Davranışlar ile örnek olunmalı
Toplumda yaşayan bazı bireyler, yapmış oldukları davranışlarla çevresine örnek olurlar. Toplumda örnek davranışlar sergilemek ise aynı zamanda o kimsenin saygınlığını da arttırmaktadır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklar ise küçük yaşlardan itibaren büyüklerinin davranışlarını örnek alırlar. Aileler ise çocuklarını yarınlara en iyi şekilde hazırlayabilmek için bütün imkanlarını adeta seferber eder. Çocuklarının dürüst, yardımsever, sorumluluk sahibi ve büyüdüğünde iyi bir meslek sahibi olmasını isterler ve bunun için çocuklarına desteklerini esirgemezler. Bir ailenin temel taşlarından birisi de karşılıklı gösterilen sevgi ve birbirine duyulan saygıdır. Önemli olan sevgimizi karşı tarafa geçirebilmek, onu hissettirebilmektir. Her ne koşulda olursa olsun aile bireyleri arasında gereken saygı oluşmalıdır.
Çocukların iyi yetişmiş, çevresine saygılı, arkadaşlık ilişkileri kuvvetli, sosyal, paylaşımcı, yardımsever olmasını isteyen ve bekleyen aileler, aynı zamanda onlara örnek olacak davranışlar sergiler.Çocuklardan kitap okumasını bekleniyorsa onlara örnek olabilmek için kitap okuma alışkanlığını geliştirmek gerekiyor. Şayet bir ailede kitap okuma alışkanlığı var ise çocukta da ailenin diğer fertleri gibi kitap okuma eğilimi fazla olacak, okuma alışkanlığı kazanabilecektir. Çocuklara kitap alarak okuması alışkanlığını pekiştirmesini sağlamakla beraber okumuş olduğu kitabın içeriğini birlikte değerlendirmek, daha farklı bir ilgi yaratacaktır.
Günümüzde teknolojik imkanların artmasıyla birlikte bazı bireyler, sosyal medyaya biraz daha fazla zaman ayırabiliyor. Sosyal medyaya ayrılan zaman kadar, kitap okumaya da vakit ayrılması gerektiğini düşünüyorum.Yerinde ve doğru kullanılmayan teknolojinin bazı değerlerimizi de etkilediği görülebiliyor. Bunların başında gelen ise insanlar arasındaki iletişim geliyor. Hemen herkeste bulunan cep telefonları insanlar arasında iletişimi kurmakta büyük fayda sağlarken, bilinçli kullanılmadığı durumlarda ise iletişimin kopmasına neden olabiliyor. Çocuklarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara yerleştirebilmeliyiz. Çocukların ellerinden cep telefonlarını düşürmediğinden dert yanıyorsak, önce yaşça büyükler bu davranışı sergilemeli ve onlara iyi birer örnek olabilmeliyiz.
Çocuklara yardımlaşma ve paylaşma konusunda da örnek olunabilmeli. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunmanın ne kadar önemli bir davranış olduğu bilincini iyi anlatılmalı. Trafikte de çocuklara örnek olabilmeli. Yayalara öncelik verilmesi gerektiğini, trafikte saygılı, sabırlı olmanın ve kurallara uymanın ne denli önemli olduğunu çocuklara iyi anlatmalıyız. Ama önce bunları, yaşça büyüklerin uygulaması gerekir ki, çocuklarda onları örnek alabilsin. Toplu ulaşım araçlarında yaşça büyüklere yer verilmesi gerektiği bilinci oluşturulmalı.Geri dönüşüm ile birlikte atık maddeler tekrar hammadde olarak kullanılıp enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor. Geri dönüşüm konusunda gereken duyarlılığın önemli olduğu da aktarılmalı.
Yaşça büyükler, çocuklarına çevre temizliği konusunda da örnek olabilmelidir. Doğanın ve yaşamış olduğumuz çevrenin temiz kalmasının önemi anlatılmalı. Yaşça büyükler, çocuklara olumlu olan davranışları kazanmaları konusunda örnek davranışlar sergileyebilmeli ve onlara gelecek hayatlarında rehber olabilmelidir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- KO-MEK hayata dokundu 29 Nisan 2026 Çarşamba
- Gereken özen ve duyarlılık… 28 Nisan 2026 Salı
- Engel değil, destek olmak… 27 Nisan 2026 Pazartesi
- Önyargılı olmadan dinleyebilmek… 26 Nisan 2026 Pazar
- Okuma alışkanlığı edinmek… 23 Nisan 2026 Perşembe
- Sahillerin doğal güzelliği… 22 Nisan 2026 Çarşamba
- Yeşil alanlar ve parklar… 21 Nisan 2026 Salı
- Evsel atıklar ve görsel kirlilik 20 Nisan 2026 Pazartesi
- Hoşgörü hayatın her alanında… 19 Nisan 2026 Pazar
- Ulaşımda saygı ve empati… 16 Nisan 2026 Perşembe