Çevre temizliğinde gereken duyarlılık
İlçemizde önemli sorunlardan birisi olarak gösterilen saatli çöp uygulaması, bazı vatandaşların gereken duyarlılığı göstermemesi nedeniyle, sağlıklı olarak işlemeyebiliyordu. İlçemizdeki bazı sokak ve caddelerde neredeyse günün hemen her saatinde görülen çöp sorununun giderilmesi noktasında Gölcük Belediyesi geçtiğimiz yıl bir çalışma başlatmış, 2 adet Çöp Taksi, 2 adette Çöp Motosikleti, Atık Giysi Kumbaraları ve sıfır artık projesi kapsamında Atık Cam Kumbaraları vatandaşların hizmetine sunulmuştu.
Hizmete sunulan çöp taksi ve motosikletler, özellikle saatli çöp uygulaması olan yerlerde ilçemizin daha temiz kalması adına büyük katkı sağlamaktadır. Fakat bundan da önemlisi saatli çöp uygulaması gerçekleştirilen bölgelerde vatandaşların daha duyarlı davranarak, uygulamaya uymaları gerekiyor. Üstelik ilçemizde saatli çöp uygulaması gerçekleştirilen yerlere, son yapılan çalışmalarla yeraltı çöp konteynırları da monte edildi. Bugüne kadar montajı tamamlanan yeraltı çöp konteynırlarının bazılarının yakınına çöplerin bırakılması ise bu konuda gereken bilincin yeterince oluşmadığını da gözler önüne seriyor.
Geri dönüşümün önemi günümüzde oldukça büyük. Geri dönüşüm sayesinde dönüştürülebilir malzemeler, kaynağında ayrı ayrı toplanarak ekonomik olarak kazanç elde ediliyor. İlçemizde uygulamaya konulan atık giysi kumbaraları da, başka önemli bir hizmet olarak vatandaşa sunuluyor. Muhtarlıkların, okul ve pazar alanlarının bulunduğu yerlerde Gölcük halkının hizmetine sunulan atık giysi kumbarasında eskimiş giysilerin geri dönüşüme kazandırılması ile de ekonomiye önemli katkıda bulunulmuş olunuyor. İlçemizin temiz kalması ve geri dönüşüm konusunda vatandaşların göstereceği hassasiyet ve vereceği destek oldukça önemli. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevrede yaşamak için toplumda gereken duyarlılığı daha da arttırmalıyız. Bizler bugün temizlik ve geri dönüşüm konusunda gereken özeni gösterirsek, geleceğimiz olan çocuklarımıza da daha sağlıklı yarınlar bırakmış olacağız.
Çocuklar ve teknoloji çağı
Arkadaş ve aile sohbetlerimizde, çocukluk anılarımızdan bahsederken, o günleri tebessüm ile anarız. Çünkü bizim çocukluğumuz ile şimdiki çocukların olduğu yıllar arasında teknolojik olarak büyük farklılıklar bulunuyor. Bizim çocukluğumuzda bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerden söz etmek mümkün değildi. Şimdi ise hemen her çocukta bulunan bu teknolojik aletler, çocukların en iyi arkadaşlarından birisi olarak görülebiliyor.
Günümüzde bilgi ve teknoloji çağıyla beraber çocuklarımızı bir yarışın içerisine sokup, onlardan boyundan büyük işler bekleyip, altından kalkamayacağı sorumluluklar vermemeliyiz. Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilmeleri için onlarla iyi bir iletişim kurmalı, en yakın arkadaşlarının teknolojik aletler olmadığı bilincini onlara iyi anlatabilmeliyiz. Çocuklarımızın ellerinden cep telefonlarını düşürmediğinden dert yanıyorsak, önce bizler bu davranışı sergilemeli ve iyi birer örnek olabilmeliyiz.
Hayatımızda sadece maddiyatın değil, maneviyatın da değerli olduğunu,büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi ile yaklaşmasını ve iyi bir insan olması gerektiğini aşılamalıyız.
Çocuklarımızı destekleyip, onlara güven duyduğumuzda, yeri geldiğinde anne-baba, yeri geldiğinde arkadaş olduğumuzda, çocuklarımızın da kendine olan güven duygusunun geliştiğini göreceksiniz. Çocuklarımızla birlikte zaman geçirdiğimizde çocuk kendisini önemli hisseder ve sevildiğini düşünür. Çocuklarımıza sorumluluklar vermek, kendisine olan özgüven duygusunun gelişmesinde etken olacaktır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 27 Ocak 2026 Salı
- Teknoloji ve iletişim… 26 Ocak 2026 Pazartesi
- Sorumluluk ile hareket etmek… 25 Ocak 2026 Pazar
- Otopark alanları ve duyarlılık… 22 Ocak 2026 Perşembe
- Kapalı pazarlar fayda sağlıyor 21 Ocak 2026 Çarşamba
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Önyargılı olmamak… 19 Ocak 2026 Pazartesi
- Duyarlılık ve empati sorunları giderir 18 Ocak 2026 Pazar
- Yarıyıl tatili iyi değerlendirilmeli… 15 Ocak 2026 Perşembe