Afet bilinci ve farkındalık…
İçinde bulunmuş olduğumuz hafta 1-7 Mart Deprem Haftası’dır. Doğal afetler konusunda verilen eğitimler ve düzenlenen seminerler, büyük önem taşıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni yaşamış olan ilçemizde, o günden sonra vatandaşlarda daha fazla afet bilinci oluşmaya başladı. Yaşamış olduğumuz acı olaydan sonra, deprem ve alınması gereken önlemler hakkında daha çok araştırma yapıp, daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık. Bugün bile doğal afetler konusunda bilmediğimiz birçok bilgiyi, verilen eğitim seminerleri ve uygulamalı eğitimlerle birlikte öğreniyoruz.
Deprem sonrasında yapılan binalar, depreme dayanıklı olarak inşa edilirken, kentsel dönüşüm projelerine de hız verildi. İlçemizde devam eden Merkez Kentsel Dönüşüm Projesi ise büyük bir önem taşıyor. Kentsel dönüşümle birlikte depreme dayanıklı daha sağlıklı binalar yapılacak. Şehir merkezinde yapılacak olan kentsel dönüşümle birlikte yeni yapılaşmalar olacaktır. Bu manada yapılacak olan kentsel dönüşüm, ilçemizin daha modern kent olarak planlanmasında yol gösterici olacaktır.
Doğal afetler konusunda verilen eğitimler ve düzenlenen seminerler, herkes için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz dönemler içerisinde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından vatandaşlara yönelik olarak doğal afetler konusunda bilgilendirme seminerleri düzenlenmişti.
İlçemizde faaliyetlerine devam eden Gölcük Arama Kurtarma Timi GESOTİM de, afet bilinci, arama kurtarma ve deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında eğitimler gerçekleştirmişti. GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman ve ekibi, vatandaşların afet bilinci kazanması adına özveri ile çalışmalarına geçen yıllar içerisinde olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Necmi Kocaman ve ekibinin, Gölcük halkının deprem konusundaki duyarlılığa dikkat çekmek ve deprem bilinci oluşturmak adına yapmış oldukları çalışmalar, vatandaşlar tarafından da takdir topluyor.
17 Ağustos depremi sonrasındaki yıllarda yanımızdan ayırmadığımız deprem çantası ise yıllar içinde unutuldu gitti. Oysa uzmanlar, deprem çantasının oldukça önemli olduğu konusunda görüş belirtiyor. Evlerimizde veya işyerlerimizdeki eşyaları dahi, depreme karşı alınması gereken önlemler olarak, yerlerine koyarken daha titiz davranıyorduk. Zaman geçtikçe deprem sonrasında oluşmuş olan bilinç, sanki biraz azalmış gibi görünüyor. Bu yüzden afet bilincinin oluşmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum.
Yaşamış olduğumuz deprem bizlere birçok şey öğretti. Bunlardan ilki depreme dayanıklı sağlam binalar yapmak, ikincisi ise bölgemizin deprem kuşağında olduğu gerçeği idi. Depremden sonra geçen yıllar içerisinde ilçemizde bulunan hasarlı binaların yerine, daha modern ve sağlam binalar yapılması amacıyla çalışmalar yapıldı. İlçemizde geçtiğimiz dönemler içerisinde güçlendirmesi yapılmayan orta hasarlı binalar ile sosyal riskler oluşturan metruk binaların yıkımları gerçekleştirilmişti.
Depremi yaşayan vatandaşlar oturdukları binaların sağlam olmasına daha fazla özen göstermeye başladı. Deprem konusunda bizler ne kadar duyarlı ve bilinçli olursak, gelecek nesillerin de, deprem konusunda o denli bilinçli ve bilgi sahibi olmasına yardımcı olabiliriz. Yaşamış olduğumuz bölgenin deprem kuşağında olan bir bölge olduğunu hafızalarımızda canlı tutarak, deprem konusunda verilen eğitim ve seminerlerin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- Gereken bilinç ve farkındalık 04 Mart 2026 Çarşamba
- Sabırlı olabilmek önemli bir etken 03 Mart 2026 Salı
- Okuma alışkanlığı ve teknoloji… 02 Mart 2026 Pazartesi
- Çevre bilinci ve tasarruf 26 Şubat 2026 Perşembe
- Karşılıklı anlayış ve hoşgörü… 25 Şubat 2026 Çarşamba
- Projelerin önemli katkısı 24 Şubat 2026 Salı
- Ulaşım çalışmaları… 23 Şubat 2026 Pazartesi
- Değişken havaların etkisi… 22 Şubat 2026 Pazar
- Hoş geldin on bir ayın sultanı… 19 Şubat 2026 Perşembe
- İhtiyaçlar ve çalışmalar… 18 Şubat 2026 Çarşamba