Atıkların ekonomiye kazandırılması
İnsanlar; yaşamış oldukları mahallesini, kentini, kısacası çevresini temiz tutmalı ve bu konuda gereken bilinci oluşturarak, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma adına örnek davranışlar sergileyebilmelidir. Çevre temizliği aynı zamanda toplum sağlığını da ilgilendirdiği için bu konuya daha fazla önem göstermek gerekiyor. Evlerimizin temizliğine göstermiş olduğumuz özenin, genele yayılmasıyla çevre temizliği konusunda da daha fazla bilicin oluşacağını düşünüyorum.
Günlük yaşantımızda kullanmış olduğumuz ve geri dönüşüme tabi olan malzemelerin, çöp kutularına değil de, geri dönüşüm kutularına atılması ile birlikte çevrenin korunmasına önemli katkıda bulunuluyor. Yollarda, sokaklarda ve caddelerde sıkça rastladığımız bir görüntü var ki, hem çevre temizliğine yeterince önem ve özenin gösterilmediği anlaşılıyor, hem de geri dönüşümde kullanılabilecek ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak geri dönüşebilir atıkların rastgele atıldığını görebiliyoruz.
İlçemizin çeşitli mahalle ve sokaklarında, okullarda bulunan geri dönüşüm kutularına, duyarlı vatandaşlar ve öğrenciler atık pilleri ve dönüşüme tabi olan atıkları, geri dönüşüm kutularına atarak çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Geri dönüşebilir atıkların ekonomiye kazandırılması ve bu konuda toplumda gereken duyarlılığın gösterilmesi önem taşıyor. Önemsenmeyip çöpe atılan 1 adet kalem pilin atık pil kutusunda toplanmasıyla 4 metreküp toprağın kirlenmesinin de önüne geçilmiş oluyor.
Evlerimizde geri dönüşüme tabi olan malzemeleri, ilçemizde birçok noktada bulunan geri dönüşüm kutularına atarak, hem ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz, hem de çevre kirliliğinin önüne geçmiş oluruz. Bu konuda çocuklara ve genç nesillere de büyüklerin örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Gelecek nesillerimize daha temiz bir çevre bırakmak için bu duyarlılığı ve farkındalığı edinebilmeliyiz. Sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir çevre için, toplumda yaşayan tüm bireylerin katkıda bulunması ile çevre temizliği sağlanmış olur.
Bunun için yapılması gereken ise evlerimizden veya işyerlerimizden çöpe atılacak malzemelerin arasından, geri dönüşme ait olanları, geri dönüşüm kutuları veya konteynırlara atılmasıdır. Böylelikle ekonomiye kazandırılacak olan malzemeler, çöpe gitmemiş olacak, çevrenin ve doğanın temiz kalması da sağlanmış olacaktır. Yeterki bu konuda toplumda gereken bilinç daha fazla kesime yayılabilsin ve gereken duyarlılık gösterilebilsin.
Altgeçitlerde kısır döngü
D-130 Karayolu’nun içinden geçtiği ilçemizde, anayolun alt ve üst kesimlerine ulaşımı emniyetli bir şekilde sağlamak amacıyla, üst ve alt geçitler bulunuyor. Her defasında yapılan temizlik ve boya çalışmalarına rağmen, altgeçitlerin neden kirletildiği, aydınlatmalarının neden kırıldığı ve duvarlarının niçin karalandığı anlaşılamıyor.Çevreye karşı duyarsız davranışlarda bulunan kişiler altgeçitlerdeki duvarları karalıyor, temizlik ekipleri her defasında boyuyor, kısır döngü bu şekilde devam ediyor. Toplumun ortak kullanımında bulunan alanlarda duyarlı davranmak ve gereken hassasiyeti göstermek önem taşıyor.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Dar sokaklarda görülen sorunlar 16 Ocak 2025 Perşembe
- Toplumda öne çıkan değerler… 15 Ocak 2025 Çarşamba
- Bahane değil, duyarlılık olmalı 14 Ocak 2025 Salı
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 13 Ocak 2025 Pazartesi
- Ziyaretlerden notlar… 12 Ocak 2025 Pazar
- Desteklerle üretim daha da artıyor 09 Ocak 2025 Perşembe
- Kitap okumanın çok yönlü faydası 08 Ocak 2025 Çarşamba
- Sorun aynı, araçlar farklı… 07 Ocak 2025 Salı
- Kentsel dönüşüm büyük katkı sağlayacak 06 Ocak 2025 Pazartesi
- Çevrenin korunmasına katkı… 05 Ocak 2025 Pazar