Çevre ve geri dönüşümbilinci
Çevre denildiğinde aklımıza yaşadığımız yer, oturduğumuz mahalle, sokaklar, caddeler, doğal güzellikler, kısacası yaşam alanları gelmektedir. Yaşanılan çevreye karşı oluşması gereken duyarlılık sadece belirli bir kesime ait değil, orada yaşayan herkese aittir.Çevre temizliği bilincinin oluşması konusunda toplumun her kesiminin katkıda bulunması ve bütün toplumda yaygınlaşması gerekmektedir. Toplumda yaşayan vatandaşlar, çevrenin korunması ve temiz tutulması konusunda gereken önem ve özeni gösterebilmelidir. Çevreye olan duyarlılık ancak çevreyi temiz tutmakla mümkün olabilecektir. Çevre temizliği yalnızca yerlere bir şey atmamak olarak algılanmamalı. Aynı zamanda geri dönüştürebilir malzemelerin veya doğaya zarar verebilecek malzemelerin de, çevreye atılmasını önlemektir. Kullanım dışı olan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar kazandırılması olan geri dönüşüm, ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığı unutulmamalıdır. Kağıt, plastik, cam, metal ve karton atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılmasıyla birlikte tabii kaynakların tükenmesinin de önüne geçiliyor. Geri dönüşüm ile birlikte, atık maddeler tekrar hammadde olarak kullanılıp enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.
Çevrenin korunması ve temiz tutulması açısından önemli faktörlerden birisi de kullanılmış olan atık yağların çevreye rastgele dökülmesinin önlenmesidir. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olabiliyor. Kullanılmış yağların, kanalizasyona, lavaboya, toprağa ve benzeri ortamlara dökülmemesi büyük önem taşıyor. Atık pillerin de bilinçsiz bir şekilde doğaya atılması, çevreye zarar veriyor. Evde, işyerinde ve daha birçok yerde kullanılan piller, geri dönüşüm kutuları ve pil toplama kutuları yerine çevreye veya çöpe atıldığında doğayı kirletip, insan sağlığına zarar verebiliyor. Gölcük’te şehrin belirli yerlerine atık pillerin toplanması amacıyla atık pil kutuları yerleştirildi. Duyarlı vatandaşlar atık pillerini, konulmuş olan atık pil kutularına atarak, doğanın korunmasına yardımcı olma hassasiyetini gösteriyor.
İlçemizin belirli noktalarında geri dönüşüme tabi malzemelerin atılması için, geri dönüşüm konteynırları bulunuyor. Geri dönüşüm kapsamındaki malzemeleri atmak üzere konulan bu konteynırlara, bazı vatandaşlar çöpünü atabiliyor veya geri dönüşüm de kullanabilecek kağıt, plastik, cam, metal ve karton gibi geri dönüşüm kutularına atılması gereken malzemeleri, normal çöp konteynırlarına atabiliyor. Çevre kirliliği ile görsel kirliliğe yol açan moloz atıkları konusunda da gereken duyarlılığın, bazı kimselerce yeterince gösterilmediğini gözler önüne seriyor. Bu tür atıkların, ilgili birimlere iletilmesinin ardından dışarıya bırakılması yönünde birçok kez bildirim yapılmasına rağmen atıkların çevreye bırakıldığı görülüyor. Geri dönüşüm yoluyla malzemelerin tekrar ekonomiye kazandırılması varken, neden çöpe gitsin.Çevreyi temiz tutmanın birinci kuralı, kirletmemektir. Bu bilinçle, toplumda yaşayan bireylerin çevre temizliğine vereceği en büyük katkı, etrafını kirletmemek olacaktır. Çevremizin temiz tutulmasını başkasından beklemek yerine, temizlik konusunda bireysel sorumlulukların yerine getirilmesi, daha temiz bir çevre için yeterli olacaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Yardımlaşma ve paylaşma duygusu… 24 Mart 2025 Pazartesi
- Su tasarrufuna katkıda bulunmak… 23 Mart 2025 Pazar
- Ormanların büyük faydası… 20 Mart 2025 Perşembe
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Örnek olabilmek… 19 Mart 2025 Çarşamba
- Duyarlı ve bilinçli hareket etmek… 18 Mart 2025 Salı
- Yaşlılara karşı sorumluluklar… 17 Mart 2025 Pazartesi
- Değirmendere sahili ilgi görüyor 16 Mart 2025 Pazar
- Üstyapı çalışmaları katkı sağlıyor 13 Mart 2025 Perşembe
- İletişimde saygı önemli kavram 12 Mart 2025 Çarşamba