Çevre çöplük değil
İlçemizde mesire alanı eksikliği olsada, Gölcüklüler yeşil alanların bulunduğu Kavaklı sahili ve Gölcük’ü adeta kuşbakışı seyretmek için Gözlementepe’yi tercih ediyorlar. Vatandaşlar, mesire alanlarının ilçemizde yapılmasını ve temiz bir ortamda piknik yaparak güzel bir gün geçirmeyi umuyor.
Kavaklı sahilinde insanların denize yakın yerlerde oturup dinlenebileceği oturma banklarının bir kısmının deforme olması, ilçe genelinde bulunan çeşmelerin bazılarının bakımsız olması ve yeşil alanların sorumsuz kişiler tarafından oldukça pis bırakılması, insanların piknik ihtiyaçlarını başka yerlerde karşılamalarına neden oluyor.
Belirtmiş olduğum duyarsızlık ve sorumsuzluğun bir örneğine de, eşsiz manzarası ile insanlara seyir zevki sunan Gözlementepe’de rastlanıyor. Çoğu yerde bulunmayan İzmit Körfezi’ne hakim bir noktada bulunan Gözlementepe’deki sağa sola rastgele atılan çöpler, buraya gelen bazı duyarsız insanların arkasında bıraktığı çirkin görüntüler, bu gibi yerlere ilginin de azalmasına neden oluyor.
Empati yapmak gerekirse, bu gibi dinlenme alanlarına gittiğimizde öncelikle neyin olmasını bekleriz. Tabii ki temiz olmasını, güvenli olmasını ve yakınlarında su kaynağı olmasını isteriz. Fakat vatandaşların dinlenmek için gitmiş olduğu bu gibi yerlerin kötü görüntüsü, bazı çeşmelerin çalışmıyor olması veya içlerinin pis olmasına doğal olarak vatandaşlarda tepki gösteriyor. Temizlik konusunda toplumsal bilincin oluşması büyük önem taşıyor.
Çevre konusunda gereken hassasiyeti her zaman göstermeli ve vatandaşlar olarak temizlik konusunda duyarlı olmalıyız. Vatandaşların kullanımında bulunan yeşil alanların temizliğinin de daha sık aralıklarla yapılması gerekiyor. Yine çeşmelerin temizliklerinin yapılması ve çalışır duruma getirilmesi sağlık açısından önem taşıyor. Unutmayalım ki çevremiz çöplük değil...
Çözülecek gibi görünmüyor
Değirmendere’de Cumartesi günleri yaşanan trafik yoğunluğundan daha doğrusu karmaşasından geçtiğimiz günlerdeki bir yazımda bahsetmiş, trafiğin düzenli işleyebilmesi adına vatandaşların da daha duyarlı davranmalarının önemli olduğundan bahsetmiştim. Değirmendere’de geçtiğimiz hafta sonundaki manzara önceki hafta sonlarından farklı değildi.
Yine duyarsız bazı araç sürücülerinin hatalı parkları, trafiği kilitlenme noktasına getirmişti. Gerçi bu hafta biraz daha farklı bir görüntü vardı. Önceden yolun bir kenarına çift sıra park edilen ve bu yüzden trafik yoğunluğunun oluştuğu Başkomutan Caddesi’nde, bazı araç sürücüleri işi iyice büyütüp üç sıra park etmeye başlamışlardı. Bizler oradaki hatalı araç parklarının sona ermesini ve trafiğin rahat ve düzenli bir şekilde işlemesini beklerken böyle bir manzara ile karşılaşmak doğrusu beni daha fazla şaşırttı. Anlaşılan bir önceki haftanın, bir sonraki haftadan bir farkı görünmüyor. Aksine hatalı araç parkları artarak devam ediyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Olumlu yönden bakabilmek… 27 Ocak 2026 Salı
- Teknoloji ve iletişim… 26 Ocak 2026 Pazartesi
- Sorumluluk ile hareket etmek… 25 Ocak 2026 Pazar
- Otopark alanları ve duyarlılık… 22 Ocak 2026 Perşembe
- Kapalı pazarlar fayda sağlıyor 21 Ocak 2026 Çarşamba
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Çevre bilinci önemli etken 20 Ocak 2026 Salı
- Önyargılı olmamak… 19 Ocak 2026 Pazartesi
- Duyarlılık ve empati sorunları giderir 18 Ocak 2026 Pazar
- Yarıyıl tatili iyi değerlendirilmeli… 15 Ocak 2026 Perşembe