Çevreye sahip çıkılmalı

29 Kasım 2017 13:37
İnsanların yaşadıkları çevreyi temiz tutmaları, toplumda çevre bilinci oluşturabilmeleri ve gelecek nesillerimize temiz bir çevre bırakmak büyük önem taşıyor.

 Çevre temizliği denilince aklımıza ne geliyor? Öncelikle yaşamış olduğumuz binaların, sokağın ve mahallenin temiz tutulması olarak düşünebilirsiniz. Bunlar çevre temizliği için olması gerekenler fakat geri dönüşüme tabi olan malzemelerin, çöp kutularına değil de, geri dönüşüm kutularına atılması ile birlikte çevrenin korunmasına katkıda bulunulduğunu unutmamak gerekiyor.

 İlçemizin çeşitli yerlerinde ve okullarda bulunan geri dönüşüm kutularına duyarlı vatandaşlar ve öğrenciler atık pilleri ve geri dönüşüme tabi olan malzemeleri atarak çevrenin korunması için en büyük katkıyı veriyor. Çünkü doğaya ve çevreye rastgele atılan geri dönüşüme tabi olan malzemeleri büyük zararlar verebiliyor. Geçtiğimiz dönemler içerisinde okullarda çevre duyarlılığının arttırılması adına eğitimler verilmiş ve toplumsal duyarlılığa dikkat çekilmişti. Eğitimlerde ambalaj atıkları, atık piller, elektrikli ve elektronik atıklar ve bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımı konularında bilgilendirmelerde bulunularak, geri dönüşüm bilinci aşılanmıştı. Çevre kirliliği ve geri dönüşüm konularında bilgilenen öğrenciler, çevre temizliğine karşı daha duyarlı yaklaşıyor.

 Fakat aynı duyarlılık yalnızca öğrencilerle kalmamalı, herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır. 1 ton kağıt veya kartonun geri dönüştürülmesi demek, yaklaşık olarak 17 adet ağacın kesilmesinin önüne geçmek anlamına geliyor veya önemsenmeyip çöpe atılan 1 kalem pilin atık pil kutusunda toplanmasıyla 4 metreküp toprağın kirlenmesinin önüne geçilmiş oluyor. Yalnızca bu veriler bile geri dönüşümün ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

 Atık pillerin mahallelerde ayrı toplanması konusunda farkındalık oluşturulması, vatandaşlara pil toplama alışkanlığının kazandırılması için, Kocaeli genelindeki Muhtarlıklarda Atık Pil Toplama Kampanyası gerçekleştirildi. Kampanyaya katılan muhtarlar, toplamda 1 buçuk ton atık pil toplayarak büyük bir başarıya imza atmış oldu. Toplanan 1 buçuk ton pil, geri dönüşüme dolayısıyla ekonomiye kazandırılacak.

 Teknoloji çağı

Teknoloji insanların hayatında büyük kolaylıklar sağlamasının yanında yersiz ve gereksiz kullanıldığında ise yarardan çok zarar sağlayabiliyor. Mesela hemen herkesin kullanmış olduğu cep telefonları, hayatımızın artık ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda bulunuyor. Aynı şekilde bilgisayarlar, tabletler gibi…

 Yolda yürürken gözlerini cep telefonundan ayırmayanlar ise hem kendisini, hem de karşısındakini tehlikeye atabiliyor. Öyleki, kaldırımda karşılıklı olarak gelen ve cep telefonuna bakarken neredeyse çarpışma noktasına gelen kimseleri görmek, ortaya mizahi bir görüntü çıkarabiliyor. Arkadaş veya aile sohbetlerinde dahi sohbet etmek yerine, sosyal medyada gezinmeyi tercih edebiliyoruz. Toplu ulaşım araçlarında ayakta dahi durmakta zorluk çekerken telefonlarından gözlerini ayıramayanlara da denk gelebiliyoruz. Tamam, çağımız teknoloji çağı fakat yerinde ve doğru kullanmak kaydıyla.

 

 

 

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X