Değirmendere cazibesini kaybetmesin (2)

20 Ocak 2016 17:38
Değirmendere geçtiğimiz yıl sanatsal bazı etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Yapılan bu etkinlikler arasında Seramik Sempozyumu, Ahşap Heykel Sempozyumu ve Uluslararası Kırkyama Şenliği Çalıştayı Değirmendere’ye ayrı bir canlılık getirdi.

Yapılan bu sanat etkinliklerinde yurtiçi ve yurtdışından misafirler ağırlanarak, aynı zamanda Değirmendere ve Gölcük’ün tanıtımında büyük katkıları oldu. 

Değirmendereliler sanat etkinliklerinin olması kadar, eskiden olduğu gibi sosyal aktivitelerin de arttırılması ve Değirmendere sahilinin kış mevsiminde de canlandırılması gerektiğini belirtiyor. Aslında Değirmendere geçmişten beri sanatsal etkinlikleri ile ön plana çıkıyor. Geçmişte yapılan sanatsal etkinlikler bu anlamda Değirmendere’nin tanıtımında büyük rol oynamıştı. Önümüzdeki yıllarda da sanat etkinliklerinin devam etmesi buranın cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlayacaktır.

Değirmendere denilince akla ilk gelen yerlerin başında Çınarlık Meydanı geliyor. Fakat Çınarlık Meydanı’nda bulunan ve ahşap heykellerin sergilendiği parkın ise bakıma ihtiyaç duyduğu görülüyor.

Ahşap heykeller her ne kadar bu parka ayrı bir güzellik katmışsa, parkın çimlendirilmesi ve çiçeklendirilmesinin daha bir güzellik katacağını ve bu parka duyulan ilginin de artacağını düşünüyorum. 

Değirmendere sahilinde yaz aylarında hediyelik eşya satan esnaflar da, sahile ayrı bir canlılık getiriyor. Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, buradaki esnaflar da barınma sorunu yaşadıkları için mecburen buradan ayrılmak zorunda kalıyor.

Değirmendere sahilinde yalnızca yaz aylarında kurulan hediyelik eşya satan esnafların, kışında hizmet vermesinin sahilin canlanmasında etken olacağını düşünüyorum. Buraya  prefabrik malzemeden sabit kalıcı küçük işyerleri yapılabilir ve esnaf kışında burada ürünlerini sergileme imkanı bulabilir. Yine bununla birlikte ticaretle uğraşan engelli vatandaşlar içinde bir yer ayrılabilir.

Tarih Koridoru Projesi kapsamında Değirmendere’de bulanan tarihi yalı evlerinin iki adedi aslına sadık kalınarak restore edilmişti. Eski görüntülerinin yerine yeni ve daha düzenli, daha güzel bir görüntüye kavuşan iki yalı evi ile birlikte, proje kapsamında 10 ev daha yapılacak. Değirmendereliler yapılan bu çalışmanın bölgeye ayrı bir güzellik ve nostalji kattığını belirterek, diğer tarihi evlerin restorasyon çalışmasının da bir an önce başlaması gerektiğini belirtiyor.

Yukarı Değirmendere’den gelen ve Değirmendere merkezinden denize dökülen dere ise içerisinde barındırdığı birçok plastik ve metal atıkları denize sürükleyebiliyor. Derenin denizle birleştiği noktaya derenin getirdiği atıkları önleyici bir bariyerin yapılması durumunda, atıklar denize karışmayacak, dolayısıyla denizimiz daha temiz olacaktır.

Birde sahilde vatandaşlar için yapılan spor aletlerine zarar veren duyarsız vatandaşlar var. Bizler için yapılan bu tür hizmetlere sahip çıkmalıyız. Bir şeyi yıkmak kolay, yapmak ise zordur. Yapılan güzel şeylerin değerini bilmeliyiz. İşte Değirmendere ve sahili de değerini bilmemiz gereken yerlerden bir tanesi. Değirmendere’ye hep birlikte sahip çıkmalı, doğayı, çevreyi ve denizi korumalıyız.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X