupasını aldı.

Son yıllarda balık çeşitliliğinin artması vatandaşların da ilgisini çekmiş ve amatör balık tutkunları da buna bağlı olarak artış göstermişti. Önceleri,yaşça büyüklerin merak sardığı olta balıkçılığına, şimdilerde yaşça küçük olanlarında ilgi duyduğunu gözlemleyebiliyoruz. İlçemize bağlı sahillerde balık tutmayı hobi edinen her yaştan insanı görebilmek mümkün oluyor. Bahsettiğim gibi çok sayıda sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklere ev sahipliği yapan Değirmendere’de, geçtiğimiz hafta sonunda düzenlenen 4. Uluslararası Balık Yakalama Yarışması’da ayrı bir heyecan ve renk katmıştır. Yaşadığımız coğrafyanın kıymetini ve değerini iyi bilmeli, doğayı ve denizi temiz tutmalıyız.Toplumda yaşayan bireyler olarak çevrenin korunması konusunda örnek olmalı, çevreye sahip çıkmalıyız.

Teknoloji ve iletişim

Günümüzde,bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları hayata olumlu ve büyük katkıda bulunurken, bilinçsiz ve gereğinden fazla kullanımı, zarar verebiliyor. Yeni nesil, teknolojinin getirmiş olduğu faydalardan yararlanma adına daha fazla şanslı görünüyor. İletişimde büyük rol oynayan teknolojik aletler yerinde ve yeterince kullanılmadığında ise kişiler arasında iletişimin zayıflamasına neden olabiliyor.Bu nedenle yaşça büyük olanlar öncelikle, teknolojik aletleri kararında kullansın ki, çocuklardan da bunu bekleyebilsin. Yaşça büyük insanlar, küçüklerine yaptıkları hareket ve davranışlarla örnek olmaya çalışır. Hatta kendi davranışlarından örnekler vererek, küçüklerden de aynı davranışları sergilemesini bekler. Teknolojiden elbette faydalanacağız ama teknolojinin sohbetlerin, dostlukların önüne geçmesine de izin vermememiz gerektiğini düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X