‘Tüketicinin en temel kalkanı faturadır’
TÜKODER Gölcük Şube Başkanı Rıdvan Salman, son dönemde artan tüketici mağduriyetlerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Salman, “Tüketicilerimizin en temel kalkanı fiş, fatura ve sözleşmelerdir” dedi
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Rıdvan Salman, tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetin önüne geçmek için bilinçli tüketici olmanın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Başkan Salman, açıklamasında "Haklarını bilmeyen, aramayan ve belgesiz alışveriş yapan her tüketici haksızlığa zemin hazırlar. Alışverişte fiş/fatura vazgeçilmezimiz olmalıdır" dedi.
‘BELGESİZ YAPILAN ALIŞVERİŞTE HAK TALEP EDİLEMEZ’
Salman, “Günlük yaşamın koşturmacası içinde yapılan market, elektronik, e-ticaret ve hizmet alışverişlerinde tüketicilerin hak arama bilinci her geçen gün önem kazanıyor. Tüketicilerin en büyük hatası alışveriş anında belge almamak veya garanti belgelerini saklamamak. Esnafımız başımızın tacıdır; ancak ticaretin de kuralları vardır. Tüketicilerimizin en temel kalkanı fiş, fatura ve sözleşmelerdir. Belgesiz yapılan hiçbir alışverişte yasal hak talep etmek mümkün değildir. Vatandaşlarımız 'nasıl olsa bir şey olmaz' dememeli, ayıplı mal ve hizmetle karşılaştıklarında 6502 sayılı Kanun'dan doğan haklarını aramaktan çekinmemelidir" dedi.
‘BİRÇOK KONUDA MAĞDURİYET YAŞANIYOR’
Derneğe gelen başvuruların incelendiğini belirten Salman, tüketicilerin en çok şu konularda mağduriyet yaşadığını vurguladı: “Ayıplı Mal ve Hizmetler: Satın alınan ürünlerin kusurlu çıkması durumunda satıcı veya üreticilerin değişim/iade sürecinde çıkardığı zorluklar. Kredi Kartı Komisyonları ve Ek Ücretler: Bazı işletmelerin tek çekim veya taksitli işlemlerde yasalara aykırı olarak tüketiciden ekstra komisyon talep etmesi. E-Ticaret ve Sözleşme İhlalleri: İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde geç teslimat, cayma hakkının kullandırılmaması ve taahhüt edilen niteliklerin tutmaması. Haksız Fiyat Artışları ve Etiket Uyuşmazlıkları: Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki tutarsızlıklar” dedi.
‘HER ZAMAN TÜKETİCİNİN YANINDAYIZ’
Başkan Salman, “Özellikle evlere gelinerek yapılan doğrudan satışlar, kapıdan pazarlama yöntemleri ve kısa sürede yüksek kazanç ya da mucizevi çözüm vaat eden ürünler konusunda vatandaşların uyanık olması gerekiyor. Bunun yanında cayma hakkı süresi olan 14 gün de çok iyi takip edilmeli. TÜKODER Gölcük Şubesi olarak her zaman tüketicinin yanındayız. Sorun yaşayan tüketicilerin Tüketici Hakem Heyetlerine veya dernek şubelerimize başvurmaktan çekinmesin. Bilinçli tüketici haklarını bilir, sorumlu esnaf ise hakkı gözetir. Güçlü bir tüketici profili, dürüst ticareti de beraberinde getirir" diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Meltem ALKAN