Çevre duyarlılığı ve sorumluluk
Ülkemizin birçok yerinden vatandaşların buluşma noktası olan ve adeta bir kültür mozaiği durumunda bulunan ilçemizde, bir takım sorunlarda artan nüfusla doğru orantılı olarak görülebiliyor.
Her geçen gün yeni yapılan binaların arttığı, nüfusla birlikte araç sayısında da artış meydana gelen Gölcük’te, ulaşım ve otopark konusunda sıkıntılar yaşanırken, bu sıkıntıların giderilmesi adına ise çeşitli projeler planlanıyor. Trafik sorununun rahatlatılması konusunda ilçemizde yapılması planlanan projeler arasında en dikkat çekeni ise, D-130 Karayolu’nda yapılacak olan battı-çıktı projesi görünüyor.
Bahsetmiş olduğum gibi nüfus artıkça ihtiyaçlar, sorunlar ve beklentilerde bununla birlikte artıyor. İlçemizde trafik ve otopark konusunda yaşanan sorunların aşılması konusunda plan ve projeler yapılırken, bir başka sorun olan temizlik sorunu ise bazı duyarsız vatandaşların gereken önem ve özeni göstermemesi yüzünden bir türlü çözüme kavuşamıyor.
Çevreye olan duyarlılığın ve sorumluluğun önemli bir göstergesi olan temizlik konusunda, ilçemizde uzun bir süredir devam eden saatli çöp uygulaması ekipler tarafından uygulansa da, bazı vatandaşların bu uygulamaya uymadıkları görülüyor. Henüz günün erken saatlerinden itibaren kapı önlerine veya köşe başlarına çıkarılan çöpler, hem sağlık açısından sorun oluşturuyor, hem görsel kirlilik oluşturuyor, hem de Donanma kenti olarak bilinen ilçemize kesinlikle yakışmıyor.
Oysaki Gölcük’te yaşayan vatandaşlar olarak hepimiz aynı havayı soluyor, aynı sokağı veya caddeyi kullanıyor, aynı kaldırımlarda yürüyoruz. Temizlik ve hijyen konusunda öncelikle gereken bilinç ve duyarlılık oluşmalı bununla birlikte çevreye karşı sorumlu olduğumuzu da unutmamalıyız.
Yalnızca şehir merkezindeki temizlik sorunu değil, alt geçitler, üst geçitler ve sayısı çok az da olsa üst geçitlerde bulunan asansörler dahi bilinçsiz kimseler tarafından kirletilebiliyor. Özelikle okullara yakın bölgelerde bulunan ve daha çok okula giden çocuklarımızın kullanmış olduğu altgeçitler, bazen çöp yuvasına dönebiliyor. Buraları her ne kadar temizlense de, en iyi temizlik kirletmemektir prensibinden hareketle, çevre temizliği konusunda daha fazla hassas ve duyarlı davranılmalı.
Söylemiş olduğum gibi ilçemizde belediye binası önünde ve Değirmendere Dörtyol mevkiine yakın bir noktada bulunan üst geçitlerdeki asansörlerin içine dahi çöp ve izmarit atılabiliyor. Artık gerisini siz düşünün. Bırakın sağa sola köşe başlarına çöp atmayı, asansörün içini çöplük olarak gören duyarsız kimseler bulunuyor. Yine vatandaşların isteğine bağlı olarak yapılan ve ihtiyaç duyulan cadde ve sokaklara konulan çöp kutuları ise ya kırılıyor veya eğilmek suretiyle zarar görüyor.
Bu şehrin temizliğinden hepimizin sorumlu olduğunu unutmadan, gelecek nesillere daha sağlıklı ve daha temiz bir Gölcük bırakabilmek için herkesin aynı duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Vatandaşların temizlik konusunda kendi evlerine gösterdiği özeni, cadde ve sokaklar içinde göstermesi gerektiğini düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Tarihi değerler… 23 Ocak 2025 Perşembe
- Sahillere sahip çıkılmalı 22 Ocak 2025 Çarşamba
- Empati ile yaklaşmak… 21 Ocak 2025 Salı
- Su tasarrufunda farkındalık… 20 Ocak 2025 Pazartesi
- Yarıyıl tatili iyi bir fırsat 19 Ocak 2025 Pazar
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar