Dar sokaklarla gelen sorunlar

26 Eylül 2019 14:30

İlçemizin şehir merkezi ve yakınında bulunan sokakların dar olması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Gölcük’ün başlıca gelen sorunları arasında bulunan otopark sıkıntısı, özellikle bu dar olan sokaklarda daha fazla hissediliyor. Sokakların dar oluşundan araç sürücüleri olduğu kadar, kaldırımların dar olmasından yayalar ve şehir merkezinde bulunan esnaflara ürünleri getiren araçlarda sıkıntı yaşayabiliyor.

 Yaya kaldırımların dar olduğu yerlerden birisi de Değirmendere’de bulunan Başkomutan Caddesi olarak görülüyor. Yoğun araç trafiğinin olduğu caddede, yaya kaldırımlarının dar olması, yayaların bazı durumlarda araç yolunda yürümelerine neden olabiliyor. Özellikle cumartesi günleri beldede kurulan semt pazarında anılan caddede kaldırımların dar olmasının getirmiş olduğu sorun daha fazla hissedilebiliyor.

 Gölcük’te tek yönlü sokaklarda yaşanan sorunlardan birisi, bazı tek yönlü yollarda hangi yöne araç trafiği olduğunu belirten levhanın bulunmaması, o sokaklarda araç kullanan sürücüler içinde sorun oluşturuyor. Yine dar olan sokaklarda araçların kısa süreli de olsa park etmesi yaşanan sıkıntılardan bir diğerini oluşturuyor.  

 Tek yönlü olan sokaklarda köşe başlarına park edilen araçlar, yolun her iki tarafında trafiğin aksamasında etkili oluyor. Dar olan sokaklarda tek taraflı araç parklarının olduğu yerlere araçların çift yönlü olarak park edilmesi de, araç trafiğini olduğu kadar yaya trafiğini de olumsuz etkiliyor. Ara sokaklarda yaşanan sorunlardan diğeri ise, bazı sokaklarda araçların yaya kaldırımlarına park etmeleri nedeniyle yayalar kaldırımlar yerine araç yollarında yürümek zorunda kalıyor.  

 Birçok sokak ve caddede bulunan ve araçların kaldırımlara park etmelerini önlemek maksadıyla konulan dubaların ise önlem konusunda yetersiz kaldığı görülüyor. Yetkililer tarafından hatalı araç parklarını veya kaldırımlara araç parklarını önlemek için yapılan çalışmalar, duyarsız bazı araç sürücüleri nedeniyle boşa gidiyor. Bu konunun çözümü için yapılacak tek şey ise vatandaşların bu konuda daha bilinçli hareket etmesini sağlamak. Aksi halde yetkililer dubaları monte etmeye, duyarsız araç sürücüleri de duyarsız davranmaya devam edecek gibi görünüyor.

 Yalnızca bir aracın park edebileceği yere bir başka aracında park etmesi, araç geçişlerini zorlaştırdığı gibi, yoldan geçme imkanı bulamayan araçların yaratmış olduğu trafik yoğunluğuna da neden oluyor. İlçemizde üç bölgede gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinin bir ayağı olan ve Merkez Mahallesi’nin bir kısmını da içine alan proje ile dar sokakların getirmiş olduğu sorunların giderileceği düşünülürken, bu aşamada ise araç sürücülerinin daha duyarlı davranmaları gerekiyor.

 Durak yerine konuldu

Değirmendere Yüzbaşılar Köprülü Kavşağı’nın olduğu noktada, bulunan durak, bir süre önce çalışmalar nedeniyle yerinden kaldırılmış, bu ise vatandaşların yağışlı veya güneşli havalarda korumasız alanda beklemesine neden olmuştu. Anılan noktada durak ihtiyacı olduğunu daha önce ifade etmiştim. Geçtiğimiz hafta sonunda durağın eski noktasına konularak sorun giderilmiş oldu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X