Çevrenin korunması ve toplum sağlığı

09 Eylül 2020 16:34
Çevrenin korunması ve toplum sağlığı

Gölcük, deniziyle, doğasıyla oldukça güzel bir coğrafyada bulunuyor. Böylesine güzel bir yerde çevreyi temiz tutmak ve çevreye sahip çıkmak, aynı zamanda gelecek nesillere de temiz bir çevre bırakmak demektir. Canlıların yaşamış olduğu çevrenin temiz olması, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması, ancak çevre temizliğine karşı duyarlı olmak sayesinde olacaktır. Çevre temizliği toplum sağlığını da çok yakından ilgilendirmektedir. İnsanların ortak olarak kullandığı çevrenin temiz tutulması da yine insanların sorumluluğundadır.İnsan hayatının devamını sağlayan sağlığı korumak, ancak sağlıklı ve temiz bir çevre ile mümkün olmaktadır.

 Çevreyi temiz tutmanın birinci kuralı, kirletmemek olduğuna göre, toplumda yaşayan bireylerin çevre temizliğine vereceği en büyük katkı, etrafını kirletmemek olacaktır. Günlük yaşantımızda bu konuda duyarlı davranmayan ve umursamaz davranışlar sergileyen kimselere de rastlamak mümkün olabiliyor. İlçemiz sahillerinde bazı kimselerde çevre temizliği konusunda gereken bilinç oluşmadığını görebiliyoruz. Bazı kimselerin sahillerde bulunan yeşil alanları kullandıktan sonra etrafına bıraktığı atıklar, kamelyalarda bırakılan çöpler, sahillerin güzelliğine gölge düşürebiliyor. Çevrenin temiz kalması adına gereken bilincin oluşması ise büyük önem taşıyor.

 Çevre bilinci, eğitimle sağlanır. Çevrenin temiz kalması adına çocuklara verilecek eğitim, diğer davranışlarda da olduğu üzere önce ailede başlamalıdır. Çocuklara çevre temizliği konusunda örnek olmak ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlatmak ve uygulamak ise büyüklerine düşmektedir. Fakat bazı kimselerin çevre temizliği konusunda yeterince örnek davranışlar sergilemediğini de gözlemleyebiliyoruz. Temizlik, çevreye karşı duyarlı ve sorumlu olmayı gerektirir.

 Çevre temizliği denilince yalnızca elimizdeki bir çöpün, çöp kutusuna atılması algılanmamalı. Geri dönüşüme tabi olan atıkların da çevreye değil geri dönüşüm konteynırlarına atılması da, çevrenin korunması adına gereklidir. İlçemizin çeşitli yerlerinde bulunan geri dönüşüm kutularına duyarlı vatandaşlar, geri dönüşümde kullanılabilecek malzemeleri atarak çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.Benzer şekilde atık evsel yağlarda toplanarak çevre korunmuş oluyor. Belki birçok kimsenin önemsemeyip çöpe attığı 1 adet kalem pilin, atık pil kutusunda toplanmasıyla 4 metreküp toprağın kirlenmesinin de önüne geçilmiş oluyor.

 Son dönemler içerisinde bazı kimselerin, kullanmış oldukları maskeleri çevreye gelişigüzel attığı görülüyor. Bu ise toplum sağlığını etkilediği gibi aynı zamanda görüntü kirliliğine de neden oluyor. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi, hem çevrenin temiz kalması hem de toplum sağlığı açısından oldukça büyük önem taşıyor. Mahalle ve sokak aralarına bırakılan moloz atıkları veya kullanılmayan ev eşyalarının atılması da görsel anlamda kirlik oluşmasına neden oluyor. Görsel kirliliğe neden olan molozların çevreye bırakılması, toplum sağlığı açısından kötü görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

 Çevre temizliği insanın içinden gelmeli. Çevremizin temiz kalmasını herkes başkasından beklemek yerine, temizlik konusunda bireysel sorumlulukların yerine getirmesi, daha temiz bir çevre adına yeterli olabilecektir. Yaşamış olduğumuz coğrafyanın kıymetini bilmeli, denizi, doğayı, yeşili korumalı ve sahip çıkmalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X