Birde empati yaparak bakın
Gölcük’te engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleri ve onları sosyal hayatın içinde daha fazla tutabilmek adına faaliyet ve etkinlikler yapılıyor. İlçemizde engelli vatandaşlarımız için yapılan Engelsiz Yaşam Merkezi de önemli bir yer tutuyor. Bu merkezde engellilerimiz için çeşitli kurslar ve etkinlikler düzenleniyor. Burada verilen kurslarla engelli vatandaşlarımız hayatın içinde tutulmaya ve onların toplumla kaynaşması amaçlanıyor. Çünkü engelli vatandaşlarımızı evlerinden dışarı çıkarabilmek, onları sosyal hayatın içine katabilmek çok önemli.
Yine ilçemizde engelli vatandaşlarımıza yönelik olarak engelli rampaları, görme engelli vatandaşlar için sarı renkli engelli yolları bulunuyor. Engelli rampaları nispeten daha fazla yerde olmasına rağmen, yürüme yollarının daha çok yapılmasına da ihtiyaç olduğu da aşikar. Çünkü görme engelli vatandaşlarımız yalnızca şehir merkezindeki yollarda yürümüyor. Onların isteği, kendi hayatlarını kolaylaştırma adına yapılan bu çalışmaların daha da genişleyerek ilçe geneline yayılması.
Bahsettiğim gibi yapılan bu çalışmalar engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için, zorlaştırmak için değil. Ama gelin görün ki engelliler için kaldırımlara yapılan engelli yollarına gelişigüzel araçlar park ediliyor, vatandaş malzemesini koyuyor, sarı renkli yürüme yolları ise engelli olmanın ne demek olduğunu bilmeyen, kendisinin de bir engelli adayı olduğundan bihaber insanlar tarafından yerlerinden sökülüyor veya zarar veriliyor.
İlçemizde şöyle bir gezindiğinizde bahsetmiş olduğum şeyleri görmeniz hiçte zor değil.
Şunu sormak istiyorum. Acaba bu gibi şeylere zarar veren insanların amacı ne? Engelli vatandaşların hayat koşullarını daha da güçleştirmek mi? Veya engelli vatandaşlarımızın hayatlarını daha kolay kılmak için yapılan yollara zarar vermek, bu duyarsız insanları mutlu mu ediyor?
Hal böyle iken engelli vatandaşlarımızda doğal olarak kendilerine karşı yapılan bu davranışlara tepki gösteriyor. Oysa engelli vatandaşlarımız kendilerine karşı biraz daha duyarlı davranılmasını, onlara hoşgörü ve anlayışla yaklaşılmasını bekliyor ki, bunun onların en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum.
Birde olaya empati yoluyla bakmayı deneyin. Eminim ki empati kurduğunuzda engelli vatandaşlarımızı daha iyi anlayacak, onların sorunlarına ortak olacaksınız. Engelli vatandaşlarımız engelleri kaldırmak adına uğraş verirken, bazı duyarsız vatandaşlar ise engellerin önüne bir yenisini ekliyor. Engellerin kaldırılması adına duyarlılık göstermeli ve bu duyarlılığı toplumun geneline yansıtmaya çalışmalıyız. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşüyor. Onların vereceği katkı, engelli vatandaşlarımıza ayrı bir güç katacaktır. Belirttiğim gibi önemli olan engelli vatandaşlarımızı evlerinden dışarı çıkarabilmek ve toplumla kaynaşmasını sağlayabilmektir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- KO-MEK hayata dokundu 29 Nisan 2026 Çarşamba
- Gereken özen ve duyarlılık… 28 Nisan 2026 Salı
- Engel değil, destek olmak… 27 Nisan 2026 Pazartesi
- Önyargılı olmadan dinleyebilmek… 26 Nisan 2026 Pazar
- Okuma alışkanlığı edinmek… 23 Nisan 2026 Perşembe
- Sahillerin doğal güzelliği… 22 Nisan 2026 Çarşamba
- Yeşil alanlar ve parklar… 21 Nisan 2026 Salı
- Evsel atıklar ve görsel kirlilik 20 Nisan 2026 Pazartesi
- Hoşgörü hayatın her alanında… 19 Nisan 2026 Pazar
- Ulaşımda saygı ve empati… 16 Nisan 2026 Perşembe