Bilmediğinden olmasa gerek…

27 Nisan 2021 16:39

Toplum içinde hoş karşılanmayan ve yadırganan davranışları sergileyen bazı kimseler yapmış olduğu davranışın yanlış olduğunu ‘bilmediğini’ söylemeleri gibi bir savunma mekanizmaları vardır. Mutlaka bir kimse her şeyi bilemez fakat bazı konular vardır ki, bilmemekle bir ilgisi de bulunmamaktadır. İnsanların ortak olarak bulundukları yerlerde uyması gereken toplumun belirli başlı kuralları vardır. Uyulması gereken kuralların bazıları yasalarla belirlenirken, bazı kurallar ise toplum içinde kendiliğinden oluşan kurallardır. Toplumda yaşayan bireylerin ise yazılı ve yazısız kurallara uyma durumları vardır.

Mesela, hatalı araç parkları konusunda hatalı davranış sergileyen kimseler, bunu bilmediğini, bilmeden aracını hatalı park ettiğini söyleme gibi bir durumları vardır. Oysa park edilmemesi gereken yerlerde uyarı işaretleri bulunmasına rağmen, çeşitli bahanelerin altına sığınabilirler. Hatalı araç parkları konusunda mağduriyet yaşayanlar, engelli vatandaşlarımız oluyor. Birçok kez şahit olmuşuzdur. Araç sürücüsü aracını engelli rampasının önüne park eder, hatta inmiş olduğu kapısı engelli rampasına açılmaktadır. O araç sürücüsünün bunu görmemesi veya ‘bilmiyordum’ demesinin doğru olmadığı kanaatindeyim.

Günlük yaşamda birçok kimse ulaşımda toplu taşıma araçlarını kullanmaktadır. Kendinden yaşça büyük insanlar ayakta dururken koltukta oturanlar, hatta o kimselerle göz göze gelmemek için çaba sarf edenler, bilmediğinden değil, bir gün kendisinin de yaşlanacağını aklına getirmeyenlerdir. Oysa yaşça büyüklere saygı, her yerde ve her zaman geçerli olmalıdır. Modern şehir hayatı ve nüfus yoğunluğunun artması, insanların bir arada ikamet etme durumunu ortaya çıkarıyor. Birden fazla ailenin oturmuş olduğu apartmanlarda, bir kimsenin başka bir kimseyi gürültü yaparak rahatsız etmesi, sergilemiş olduğu davranışlarla komşularının tepkisini çekmesi, bilmediğinden değil, komşuluk haklarına ve çevresine karşı göstermesi gereken saygıyı göstermediğindendir.

İlçemizde üst ve alt geçitler bulunuyor. Bazı üst geçitlerde bulunan asansörlerin içine atıklar atmanın bilmemekle bir alakası olmasa gerek. Maalesef bahsetmiş olduğum görüntülere rastlamakta mümkün oluyor. Özellikle çevre temizliği konusunda daha duyarlı olunması gerekirken, bazı kimselerin yapmış olduğu davranışlar bilmediğinden değil, yaşamış olduğu topluma karşı gereken saygıyı göstermediğindendir. Çevre temizliği konusunda gereken önem gösterilmesi gerekirken, bazı kimselerin evsel atıklarını boş alanlara ve sokaklarda köşe başlarına bırakmaları da bilmediğinden olmasa gerek.

Bununla birlikte trafikte de sorumlu davranmak gerekiyor. Özellikle yayaların bulunduğu yerlerde daha dikkatli araç kullanmak, yayalara olması gerektiği gibi geçiş üstünlüğünü tanımak, saygının öncelikli olduğunu akıllardan çıkarmamak, sorumluluk bilincinin oluşmasında en büyük etken olmaktadır.

Toplumda yapılan hatalı davranışların bir kısmı belki bilinmeden yapılsa da, birçoğunun ise aslında bilinmediğinden değil, saygısızlıktan, çevreyi umursamadığından kaynaklandığı kanaatindeyim. Bahsetmiş olduğum gibi toplumda uyulması gereken kurallara uymanın, bireyler olarak herkesin görevi olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde yanlış davranışlar sergileyen kimseler hala ‘bilmiyordum’ diyor aynı yanlışları tekrarlıyorsa, o halde öğrenmek için çaba göstermeliler. Çünkü öğrenmenin yaşı yok.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X